Σαλάτα αλλά και νόστιμο συνοδευτικό
Τα δοκιμάσαμε τυχαία ως συνοδευτικό κρέατος σε καλό εστιατόριο το καλοκαίρι που μας πέρασε και αναζήτησα τη συνταγή σε περιοδικά και στο internet γιατί μας άρεσαν πολύ. Δηλαδή περισσότερο άρεσαν σε μένα, γιατί στην εκδοχή που τα δοκιμάσαμε δεν είχαν ξίδι και «η παρέα μου» συνδυάζει πάντα με ξίδι τα παντζάρια.
Έτσι προσάρμοσα τη συνταγή στα δικά μας δεδομένα, με το ξιδάκι της και το σκορδάκι της μια δυο φορές (προαιρετικά δηλαδή θα το δώσω στα υλικά…). Έχω γιαχνίσει τα παντζάρια αρκετές φορές μετά από την πρώτη δοκιμή μιας και είναι από τα σαλατικά που συνηθίζω. Δεν είμαι σίγουρη αν έχω χρησιμοποιήσει το σωστό όνομα για τη συνταγή, αλλά θεώρησα ότι έτσι πρέπει να τα πω αφού σύμφωνα με γνωστά και αξιόπιστα λεξικά το γιαχνί είναι τρόπος μαγειρέματος κατά τον οποίο ένα λαχανικό μαγειρεύεται με κρεμμύδι και ελαιόλαδο και ενίοτε με ντομάτα.
Η λέξη λέει προέρχεται από τα περσικά αλλά γιαχνί φτιάχνουν σε όλη την Ανατολή και στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Εμείς δε στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα λαχανικά τα γιαχνίζουμε. Στην Κρήτη ακόμη και χόρτα γιαχνερά έχουμε! Και φαγητό με το όνομα γιαχνάκι έχουμε, με κύριο συστατικό αυτά τα χόρτα. Γιαχνερά λέμε αυτά που βάζουμε στις χορτόπιτες, ή τα συνδυάζουμε με κρέας, με μπακαλιάρο, με χοχλιούς ή και σκέτα. Φυσικά το γιάχνισμά τους γίνεται με ελαιόλαδο και κρεμμύδι.
Θεώρησα λοιπόν ότι το «παντζάρια γιαχνί» γι αυτήν τη συνταγή είναι ταιριαστό! Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να τα πει “παντζάρια μαγειρευτά”, αλλά μάλλον κάνει το ίδιο. Αλλά ας δούμε πώς τα φτιάχνουμε…
Υλικά
3-4 παντζάρια (περίπου 400gr)
1-2 ξερά κρεμμύδια
¼ κούπας ελαιόλαδο (περίπου 60ml)
Αλάτι
Πιπέρι
Ξίδι όσο μας αρέσει (1-2 κουταλιές για τα δικά μας γούστα)
Προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο
Για το σερβίρισμα, κάποιο μαλακό γαλακτοκομικό (γιαούρτι, ξύγαλο, ξινομυζήθρα κλπ) και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Επί το έργον
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα παντζάρια από την εξωτερική τους φλούδα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και αν είναι μεγάλα κόβουμε σε δυο κομμάτια κάθε φέτα. Βάζουμε το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια και τα σκόρδα σε μια κατσαρόλα.
Όταν μαραθεί το κρεμμύδι προσθέτουμε τα παντζάρια και λίγο νερό και σιγομαγειρεύουμε να μαλακώσουν τα παντζάρια. Δεν παίρνει πολλή ώρα (πολύ λιγότερη απ’ όταν τα βράζουμε). Αλατοπιπερώνουμε και λίγο πριν αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το ξίδι.
Σερβίρουμε τα παντζάρια μας ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου και τα συνοδεύουμε με κάποιο μαλακό γαλακτοκομικό και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Παρατηρήσεις
- Όπως βλέπετε βάζω τα σκόρδα ακαθάριστα και απλώς σπασμένα στο φαγητό. Επειδή πρόσφατα ερωτήθηκα, εξηγώ ότι έτσι απλά παίρνει μυρωδιά το φαγητό και δεν βαραίνει…
- Μπορούμε να γιαχνίσουμε και βρασμένα παντζάρια. Φυσικά θα μαγειρέψουμε για λίγη ώρα πρώτα μόνο του το κρεμμύδι και μετά θα τα προσθέσουμε με ελάχιστο νεράκι.
- Στις περισσότερες συνταγές που είδα τα κρεμμύδια είχαν το μισό βάρος από τα παντζάρια. Εγώ τα έχω φτιάξει και έτσι και με λιγότερα. Μας άρεσαν σε κάθε περίπτωση!
- Το πιάτο –παρόλο που το δοκιμάσαμε ως συνοδευτικό κρέατος- ταιριάζει και με όσπρια αλλά στέκει και μόνο του ως ελαφρύ γεύμα με ένα καλό γαλακτοκομικό και ντακάκια.