Και σε αλάδωτη εκδοχή, με ταχίνι!
Ακόμη μια συνταγή για αγαπημένα μπισκότα με βρώμη. Μπορώ να πω η πιο απλή της συλλογής μας, μιας και ήδη υπάρχουν στο site τέσσερεις ακόμη συνταγές με παρόμοια βουτήματα, καμιά όμως αλάδωτη. Δείτε link στις παρατηρήσεις. Η παρεξηγημένη ταγή των γιαγιάδων μας (σας έχω μιλήσει κι άλλη φορά για τις απόψεις περί ταγής) είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά των σύγχρονων διατροφικών τάσεων. Εδώ με ελαιόλαδο ή ταχίνι και αλεύρι ολικής!
Στην ουσία εδώ πρόκειται για 2 συνταγές με μια μικρή παραλλαγή βέβαια η μια από την άλλη, αλλά με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Στην πρώτη εκδοχή (αυτή που είναι καταγεγραμμένη στο τετράδιό μου) η λιπαρή ουσία είναι το ελαιόλαδο και έτσι θα τη δείτε στην πρώτη φωτογραφία παρασκευής.
Προχθές όμως και εν όψει της Μεγαλοβδομάδας, δοκίμασα αντικατάσταση του ελαιολάδου με ταχίνι και τα μπισκότα έγιναν διαφορετικά, αλλά το ίδιο νόστιμα! Δηλαδή δεν μπορώ ούτε εγώ να καταλήξω ποια παραλλαγή μας αρέσει πιο πολύ. Άλλωστε η δόση είναι μικρή –γύρω στα 30 κομμάτια βγάζει-και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και τις δυο παραλλαγές…
Φυσικά η αντικατάσταση κάποιου υλικού θέλει και αναδιάταξη των ποσοτήτων των υπολοίπων στις περισσότερες περιπτώσεις. Από την εμπειρία μου, το ταχίνι σφίγγει τα ζυμαράκια, τα σκληραίνει. Έτσι αύξησα τα υγρά για να έχω λίγο πιο «χαλαρή» ζύμη, όχι όμως χυλό όπως σε άλλες μου συνταγές. Σαν κεφτεδάκια πλάθονται, όχι κουταλάτα όπως άλλες μου συνταγές…
Και να επισημάνω εδώ ότι μπορεί η ανάρτηση να γίνεται σήμερα επειδή πολλοί θέλουν να νηστέψουν και το λάδι μέρες που είναι, αλλά τα μπισκοτάκια είναι εξαιρετικά για όλες τις εποχές! Vegan και vegetarian φίλες και φίλοι θα τα απολαύσουν, θα αρέσουν σε όλα τα παιδάκια σκέτα ή ως βουτήματα στο γάλα τους, και οι μαμάδες θα ξέρουν πως έφτιαξαν ένα μπισκοτάκι υγιεινό χωρίς φοινικέλαια και χρωστικές! Εννοείται ότι θα τα απολαύσουν κι εκείνες!
Υλικά
130 gr νιφάδες βρώμης
130 gr αλεύρι ολικής (και με πίτουρο)
100 gr καστανή ζάχαρη
80-100 gr καρύδια
80-100 gr σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 φακελάκι (15 gr ) μπέικιν πάουντερ
Ελάχιστο αλάτι
100 ml ελαιόλαδο + 150 ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ με άρωμα lime και λεμονιού
ή εναλλακτικά 65-70 gr ταχίνι και 250 ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ με άρωμα lime και λεμονιού
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το ταχίνι και το ανθρακούχο νερό και ζυμώνουμε να υγρανθούν καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να περιμένει 15-20 λεπτά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα), στη σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία θέση του φούρνου. Πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπισκότα σαν κεφτεδάκια το μείγμα μας.
Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα της κουζίνας που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 18-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο (ελέγχουμε αν είναι ψημένοι και οι πάτοι) Διατηρούνται σε μπισκοτιέρα για αρκετές μέρες (αν μείνουν…).
Παρατηρήσεις
- Έχω αντικαταστήσει σε όλες τις συνταγές την υγρή σόδα με ανθρακούχο νερό και φέτος δοκίμασα σε πολλές και αυτό το ωραίο ανθρακούχο που φαίνεται στις φωτογραφίες, με άρωμα lime και λεμόνι! Ακόμη πιο ωραίο! Έτσι κι αλλιώς έχω πάντα στο σπίτι ως εξαιρετικό αναψυκτικό. Είναι και …διαίτης! Αναζητείστε το!
- Με το ελαιόλαδο θέλουν λίγο λιγότερο χρόνο ψησίματος γι αυτό η διαφορά στους χρόνους.
- Αντί σταφίδες μπορούμε να βάλουμε χουρμάδες (έτσι ήταν στην αρχική συνταγή αλλά δεν έχω πάντα…), αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα σε κομματάκια ή όποιο άλλο φρούτο μας αρέσει.
- Έχω βρει αλεύρι ολικής με εμφανές πίτουρο και άλλο πιο λεπτοτριμμένο. Και οι δύο τύποι είναι κατάλληλοι.
- Αντί 100 gr καρύδια μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ποσότητα και να συμπληρώσουμε 2-3 κουταλιές σουσάμι μέσα στη ζύμη. Τους πηγαίνει!
Δείτε και τις άλλες συνταγές με μπισκότα βρώμης
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.