Όσο ακόμη προλαβαίνουμε…
Δεν θα γράψω πολλά λόγια σήμερα, δεν ξέρω σε πόσες φίλες και φίλους θα είναι χρήσιμη η σημερινή ανάρτηση. Η πρώτη ύλη προϋποθέτει βόλτα «στας εξοχάς» και έγκαιρη συλλογή της πρώτης ύλης. Φέτος με την πρώιμη και παρατεταμένη ξηρασία, όλα ωρίμασαν και μέστωσαν νωρίτερα. Πρόκειται για τα αγγουράκια της κάππαρης, ή αλλιώς καππαρόμηλα.
Επειδή όμως σε πολλές περιοχές κάποια φυτά κάππαρης κρατούν ακόμη και τα καππαρόμηλα δεν έχουν ανοίξει, θεώρησα καλό να βάλω τη συνταγή, να μην την κρατήσω για του χρόνου. Τα κουμπάκια και τα τρυφερά φύλλα της κάππαρης τα φτιάχνουμε βέβαια πολύ νωρίτερα (δείτε σχετική ανάρτηση), αλλά και τα αγγουράκια της δίνουν νόστιμο και πικάντικο τουρσί.
Εδώ είναι λοιπόν ένας τρόπος για να το φτιάξουμε, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία και χωρίς πολύ κόπο. Αν τύχουν στον δρόμο σας καπαρόμηλα, δοκιμάστε τον! Αν πάλι τα φυτά έχουν «ξεσταχυάσει» και μεστώσει, ας μείνει για του χρόνου. Έτσι κι αλλιώς μην κόψετε όλα τα καππαρόμηλα, πρέπει να μείνουν κάποια για να μας δώσουν φυτά και την επόμενη χρονιά!
Πάντως όσο το συλλογίζομαι τώρα που γράφω την ανάρτηση καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η κάππαρη είναι ένα ακόμη θαύμα της μεσογειακής φύσης! Μπουμπούκια, φύλλα, και τελικά καρποί, όλα βρώσιμα και κατά που λένε οι ειδικοί, όλα «υπερτροφές»!
Υλικά
Τρυφερά αγγουράκια κάππαρης (καππαρόμηλα)
Αλάτι κατά προτίμηση ημίχοντρο (ρυζάτο)
Ξίδι από σταφύλι
Λίγο ελαιόλαδο
Επί το έργον
Διαλέγουμε τρυφερά αγγουράκια κάππαρης και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τις σκληρές άκρες από τα κοτσανάκια τους και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε ένα σκεύος σε εναλλάξ στρώσεις με αλάτι (αλάτι-καππαρόμηλα-αλάτι). Αφού καλυφθούν καλά με αλάτι, σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 15 μέρες περίπου.
Μετά, ξεπλένουμε πολύ καλά τα αγγουράκια μας και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα κατά το 1/3 ως το ½ με ξίδι (ανάλογα με το πόσο ξιδάτα μας αρέσουν τα τουρσιά) και συμπληρώνουμε με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο, μέχρι το σημείο που αρχίζουν οι σπείρες του βιδώματος. Καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε τα βάζα μας. Περιμένουμε 5-6 μέρες και το τουρσί μας είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Παρατηρήσεις
- Αν τα αγγουράκια της κάππαρης είναι πολύ μικρά, τα βάζουμε λιγότερες μέρες στο αλάτι.
- Μετά από τις 5-6 μέρες που αφήνουμε τα αγγοράκια στο ξιδόνερο, αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
- Αν μετά το ξέπλυμα του αλατιού μας φανεί κάποιο μαραγγιασμένο το αφαιρούμε (φαίνεται κάποιο τέτοιο στη σχετική φωτογραφία στο «επί το έργον»).
- Τα προσθέτουμε σε σαλάτες, σε βραστές πατάτες, σε όσπρια (γενικά όπουν μπαίνουν και τα καππαρόκουμπα), ολόκληρα ή κομμένα σε φετάκια.
θα ήθελα να σας γράψω για τα καπαρομηλα πού έχω φάει καί έχω φτιάξει στην Χίο τουρσί γεμιστά όπως τό μελιτζάνα κι
Θα χαρώ να μάθω κι άλλους τρόπους για την αξιοποίησή τους!