Εύκολα, νόστιμα, χορταστικά!
Η πάστα ελιάς λες και με περίμενε στο ψυγείο των παιδιών μου για να σκαρώσω αυτά τα ελιοψωμάκια. Δεν έμεινα πολλές μέρες στην Αθήνα και δεν είδα όσες και όσους ήθελα να δω γιατί η επίσκεψή μου είχε ειδικό σκοπό, αλλά πρόλαβα να φτιάξω κάποιες λιχουδιές, γλυκιές κι αλμυρές για τις μικρές μου. Παρηγοριέμαι πως από τώρα και μετά- αν έχω υγεία- θα έχω την ελευθερία των συνταξιούχων για πιο συχνές επισκέψεις στην πρωτεύουσα και συναντήσεις με φίλες και φίλους που χρόνια τώρα μιλάμε διαδικτυακά.
Είχαμε λοιπόν μια πάστα ελιάς του εμπορίου μάλλον αλμυρή για να φαγωθεί μόνη της και … πόσες πια μπρουσκέτες να κάνει κανείς! Έτσι μετατράπηκε σ’ αυτά τα ψωμάκια που βλέπετε και που ακόμη και στις φωτογραφίες με κινητό που τα τράβηξα πιστεύω ότι δείχνουν λαχταριστά.
Φυσικά πάστα ελιάς μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Τώρα μάλιστα που θα είναι έτοιμες και οι ελιές που φτιάξαμε κάποιοι σχετικά νωρίς στο σπίτι μας, θα έχουμε την απαραίτητη πρώτη ύλη. Αλλά και με ελιές του εμπορίου μια χαρά γίνεται! Όπως έλεγα σε κάποια ανάρτηση πέρυσι δεν μπήκαμε στα λιόφυτα ούτε για ελιές στ’ αλάτι κι έτσι όταν τελείωσαν οι προπέρσινες αγόρασε κάποιες φορές. Καλές ήταν!
Στο site υπάρχει ήδη συνταγή για ελιόψωμα με ψιλοκομμένες ελιές αλλά και τούτα εδώ με την πάστα ελιάς είναι πολύ νόστιμα και θεωρώ ότι στα παιδάκια αρέσουν καλύτερα. Και ταιριάζουν όχι μόνο στο κολατσιό και το απογευματινό μικρών και μεγάλων, αλλά και ως συνοδευτικά ροφημάτων που από τώρα και μετά συνηθίζουμε το βραδάκι.
Η ζύμη τους έγινε στα «κουτουρού» αλλά με μετρημένα υλικά ώστε αν μας αρέσουν να μπει ως συνταγή στο site. Εδώ είναι λοιπόν για να τη φτιάξετε αν σας «έκαναν κλικ» τα ψωμάκια μου!
Υλικά
Για τη ζύμη:
125ml χλιαρό γάλα
125ml χυμό πορτοκαλιού (δείτε παρατηρήσεις)
1 αυγό
90ml ελαιόλαδο
1 φακελλάκι των 8 ξηρή μαγιά
Λίγο αλάτι
Περίπου 500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
100-120gr πολτός-πάστα ελιάς
15-20ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρεδάκια ή ένα πράσινο κρεμμυδάκι (λευκό και πράσινο μέρος)
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προαιρετικά, λίγη ρίγανη ή/και μια πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο αν η πάστα μας δεν περιέχει
Για την επάλειψη, 1 κρόκος αυγού και 2-3 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο
Επί το έργον
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε το γάλα με τον χυμό και το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε το αυγό. Χτυπάμε με τον αυγογδάρτη να αναμειχθούν και προσθέτουμε τη μαγιά και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι ή με μια σπάτουλα για λίγη ώρα ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να κολλά ελαφρά στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας απλώς τα υλικά της. Ζυμώνουμε το φουσκωμένο ζυμάρι να κατεβεί και το χωρίζουμε σε 20 περίπου ίσα μέρη. Πλαταίνουμε εμ το χέρι μας κάθε κομματάκι ζύμη και βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι γέμιση. Το κλείνουμε σαν πουγκάκι και φροντίζουμε να κλειστεί καλά η γέμιση.
Αραδιάζουμε τα ψωμάκια με το κλείσιμο προς τα κάτω στη λαμαρίνα του φούρνου και σκεπάζουμε με μια πετσέτα να φουσκώσουν. Όταν ετοιμαστούν, ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις) και τα αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και όταν θερμανθεί ο φούρνος τα φουρνίζουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά περίπου.
Αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε μετά τα 30 πρώτα λεπτά για να μην αρπάξουν χωρίς να ψηθούν.
Παρατηρήσεις
- Έβαλα χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου που θεωρώ ότι είναι πιο γλυκός από τον φυσικό χυμό αυτήν την εποχή (δεν είχα πορτοκάλια…) κι έτσι δεν έβαλα στο ζυμάρι. Αν είχα φυσικό χυμό θα έβαζα 1 κουταλάκι ζάχαρη στο ζυμάρι μου.
- Η ξηρή μαγιά μπορεί να αντικατασταθεί με 25gr νωπή που θα «ανεπιάσουμε» πρώτα με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι και μετά θα φτιάξουμε το ζυμάρι. Πρέπει να σημειώσω ότι το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου (δηλαδή να έχουμε βγάλει το αυγό και τον χυμό από ψυγείο 😉 )
- Η ζύμη μου ήταν 840gr οπότε κάθε κομματάκι ήταν 70gr. Φυσικά μπορούμε να χωρίσουμε τα κομματάκια μας με το μάτι, δεν θα πειράξει κανένα αν διαφέρουν λίγο στο μέγεθος τα ψωμάκια μας. Με το μάτι χωρίζουμε και τη γέμιση σε 12 μέρη.
- Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φέτα (θα ελαττώσουμε βέβαια την πάστα ελιάς) ή λίγους τριμμένους ξηρούς καρπούς ή αν είναι πολύ υγρή 1-2 τριμμένες φρυγανιές.