Και λευκά τυριά!
Τα τσιγαριαστά χόρτα είναι από τα αγαπημένα μας συνοδευτικά σε κάθε περίπτωση. Ειδικά αν υπάρχει ποικιλία άγριων γιαχνερών χόρτων, αναβαθμίζεται το τραπέζι μας όποιο κι αν είναι το κυρίως πιάτο. Φέτος με την μέχρι τώρα τραγική ξηρασία στην περιοχή μας, μόλις έχουν αρχίσει να φυτρώνουν στα χωράφια που δεν ποτίζονται.
Έτσι για την ώρα έχουμε περιοριστεί σε πράσα, σε σπανάκια, σε σέσκουλα και σε καλλιεργημένα μάραθα. Το σπανάκι είναι από τα πιο αγαπημένα μας και ελπίζουμε ότι αυτό που αγοράζουμε από γνωστά μας μέρη δεν είναι γεμάτο φυτοφάρμακα… Συνήθως έχουμε λίγο δικό μας κάθε χρόνο αλλά φέτος θα αργήσει μάλλον.
Πριν από λίγες μέρες που αγόρασα λίγο για σπανακόρυζο, μου ήρθε η «φαεινή» ιδέα να το συνδυάσω με ζυμαρικό μιας και είχα και καλό τυρί κρέμα και ένα κομμάτι ωραία βουτυράτη φέτα. Όπως έχω ξαναγράψει τη φέτα και την ξινομυζήθρα στη μαγειρική μου τις έχω σχεδόν ίσα κι όμοια. Όχι ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά μπορεί η μια να αντικαταστήσει την άλλη χωρίς να μας απογοητεύσουν γευστικά.
Έτσι αυτό το πιάτο θα το έφτιαχνα και με ξινομυζήθρα γι αυτό στον υπότιτλο λέω γενικά «λευκά τυριά» και όχι συγκεκριμένο τυρί. Θα μου πείτε-με βάση τον νόμο- η φέτα η κρητική που χρησιμοποίησα εγώ λευκό τυρί λέγεται (γιατί άραγε;), αλλά εγώ αναφέρομαι γενικά σε λευκά τυριά με την κυριολεκτική σημασία.
Ενθουσιαστήκαμε χωρίς υπερβολή! Έτσι κι αλλιώς ο συνδυασμός μας αρέσει, άλλωστε υπάρχει ήδη στο site η πολύ δημοφιλής συνταγή λαζάνια με σπανάκι και ξινομυζήθρα ή φέτα που έχουν όμως περισσότερη «φασαρία» και θέλουν περισσότερο κόπο. Αφήστε που για δυο άτομα διαλέγω ευκολότερες εκδοχές αγαπημενων συνδυασμών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν!
Υλικά
450 gr σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 2-3 κρεμμυδάκια πράσινα
60 ml ελαιόλαδο
Αλάτι (με προσοχή ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας)
2-3 κουταλιές τυρί κρέμα (εμείς εδώ ξύγαλο, πηκτόγαλο κλπ…)
250-300gr σπαγγέτι ή άλλο μακρύ και λεπτό ζυμαρικό
100 τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα
Για το σερβίρισμα, λίγο μαύρο ή κόκκινο πιπέρι, όσο αντέχουμε
Επί το έργον
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι καλοπλυμένο με όσο νερό έχει κρατήσει από το πλύσιμο. Αλατίζουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να κατεβεί το σπανάκι και να αρχίσει να μαλακώνει. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του, αρχίσει να τσιγαρίζεται και τότε προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σπαγγέτι μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του(ίσως 1-2 λεπτά λιγότερο βράσιμο). Όταν είναι έτοιμο, τραβάμε τα ζυμαρικά μας με την κατάλληλη κουτάλα και τα βάζουμε στο σκεύος με το σπανάκι. Ανακατεύουμε να ισομοιραστούν τα υλικά μας προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα και αν θέλουμε με λίγο πιπέρι κάθε πιάτο.
Παρατηρήσεις
- Αν το σπανάκι έχει πολλά κοτσάνια χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα (τα κοτσάνια γίνονται υπέροχη σαλάτα την επόμενη…).
- Αν δεν είναι πολύ τρυφερό το σπανάκι μας προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι για να μαλακώσει πιο εύκολα.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε άνηθο ή μάραθο στο σπανάκι μας. Εγώ θα δοκιμάσω τη συνταγή και με ποικιλία γιαχνερών χόρτων και θα συμπληρώσω εντυπώσεις.
- Δεν θέλω να καθορίσω μερίδες σε τέτοια πιάτα γιατί εξαρτάται από την όρεξη, την ηλικία, και την …πείνα της παρέας! Εμείς τα υπολογίσαμε για 3 καλές μερίδες (είχα βράσει 300gr σπαγγέτι)