Αλμυρά

Ρολό κιμά με λάχανο

Ρολό κιμά με λάχανο

Μοιάζει, αλλά δεν είναι λαχανοντολμάς!

Στη σημερινή ανάρτηση ένα φαγητό που το ευχαριστηθήκαμε πολύ και «πήρε την έγκριση» για δημοσίευση. Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, μπορεί να παραπέμπει σε λαχανοντολμάδες αλλά είναι δέκα, μπορεί και παραπάνω φορές, πιο εύκολο! Μπορούμε δηλαδή να το φτιάξουμε ακόμη κι αν η μαγειρική μας πείρα είναι ανύπαρκτη.

Ρολό κιμά με λάχανο

Επειδή όμως είναι πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο πιάτο, προτείνεται και για τους πιο έμπειρους, όχι μόνο για όταν βιάζονται αλλά και όταν θέλουν να παρουσιάσουν κάπως διαφορετικά από τους κλασικούς λαχανοντολμάδες τον συνδυασμό κιμά με λάχανο!

Ρολό κιμά με λάχανο

Οι βασικές ιδιαιτερότητες εδώ είναι ότι αντικαθιστούμε το ρύζι με φρυγανιά και επίσης προσθέτουμε στη γέμιση αυγό. Περί ρολού πρόκειται και το θέλουμε ναι μεν αφράτο, αλλά και σταθερό στο κόψιμο. Αντί λοιπόν να τυλίξουμε τον κιμά με μπέικον, σφολιάτα και διάφορα άλλα πιο παχυντικά, χρησιμοποιούμε τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα από αφράτο λάχανο, αυτής της ποικιλίας που συνηθίζουμε στους λαχανοντολμάδες.

Η διαδικασία συνηθίζεται απ’ όσο έχω δει σε βορειοευρωπαϊκές συνταγές, που όμως έχουν και βούτυρο και λαρδί και κάποιες και αλλαντικό στη γέμιση! Εγώ τις αγνόησα και έφτιαξα τη δική μου ελληνικότατη γέμιση που είναι παρόμοια με των λαχανοντολμάδων δηλαδή πιο κοντά στα δικά μας γευστικά γούστα.

Ρολό κιμά με λάχανο

Τα ρολά μου όχι μόνο γίνονται σε ελάχιστο χρόνο, αλλά σερβίρονται πολύ όμορφα και είναι πεντανόστιμα. Η κλασική λεμονάτη σάλτσα (που έχω δημοσιεύσει στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες) που τα συνόδευσα τους ταίριαξε πολύ, αλλά και ο συνδυασμός τους με καλό γιαούρτι ήταν εξαιρετικός!

Παρατηρήσεις

  1. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε κρέμα βάζουμε νερό στο ταψί μέχρι τη μέση των ρολών. Αλλιώς μέχρι την επιφάνειά τους όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.
  2. Το υπόλοιπο λάχανο το βάζουμε όπως είναι στην κατάψυξη για λαχανοντολμάδες ή ζεματάμε τα φύλλα του και τα καταψύχουμε ζεματισμένα.
  3. Δεν ξέρω αν είναι αναγκαίο το δέσιμο των ρολών, πάντως κράτησαν τέλεια το σχήμα τους ίσως και επειδή ήταν κάπως στριμωγμένα στο πυρέξ.
  4. Η ποσότητα του ελαιολάδου στο μείγμα εξαρτάται και από το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς μας και από το πόσο “λαδερά” θέλουμε τα πιάτα μας. Η κουταλιά μου είναι δοσομετρική, 15ml
  5. Δείτε και αυτές τις συνταγές για λαχανοντολμάδες ή σχετικά πιάτα:

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού

Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

Τούρτα λαχανοντολμάς

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο