Για τα ταπεράκια του σχολείου και του γραφείου (και όχι μόνο!)
Το μπολ με το ξύγαλο που είχα στο ψυγείο δεν έλεγε να τελειώσει. Δεν ήταν βλέπετε η μικρή συσκευασία του εμπορίου, αλλά μια μπόλικη ποσότητα από τυροκομείο της εμπιστοσύνης μου. Τελευταία μετράω τις ποσότητες που τρώμε, κάνουμε λίγο κράτει που λέμε εμείς εδώ, κι έτσι αρκετά πράγματα είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε.
Ίσως οι εκτός Κρήτης δεν ξέρετε τι εστί ξύγαλο. Είναι ένα κρεμώδες υπόξινο τυρί που η καταγωγή του είναι από τη Σητεία (είναι ΠΟΠ προϊόν αν δεν κάνω λάθος) αλλά παρασκευάζεται σε όλη την Κρήτη χωρίς όμως να το λέμε ξύγαλο (δείτε το εδώ σε πιο λεπτομερή περιγραφή). Μπορείτε λοιπόν όσο δεν έχετε πρόσβαση σε κρητικά προϊόντα να το αντικαταστήσετε με ένα καλό κρεμώδες τυρί.
Επειδή λοιπόν όπως όλα τα νωπά τυριά δεν διατηρείται ένα χρόνο που λέει ο λόγος, έπρεπε να το χρησιμοποιήσω να μην πάει χαμένο. Κι επειδή κάπου στα κιτάπια μου έχω κάποιες συνταγές για αλμυρά κέικ, αναζήτησα την κατάλληλη και προέκυψαν τούτα εδώ τα «αλμυρά» μαφινάκια που μας άρεσαν πάρα πολύ και διατηρήθηκαν και πάνω από μια εβδομάδα!
Τα λέω «αλμυρά» όχι γιατί είναι αλμυρά, αλλά γιατί δεν είναι γλυκά! Είναι όμως πολύ νόστιμα και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό συνοδευτικό στο πρωινό μας αλλά και ιδανικό κολατσιό στο σχολείο ή στο γραφείο. Μη σας πω ότι εμείς και φαγητό συνοδεύσαμε μια μέρα που δεν είχα ψωμί.
Να πω ότι η αρχική συνταγή ήταν για αλμυρό κέικ, αλλά προτίμησα να χωρίσω το μείγμα σε μικρές θήκες για μαφινάκια γιατί και πιο εύκολα σερβίρονται και πιο ωραία διατηρούνται. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή.
Υλικά
Στερεά:
280 gr (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά (15ml) μπέικιν
½ κουταλάκι (2,5ml) σόδα
Λίγο πιπέρι
Λίγη ρίγανη
5-6 λιαστές ντομάτες που θα ψιλοκόψουμε
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Υγρά:
6 κουταλιές (90ml) ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
200 gr γιαούρτι απλό
180 gr κρεμώδες τυρί
Προαιρετικά. 1-2 σκελίδες σκόρδο και λίγο σουσάμι για την επικάλυψη.
Η κούπα μου είναι δοσομετρική 250ml η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml
Επί το έργον
Σε ένα μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά. Χτυπάμε με το multi (ή με ένα αυγογδάρτη) τα αυγά με το ελαιόλαδο και γιαούρτι και όταν ομογενοποιηθούν τα αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά.
Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα σχετικά πηκτό μείγμα, αλλά όχι ζυμάρι. Το αδειάζουμε σε μακρόστενη (κατά προτίμηση) φόρμα κέικ λαδωμένη και αλευρωμένη ή σε φόρμα για μάφινς που έχουμε καλύψει με χάρτινες θήκες.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για περίπου 35 λεπτά. Ακολουθούμε τις οδηγίες για ψήσιμο κέικ.
Παρατηρήσεις
- Με τις παραπάνω ποσότητες βγήκαν 12 κανονικά μάφινς και 6 πιο μικρά. Όπως είπα παραπάνω η συνατγή είναι για αλμυρό κέικ αλλά δεν θυμάμαι καθόλου το μέγεθος της φόρμας που το έβαζα. Από την ποσότητα του αλευριού υπολογίζω ότι κανονική μακρόστενη (όπως σιλικόνης ας πούμε…) θα είναι κατάλληλη.
- Οι λιαστές ντομάτες που χρησιμοποίησα είναι διατηρημένες σε ελαιόλαδο οπότε είναι αρκετά μαλακές. Αν έχουμε εντελώς αποξηραμένες θα τις μουσκέψουμε πριν το κόψιμο σε 1-2 κουταλιές νερό.
- Αν βάλουμε σκόρδο το ψιλοκόβουμε στα στερεά υλικά. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε multi, θα αλεστεί με τα υπόλοιπα.
- Εκτός από σουσάμι, ταιριάζει πολύ ο κολοκυθόσπορος σ’ αυτό το κέικ, αλλά δεν είχα αυτήν τη φορά. Μπορούμε να τον βάλουμε και μέσα στο μείγμα.