Vegan/vegetarian

Σοκολατόπιτα-κέικ με γλάσο σοκολάτας

Σοκολατόπιτα-κέικ με γλάσο σοκολάτας

Σε  ένα σκεύος, οικονομική, «παιγνιδιάρικη» και vegan σοκολατόπιτα!

Από τις πιο εύκολες σοκολατόπιτες που έχω φτιάξει. Χωρίς το γλάσο είναι ένα αφράτο και ανάλαφρο κέικ σοκολάτας. Με το γλάσο (και ανάλογα με την ποσότητά του), μετατρέπεται σε ζουμερή ή απλώς ελαφρά σιροπιασμένη σοκολατόπιτα. Στο site υπάρχουν ήδη αρκετές σοκολατόπιτες και κέικ σοκολάτας γιατί-δεν κρύβεται αυτό- είμαστε λάτρεις της σοκολάτας οικογενειακώς. Αυτή εδώ η συνταγή είναι από τις τελευταίες μου ανακαλύψεις σε παλιά τετράδια που όπως έλεγα σε προηγούμενη ανάρτηση έχουν πέσει στα χέρια μου, σε σημειωματάριο-ημερολόγιο της δεκαετίας του 1970.

Σοκολατόπιτα-κέικ με γλάσο σοκολάτας

Τότε λοιπόν, οι νοικοκυρές στην περιοχή μου δεν εύρισκαν εύκολα στο εμπόριο κουβερτούρα, δεν κυκλοφορούσε στα μπακάλικα. Έπρεπε να πάνε στο Ηράκλειο σε ειδικά καταστήματα (κάποια από αυτά υφίστανται ακόμη…), ή να αξιοποιήσουν τα σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια του Πάσχα (τέτοια είχαμε οι κάπως πιο τυχεροί). Έτσι όλες σχεδόν οι σοκολατόπιτες και τα κέικ σοκολάτας φτιαχνόταν με κακάο. Με κακάο είναι και τούτη η συνταγή, που αναφέρεται ως κέικ σοκολάτας με σιρόπι. Το γλάσο προστέθηκε από μένα, μετά την αναζήτηση που αναφέρω παρακάτω.

Σοκολατόπιτα-κέικ με γλάσο σοκολάτας

Επειδή ετούτη εδώ η συνταγή μου φάνηκε πολύ πρωτοποριακή λόγω του τρόπου παρασκευής της σοκολατόπιτας, αλλά και λόγω του ονόματος που συνόδευε τον τίτλο της, το έψαξα λίγο. Όπως έχω ξαναγράψει,  πολύ συχνά στα τετράδια συνταγών μας οι τίτλοι περιέχουν ονόματα: «Μελομακάρουνα Φανής», «Ροξάκια Έλενας», «Κέικ Φιφίκας», «Κουλουράκια Φρειδερίκης», «Λαδοκούλουρα Αριστέας» και πολλές άλλες συνταγές με ονοματεπώνυμο είναι στα τετράδια συνταγών της μάνας μου αλλά και σε όσα μου έχουν εμπιστευτεί φίλες και φίλοι.Εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος παρασκευής, παιγνιδιάρικο θα τον έλεγα, ό,τι πρέπει για να απασχολήσουμε και μικρά παιδιά στην κουζίνα!

Σοκολατόπιτα-κέικ με γλάσο σοκολάτας

Η αναζήτηση λοιπόν με «έβγαλε» σε αμερικάνικα sites! Σε δημοφιλές αμερικάνικο κέικ με «three holes» (κάπως έτσι το αναζήτησα…), αν και ο συνηθέστερος τίτλος του είναι «crazy cake»! Για τους αμερικάνους έχει και κάποια ιστορία γιατί εντάσσεται στην κατηγορία που λένε war cakes. Πρόκειται για κέικς που επινοήθηκαν στον πόλεμο, σε εποχές ανέχειας (ναι, η δική τους ανέχεια περιελάμβανε και κέικς!). Η συνταγή η δική μου έλεγε «λάδι ραφινέ»-όπως γράφουν πολλές συνταγές εκείνης της εποχής- και ξίδι κανονικό, αλλά οι αμερικάνικες παραλλαγές που βρήκα είχαν οι περισσότερες vegetable oil και μηλόξιδο. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής και μηλόξιδο. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αναλογίες στο παλιό τετράδιο της συγχωριανής μου,  είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που κυκλοφορούν ακόμη! Ποιος ξέρει ποια ξενιτεμένη την έφερε στα μέρη μας!

Σοκολατόπιτα-κέικ με γλάσο σοκολάτας

Έχω ήδη φτιάξει το κέικ δύο φορές! Δείτε στην παραλλαγή τις παρεμβάσεις που έκανα…

Παραλλαγή

Για τη μισή δόση χρησιμοποίησα πυρέξ 20Χ20 cm. Δεν είχα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 3/4 κουταλάκι σόδα. Και βέβαια έφτιαξα μισή δόση και από το γλάσσο, αλλά χρησιμοποίησα 1 κουταλάκι κορν φλάουρ για να το δέσω οπότε ελάττώθηκε κατά πολύ η ζάχαρη άχνη. Πρόσθεσα επίσης ένα σφηνάκι κονιάκ γιατί δεν επρόκειτο να καταναλωθεί από παιδιά.

Παρατηρήσεις

  1. Το γλάσο είναι προαιρετικό και μπορεί να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη επικάλυψη μας αρέσει, από πραλίνα ως σιρόπι σοκολάτας (σπιτικό ή του εμπορίου) ή από κάποια κρέμα βουτύρου ή σαντιγί. Μπορούμε επίσης να το παραλείψουμε εντελώς.
  2. Αν φτιάξουμε το κέικ χωρίς γλάσο μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη, ως 2 κούπες.
  3. Η σοκολατόπιτα με το γλάσο είναι υγρή οπότε μετά τη δεύτερη μέρα διατηρείται στο ψυγείο, το κέικ (αν παραλείψουμε το γλάσο) διατηρείται εκτός ψυγείου για περισσότερες μέρες.
  4. Στις περισσότερα sites που είδα τη συνταγή δίνουν τη μισή δόση και προτείνουν σκεύος με πλευρά 20 cm (8 ίντσες), είναι μια καλή πρόταση για λιγότερες μερίδες.
  5. Αν δεν βρίσκουμε υγρή βανίλια (εγώ τελευταία την έχω καθιερώσει), προτείνω να βάλουμε στη θέση της κάποιο ποτό και να προσθέσουμε βανίλια σε σκόνη στο κέικ μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο