Αλμυρά

Αλμυρά muffins με τυρί, γιαούρτι και ελαιόλαδο!

Αλμυρά muffins με τυρί, γιαούρτι και ελαιόλαδο!

Για τα ταπεράκια του σχολείου και του γραφείου (και όχι μόνο!)

Το μπολ με το ξύγαλο που είχα στο ψυγείο δεν έλεγε να τελειώσει. Δεν ήταν βλέπετε η μικρή συσκευασία του εμπορίου, αλλά μια μπόλικη ποσότητα από τυροκομείο της εμπιστοσύνης μου. Τελευταία μετράω τις ποσότητες που τρώμε, κάνουμε λίγο κράτει που λέμε εμείς εδώ, κι έτσι αρκετά πράγματα είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε.

Αλμυρά muffins με τυρί, γιαούρτι και ελαιόλαδο!

Ίσως οι εκτός Κρήτης δεν ξέρετε τι εστί ξύγαλο. Είναι ένα κρεμώδες υπόξινο τυρί που η καταγωγή του είναι από τη Σητεία (είναι ΠΟΠ προϊόν αν δεν κάνω λάθος) αλλά παρασκευάζεται σε όλη την Κρήτη χωρίς όμως να το λέμε ξύγαλο (δείτε το εδώ σε πιο λεπτομερή περιγραφή). Μπορείτε λοιπόν όσο δεν έχετε πρόσβαση σε κρητικά προϊόντα να το αντικαταστήσετε με ένα καλό κρεμώδες τυρί.

Αλμυρά muffins με τυρί, γιαούρτι και ελαιόλαδο!

Επειδή λοιπόν όπως όλα τα νωπά τυριά δεν διατηρείται ένα χρόνο που λέει ο λόγος, έπρεπε να το χρησιμοποιήσω να μην πάει χαμένο. Κι επειδή κάπου στα κιτάπια μου έχω κάποιες συνταγές για αλμυρά κέικ, αναζήτησα την κατάλληλη και προέκυψαν τούτα εδώ τα «αλμυρά» μαφινάκια που μας άρεσαν πάρα πολύ και διατηρήθηκαν και πάνω από μια εβδομάδα!

Τα λέω «αλμυρά» όχι γιατί είναι αλμυρά, αλλά γιατί δεν είναι γλυκά! Είναι όμως πολύ νόστιμα και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό συνοδευτικό στο πρωινό μας αλλά και ιδανικό κολατσιό στο σχολείο ή στο γραφείο. Μη σας πω ότι εμείς και φαγητό συνοδεύσαμε μια μέρα που δεν είχα ψωμί.

Αλμυρά muffins με τυρί, γιαούρτι και ελαιόλαδο!

Να πω ότι η αρχική συνταγή ήταν για αλμυρό κέικ, αλλά προτίμησα να χωρίσω το μείγμα σε μικρές θήκες για μαφινάκια γιατί και πιο εύκολα σερβίρονται και πιο ωραία διατηρούνται. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή.

Αλμυρά muffins με τυρί, γιαούρτι και ελαιόλαδο!

Παρατηρήσεις

  1. Με τις παραπάνω ποσότητες βγήκαν 12 κανονικά μάφινς και 6 πιο μικρά. Όπως είπα παραπάνω η συνατγή είναι για αλμυρό κέικ αλλά δεν θυμάμαι καθόλου το μέγεθος της φόρμας που το έβαζα. Από την ποσότητα του αλευριού υπολογίζω ότι κανονική μακρόστενη (όπως σιλικόνης ας πούμε…) θα είναι κατάλληλη.
  2. Οι λιαστές ντομάτες που χρησιμοποίησα είναι διατηρημένες σε ελαιόλαδο οπότε είναι αρκετά μαλακές. Αν έχουμε εντελώς αποξηραμένες θα τις μουσκέψουμε πριν το κόψιμο σε 1-2 κουταλιές νερό.
  3. Αν βάλουμε σκόρδο το ψιλοκόβουμε στα στερεά υλικά. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε multi, θα αλεστεί με τα υπόλοιπα.
  4. Εκτός από σουσάμι, ταιριάζει πολύ ο κολοκυθόσπορος σ’ αυτό το κέικ, αλλά δεν είχα αυτήν τη φορά. Μπορούμε να τον βάλουμε και μέσα στο μείγμα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο