Και όποιο γάλα ή «γάλα» επιλέξουμε!
Η αγαπημένη σιμιγδαλόκρεμα όλων των ηλικιών, στην απλή της εκδοχή, χωρίς αυγά και βούτυρο. Γιατί βέβαια όλοι μας έχουν καθαρίσει κατσαρόλες με τα απομεινάρια της κρέμας του γαλακτομπούρεκου ή της μπουγάτσας, αλλά όταν τη φτιάχνουμε σκέτη είναι πιο ελαφριά, πιο εύκολη, πιο «της στιγμής». Από εκείνα τα απλά γλυκά που τα φτιάχνουμε τη στιγμή που θέλουμε κάτι να μας γλυκάνει χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς να βάλουμε στη μέση τα μισά μας κουζινικά.
Κι επειδή αυτά τα μαμαδίστικα, τα comfort food που λένε και στο χωριό μου γλυκάκια, είναι πολύ απλά και συνήθως τα έφτιαχναν με ό,τι υπήρχε στο σπίτι από απλά υλικά, σηκώνουν πολλούς αυτοσχεδιασμούς και παρεμβάσεις προσαρμογής. Σχεδόν καμιά σχέση με την αυστηρότητα των δόσεων της κλασικής ζαχαροπλαστικής.
Η χαρά της τεμπέλας. Λίγο πάνω λίγο κάτω από κάποιο υλικό, πάντα θα φαγωθούν. Άντε να γίνει λίγο πιο πηκτή ή λίγο πιο αραιή, λίγο πιο γλυκιά ή λίγο πιο άγλυκια η κρέμα μας. Δεν μας νοιάζει, έτσι κι αλλιώς θα φαγωθεί και διορθώνουμε την επόμενη φορά ό,τι δεν μας άρεσε. Και όχι μόνο αυτό, σερβίρουμε με ό,τι έχουμε. Το σιμιγδάλι πάει με όλα! Με βανίλια, με κανέλα, με μαστίχα, με γλυκό του κουταλιού, με καρύδα, με καρύδια!
Και προσφάτως με όποιο γάλα συνηθίζουμε. Με αγελαδινό, με κατσικίσιο, με αμυγδάλου, με βρόμης, με άπαχο, με πλήρες, χωρίς ή με λακτόζη, γενικά με όποιο υπάρχει στο ψυγείο. Εντάξει, η πιο μερακλίδικη θέλει πλήρες, ολόπαχο γάλα αλλά όλο και πιο συχνά πια οι περισσότεροι μετράμε και τις συνέπειες εκτός από τη γεύση.
Έτσι μπορούμε να τη φτιάξουμε και σε νηστίσιμη, σε vegan όπως θα λέγαμε στη σύγχρονη γλώσσα εκδοχή. Θα δείτε λοιπόν πολλά « ή» σ’ αυτήν τη συνταγή. Κι εγώ θα πρότεινα να δείτε τα βασικά υλικά και να την προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα όσον αφορά τη γλύκα και το σερβίρισμα. Είναι τόσο απλή που θα τη φτιάξετε πολλές φορές μέχρι να βρείτε τη δική σας καλύτερη!
Υλικά
Για 4-6 μερίδες
500ml γάλα ή «γάλα» της επιλογής μας
3 κουταλιές ζάχαρη και 1 κουταλάκι μέλι ή 2 κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλάκια μέλι
5 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι και 1 κουταλιά κορν φλάουρ ή 6 κουταλιές ψιλό σιμογδάλι (δείτε παρατηρήσεις)
1 ξυλάκι κανέλας περίπου 5cm
1 σωληνάκι βανιλίνη ή 2 δάκρυα μαστίχας ή ξύσμα ενός λεμονιού ή εσάνς ανθόνερου
1 τσιμπιά αλάτι
Για το σερβίρισμα, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα ή κανέλα σκόνη, ή τριμμένοι ξηροί καρποί, ή τριμμένη σοκολάτα ή ινδοκάρυδο ή φρέσκα φρούτα ή κομματάκια λουκουμιού ή …ό,τι σκεφτείτε!
Η κουταλιά μου είναι 15ml και το κουταλάκι μου 5ml (αλλά είπαμε-δείτε και παρατηρήσεις- εδώ οι ποσότητες «παίζουν»)
Επί το έργον
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, το μέλι, το ξυλάκι της κανέλας, το αλάτι και τη βανίλια να κάψει. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Πριν αρχίσει να φουσκώνει προσθέτουμε «βροχηδόν» το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με το κορν φλάουρ.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει η κρέμα να κάνει μεγάλες φουσκάλες και τα χαρακτηριστικά «φλοπ». Θα έχει πήξει αρκετά, αλλά θα πήξει και όσο κρυώνει. Σερβίρουμε σε 4-6 πιατάκια ή μπολ (όχι πολύ βαθιά κατά προτίμηση) και γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει από τα προτεινόμενα ή άλλο, της δικής μας έμνευσης. Τρώγεται ζεστή, χλιαρή, ή κρύα!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι ή με άλλο γλυκαντικό της επιλογής μας. Οι αναλογίες αντικατάστασης συνήθως αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Αν βάλουμε μόνο μέλι θα βάλουμε 2-3 κουταλιές σούπας.
- Πολλοί αγαπούν αυτήν την κρέμα ρευστή. Έτσι η ποσότητα του σιμιγδαλιού ποικίλλει από 2 ως 3 κουταλιές ανά κούπα γάλατος. Εδώ εγώ έχω βάλει 5 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι και 1 κουταλιά κορν φλάουρ και έγινε κανονική. Όσο μένει πήζει, δεν τη θέλουμε «στόκο».
- Αν βάλουμε μαστίχα για άρωμα την αλέθουμε με τη ζάχαρη.
- Αν τα μπολ ή τα πιάτα μας είναι γυάλινα προσέχουμε να μη σπάσουν στο σερβίρισμα: δεν τα ακουμπούμε σε κρύα επιφάνει και βάζουμε πρώτα μια μικρή ποσότητα κρέμας, να τα ζεστάνει.
- Η κρέμα έχει δοκιμαστεί με πολλά είδη γάλακτος. Το γευστικό αποτέλεσμα διαφέρει, αλλά ποτέ δεν μένει ούτε κουταλάκι! Δεν είναι δα και κάποιο πολύ αμαρτωλό γλυκό για να λυπηθούμε τον κόπο ή τα πανάκρινα υλικά του. Αν δεν μας αρέσει απόλυτα, δοκιμάζουμε άλλο γάλα και άλλες αναλογίες την άλλη φορά 😉 !