Μοιάζει, αλλά δεν είναι λαχανοντολμάς!
Στη σημερινή ανάρτηση ένα φαγητό που το ευχαριστηθήκαμε πολύ και «πήρε την έγκριση» για δημοσίευση. Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, μπορεί να παραπέμπει σε λαχανοντολμάδες αλλά είναι δέκα, μπορεί και παραπάνω φορές, πιο εύκολο! Μπορούμε δηλαδή να το φτιάξουμε ακόμη κι αν η μαγειρική μας πείρα είναι ανύπαρκτη.
Επειδή όμως είναι πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο πιάτο, προτείνεται και για τους πιο έμπειρους, όχι μόνο για όταν βιάζονται αλλά και όταν θέλουν να παρουσιάσουν κάπως διαφορετικά από τους κλασικούς λαχανοντολμάδες τον συνδυασμό κιμά με λάχανο!
Οι βασικές ιδιαιτερότητες εδώ είναι ότι αντικαθιστούμε το ρύζι με φρυγανιά και επίσης προσθέτουμε στη γέμιση αυγό. Περί ρολού πρόκειται και το θέλουμε ναι μεν αφράτο, αλλά και σταθερό στο κόψιμο. Αντί λοιπόν να τυλίξουμε τον κιμά με μπέικον, σφολιάτα και διάφορα άλλα πιο παχυντικά, χρησιμοποιούμε τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα από αφράτο λάχανο, αυτής της ποικιλίας που συνηθίζουμε στους λαχανοντολμάδες.
Η διαδικασία συνηθίζεται απ’ όσο έχω δει σε βορειοευρωπαϊκές συνταγές, που όμως έχουν και βούτυρο και λαρδί και κάποιες και αλλαντικό στη γέμιση! Εγώ τις αγνόησα και έφτιαξα τη δική μου ελληνικότατη γέμιση που είναι παρόμοια με των λαχανοντολμάδων δηλαδή πιο κοντά στα δικά μας γευστικά γούστα.
Τα ρολά μου όχι μόνο γίνονται σε ελάχιστο χρόνο, αλλά σερβίρονται πολύ όμορφα και είναι πεντανόστιμα. Η κλασική λεμονάτη σάλτσα (που έχω δημοσιεύσει στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες) που τα συνόδευσα τους ταίριαξε πολύ, αλλά και ο συνδυασμός τους με καλό γιαούρτι ήταν εξαιρετικός!
Υλικά
500 gr κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
5 σταρένιες φρυγανιές
1 αυγό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο για τη γέμιση και 3-4 για το ψήσιμο
Αλάτι
Πιπέρι
4-5 μεγάλα αλλά τρυφερά εξωτερικά φύλλα από αφράτο λάχανο
Επί το έργον
Βγάζουμε 5-6 εξωτερικά μεγάλα φύλλα από ένα λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο που είναι χοντρό. Ζεματίζουμε τα λαχανόφυλλα για 3-4 λεπτά όπως στους λαχανοντολμάδες.Προσέχουμε να μη σχιστούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμιση και τα ζυμώνουμε καλά. Ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων, χωρίζουμε το μείγμα του κιμά σε 4 ή 5 μέρη.
Τοποθετούμε κάθε μέρος αφού το πλάσουμε σε κύλινδρο κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγουμε με το λαχανόφυλλο σε ρολό. Δένουμε με νήμα φούρνου. Βάζουμε ελαιόλαδο σε πυρίμαχο σκεύος κατάλληλου μεγέθους και τοποθετούμε τα ρολά μας με το σημείο της ένωσης του φύλλου προς τα κάτω. Προσθέτουμε νερό (δείτε παρατηρήσεις), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις) για 45-50 λεπτά, σε χαμηλή σχάρα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε τον περισσότερο ζωμό και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ρολά μας. Με τον ζωμό φτιάχνουμε κρέμα λεμονιού νηστίσιμη ή κρέμα αυγολέμονο.
Σερβίρουμε ένα ρολό ανά μερίδα συνοδεύοντάς το με κρέμα ή με γιαούρτι. Είναι πολύ νόστιμα και την επόμενη μέρα, και σε κρύο μπουφέ!
Παρατηρήσεις
- Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε κρέμα βάζουμε νερό στο ταψί μέχρι τη μέση των ρολών. Αλλιώς μέχρι την επιφάνειά τους όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.
- Το υπόλοιπο λάχανο το βάζουμε όπως είναι στην κατάψυξη για λαχανοντολμάδες ή ζεματάμε τα φύλλα του και τα καταψύχουμε ζεματισμένα.
- Δεν ξέρω αν είναι αναγκαίο το δέσιμο των ρολών, πάντως κράτησαν τέλεια το σχήμα τους ίσως και επειδή ήταν κάπως στριμωγμένα στο πυρέξ.
- Η ποσότητα του ελαιολάδου στο μείγμα εξαρτάται και από το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς μας και από το πόσο “λαδερά” θέλουμε τα πιάτα μας. Η κουταλιά μου είναι δοσομετρική, 15ml
- Δείτε και αυτές τις συνταγές για λαχανοντολμάδες ή σχετικά πιάτα:
Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού
Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο
Σε μια φωτογραφία το φύλλο μοιάζει να είναι μαρούλι. Είναι όντως;
Όχι είναι λάχανο, απλά είναι από τα εξωτερικά φύλλα που σε κάποια λάχανα είναι πιο πράσινα.