Ωραία μαριναρισμένο για να μείνει μαλακό και ζουμερό!
Μην το βλέπετε έτσι σκέτο, υπάρχει ειδικός λόγος για το λιτό σερβίρισμα, ευνόητος υποθέτω ;-). Κι επειδή εμείς εδώ δεν βγάζουμε «φανταστικές» ή ΑΙ φωτογραφίες αλλά δείχνουμε τα πιάτα όπως τα σερβίρουμε, δεν του έβαλα πρόσθετα «καλολογικά στοιχεία».
Είναι όμως ένα πολύ νόστιμο πιάτο και μπορούμε να το απολαύσουμε είτε έτσι όπως το δείχνω, είτε σερβιρισμένο με μια σάλτσα της επιλογής μας, ή με ένα γλυκόξινο τσάτνει αφού το χοιρινό ταιριάζει με όλα αυτά τα γλυκόξινα συνοδευτικά! Έχω ήδη δυο στο site που τα έχουμε δοκιμάσει επανειλλημένα με χοιρινό και του πάνε πολύ.
Το ψαρονέφρι είναι ένα εντελώς άπαχο κομμάτι που μπορεί –όπως όλα σχεδόν τα άπαχα- να γίνει πολύ νόστιμο ή πολύ άνοστο! Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συνταγή δίνει νόστιμα φιλετάκια κρέατος, όσο πρέπει ζουμερά. Παρόλο που αυτήν τη φορά το έψησα στο air fryer το συνήθες σκεύος μαγειρέματος γι αυτήν τη συνταγή είναι το τηγάνι.
Εκεί γίνεται ακόμη πιο νόστιμο χωρίς να είναι τηγανητό αφού ψήνεται μέσα στη μαρινάδα του. Όταν κάποια στιγμή το ξαναφτιάξω στο τηγάνι θα προσθέσω φωτογραφίες. Απλά αυτήν τη φορά ήθελα να δοκιμάσω πώς γίνεται και στο air fryer, πολύ νόστιμο κι εκεί κατά γενική ομολογία και βέβαια λίγο πιο «διαίτης».
Έτσι κι αλλιώς όμως το ψαρονέφρι είναι όπως έλεγα και πριν άπαχο κομμάτι κρέατος και όπως θα δείτε και η μαρινάδα του δεν έχει περίσσιες και άχρηστες θερμίδες. Μπορούμε λοιπόν άνετα να το φτιάξουμε και στο τηγάνι και να το απολαύσουμε!
Υλικά
Για ένα ψαρονέφρι περίπου 500 gr
2 κουταλιές (30ml ) ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξίδι βαλσάμικο
1 κουταλιά μουστάρδα τύπου Ντιζόν
Αλάτι
Πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (δείτε παρατηρήσεις)
Προαιρετικά, λίγο κύμινο
Επί το έργον
Κόβουμε σε ροδέλες το ψαρονέφρι και τις πλαταίνουμε με το εργαλείο για τα σνίτσελ ή με ένα χοντρό γουδοχέρι. Τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Βάζουμε σε γυάλινο, πήλινο ή ανοξείδωτο μπολ το κρέας και όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά να πιάσει όλα τα κομμάτια. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον. Μισή ώρα πριν να τα μαγειρέψουμε βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο για να έλθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν τα ψήσουμε στο τηγάνι, τα στρώνουμε αφού το θερμάνουμε λίγο και τα περιχύνουμε με την μαρινάδα. Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά από τη μια πλευρά σε δυνατή θερμοκρασία και αφού τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά συνεχίζουμε το ψήσιμο αφού χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία για άλλη τόση ώρα περίπου.
Δεν τα τρυπάμε, τα γυρίζουμε με λαβίδα. Αν τα ψήσουμε στο air fryer τα στρώνουμε στο σχαράκι του, με όσο περισσότερη μαρινάδα μπορούν να κρατήσουν, και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και αφού τα γυρίσουμε συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστά τα φιλετάκια μας με σάλτσα και συνοδευτικό της επιλογής μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να παραλείψουμε το σκόρδο και απλά να τρίψουμε με τη σκελίδα το τηγάνι ή τη σχάρα, ίσα για το άρωμα. Εγώ ακόμη και στη μαρινάδα βάζω τη σκελίδα σπασμένη για να μην είναι πολύ βαριά η μυρωδιά.
- Αντί ξίδι μπορούμε να βάλουμε λεμόνι, τότε όμως θα βάλουμε ρίγανη ή αρισμαρί αντί κύμινο. Προτιμώ το βαλσάμικο αν και η αρχική εκδοχή της συνταγής είχε κοινό ξίδι και λίγο μέλι.
- Προετοιμάζω το ψαρονέφρι μου στη μαρινάδα αποβραδίς ή νωρίς το πρωί και είναι έτοιμο να ψηθεί για το μεσημεριανό μας!
- Προτάσεις για συνοδευτική σάλτσα στα παρακάτω links
https://www.cretangastronomy.gr/2017/10/chutney-marmelada-domatas/
https://www.cretangastronomy.gr/2022/02/chutney-marmelada-kumquat/
και για πιο πικάντικη εκδοχή:
https://www.cretangastronomy.gr/2016/11/saltsa-salata-piperias/
https://www.cretangastronomy.gr/2016/01/saltsa-salata-piperias-2/