Vegan/vegetarian

Παντζάρια γιαχνί!

Παντζάρια γιαχνί!

Σαλάτα αλλά και νόστιμο συνοδευτικό

Τα δοκιμάσαμε τυχαία ως συνοδευτικό κρέατος σε καλό εστιατόριο το καλοκαίρι που μας πέρασε και αναζήτησα τη συνταγή σε περιοδικά και στο internet γιατί μας άρεσαν πολύ. Δηλαδή περισσότερο άρεσαν σε μένα, γιατί στην εκδοχή που τα δοκιμάσαμε δεν είχαν ξίδι και «η παρέα μου» συνδυάζει πάντα με ξίδι τα παντζάρια.

Παντζάρια γιαχνί!

Έτσι προσάρμοσα τη συνταγή στα δικά μας δεδομένα, με το ξιδάκι της και το σκορδάκι της μια δυο φορές (προαιρετικά δηλαδή θα το δώσω στα υλικά…). Έχω γιαχνίσει τα παντζάρια αρκετές φορές μετά από την πρώτη δοκιμή μιας και είναι από τα σαλατικά που συνηθίζω. Δεν είμαι σίγουρη αν έχω χρησιμοποιήσει το σωστό όνομα για τη συνταγή, αλλά θεώρησα ότι έτσι πρέπει να τα πω αφού σύμφωνα με γνωστά και αξιόπιστα  λεξικά το γιαχνί είναι  τρόπος μαγειρέματος κατά τον οποίο ένα λαχανικό μαγειρεύεται με κρεμμύδι και ελαιόλαδο και ενίοτε με ντομάτα.

Παντζάρια γιαχνί!

Η λέξη λέει προέρχεται από τα περσικά αλλά γιαχνί φτιάχνουν σε όλη την Ανατολή και στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Εμείς δε στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα λαχανικά τα γιαχνίζουμε. Στην Κρήτη ακόμη και χόρτα γιαχνερά έχουμε! Και φαγητό με το όνομα γιαχνάκι έχουμε, με κύριο συστατικό αυτά τα χόρτα. Γιαχνερά λέμε αυτά που βάζουμε στις χορτόπιτες,  ή τα συνδυάζουμε με κρέας, με μπακαλιάρο, με χοχλιούς ή και σκέτα. Φυσικά το γιάχνισμά τους γίνεται με ελαιόλαδο και κρεμμύδι.

Θεώρησα λοιπόν ότι το «παντζάρια γιαχνί» γι αυτήν τη συνταγή είναι ταιριαστό! Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να τα πει “παντζάρια μαγειρευτά”, αλλά μάλλον κάνει το ίδιο. Αλλά ας  δούμε πώς τα φτιάχνουμε…

Παντζάρια γιαχνί!

Παρατηρήσεις

  1. Όπως βλέπετε βάζω τα σκόρδα ακαθάριστα και απλώς σπασμένα στο φαγητό. Επειδή πρόσφατα ερωτήθηκα, εξηγώ ότι έτσι απλά παίρνει μυρωδιά το φαγητό και δεν βαραίνει…
  2. Μπορούμε να γιαχνίσουμε και βρασμένα παντζάρια. Φυσικά θα μαγειρέψουμε για λίγη ώρα πρώτα μόνο του το κρεμμύδι και μετά θα τα προσθέσουμε με ελάχιστο νεράκι.
  3. Στις περισσότερες συνταγές που είδα τα κρεμμύδια είχαν το μισό βάρος από τα παντζάρια. Εγώ τα έχω φτιάξει και έτσι και με λιγότερα. Μας άρεσαν σε κάθε περίπτωση!
  4. Το πιάτο –παρόλο που το δοκιμάσαμε ως συνοδευτικό κρέατος- ταιριάζει και με όσπρια αλλά στέκει και μόνο του ως ελαφρύ γεύμα με ένα καλό γαλακτοκομικό και ντακάκια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο