Αλμυρά

Ελιόψωμα με πάστα ελιάς

Ελιόψωμα με πάστα ελιάς

Εύκολα, νόστιμα, χορταστικά!

Η πάστα ελιάς λες και με περίμενε στο ψυγείο των παιδιών μου για να σκαρώσω αυτά τα ελιοψωμάκια. Δεν έμεινα πολλές μέρες στην Αθήνα και δεν είδα όσες και όσους ήθελα να δω γιατί η επίσκεψή μου είχε ειδικό σκοπό, αλλά πρόλαβα να φτιάξω κάποιες λιχουδιές, γλυκιές κι αλμυρές για τις μικρές μου. Παρηγοριέμαι πως από τώρα και μετά- αν έχω υγεία- θα έχω την ελευθερία των συνταξιούχων για πιο συχνές επισκέψεις στην πρωτεύουσα και συναντήσεις με φίλες και φίλους που χρόνια τώρα μιλάμε διαδικτυακά.

Ελιόψωμα με πάστα ελιάς

Είχαμε λοιπόν μια πάστα ελιάς του εμπορίου μάλλον αλμυρή για να φαγωθεί μόνη της και … πόσες πια μπρουσκέτες να κάνει κανείς!  Έτσι μετατράπηκε σ’ αυτά τα ψωμάκια που βλέπετε και που ακόμη και στις φωτογραφίες με κινητό που τα τράβηξα πιστεύω ότι δείχνουν λαχταριστά.

Ελιόψωμα με πάστα ελιάς

Φυσικά πάστα ελιάς μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Τώρα μάλιστα που θα είναι έτοιμες και οι ελιές που φτιάξαμε κάποιοι σχετικά νωρίς στο σπίτι μας, θα έχουμε την απαραίτητη πρώτη ύλη. Αλλά και με ελιές του εμπορίου μια χαρά γίνεται! Όπως έλεγα σε κάποια ανάρτηση πέρυσι δεν μπήκαμε στα λιόφυτα ούτε για ελιές στ’ αλάτι κι έτσι όταν τελείωσαν οι προπέρσινες αγόρασε κάποιες φορές. Καλές ήταν!

Στο site υπάρχει ήδη συνταγή για ελιόψωμα με ψιλοκομμένες ελιές αλλά και τούτα εδώ με την πάστα ελιάς είναι πολύ νόστιμα και θεωρώ ότι στα παιδάκια αρέσουν καλύτερα. Και ταιριάζουν όχι μόνο στο κολατσιό και το απογευματινό μικρών και μεγάλων, αλλά και ως συνοδευτικά ροφημάτων που από τώρα και μετά συνηθίζουμε το βραδάκι.

Ελιόψωμα με πάστα ελιάς

Η ζύμη τους έγινε στα «κουτουρού» αλλά με μετρημένα υλικά ώστε αν μας αρέσουν να μπει ως συνταγή στο site. Εδώ είναι λοιπόν για να τη φτιάξετε αν σας «έκαναν κλικ» τα ψωμάκια μου!

Ελιόψωμα με πάστα ελιάς

Παρατηρήσεις

  1. Έβαλα χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου που θεωρώ ότι είναι πιο γλυκός από τον φυσικό χυμό αυτήν την εποχή (δεν είχα πορτοκάλια…) κι έτσι δεν έβαλα στο ζυμάρι. Αν είχα φυσικό χυμό θα έβαζα 1 κουταλάκι ζάχαρη στο ζυμάρι μου.
  2. Η ξηρή μαγιά μπορεί να αντικατασταθεί με 25gr νωπή που θα «ανεπιάσουμε» πρώτα με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι και μετά θα φτιάξουμε το ζυμάρι. Πρέπει να σημειώσω ότι το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου (δηλαδή να έχουμε βγάλει το αυγό και τον χυμό από ψυγείο 😉 )
  3. Η ζύμη μου ήταν 840gr οπότε κάθε κομματάκι ήταν 70gr. Φυσικά μπορούμε να χωρίσουμε τα κομματάκια μας με το μάτι, δεν θα πειράξει κανένα αν διαφέρουν λίγο στο μέγεθος τα ψωμάκια μας. Με το μάτι χωρίζουμε και τη γέμιση σε 12 μέρη.
  4. Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φέτα (θα ελαττώσουμε βέβαια την πάστα ελιάς) ή λίγους τριμμένους ξηρούς καρπούς ή αν είναι πολύ υγρή 1-2 τριμμένες φρυγανιές.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο