Vegan/vegetarian

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Και σε αλάδωτη εκδοχή, με ταχίνι!

Ακόμη μια συνταγή για αγαπημένα μπισκότα με βρώμη. Μπορώ να πω η πιο απλή της συλλογής μας, μιας και ήδη υπάρχουν στο site τέσσερεις ακόμη συνταγές με παρόμοια βουτήματα, καμιά όμως αλάδωτη. Δείτε link στις παρατηρήσεις. Η παρεξηγημένη ταγή των γιαγιάδων μας (σας έχω μιλήσει κι άλλη φορά για τις απόψεις περί ταγής) είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά των σύγχρονων διατροφικών τάσεων. Εδώ με ελαιόλαδο ή ταχίνι και αλεύρι ολικής!

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Στην ουσία εδώ πρόκειται για 2 συνταγές με μια μικρή παραλλαγή βέβαια η μια από την άλλη, αλλά με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Στην πρώτη εκδοχή (αυτή που είναι καταγεγραμμένη στο τετράδιό μου) η λιπαρή ουσία είναι το ελαιόλαδο και έτσι θα τη δείτε στην πρώτη φωτογραφία παρασκευής.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Προχθές όμως και εν όψει της Μεγαλοβδομάδας, δοκίμασα αντικατάσταση του ελαιολάδου με ταχίνι και τα μπισκότα έγιναν διαφορετικά, αλλά το ίδιο νόστιμα! Δηλαδή δεν μπορώ ούτε εγώ να καταλήξω ποια παραλλαγή μας αρέσει πιο πολύ. Άλλωστε η δόση είναι μικρή –γύρω στα 30 κομμάτια βγάζει-και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και τις δυο παραλλαγές…

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Φυσικά η αντικατάσταση κάποιου υλικού θέλει και αναδιάταξη των ποσοτήτων των υπολοίπων στις περισσότερες περιπτώσεις. Από την εμπειρία μου, το ταχίνι σφίγγει τα ζυμαράκια, τα σκληραίνει. Έτσι αύξησα τα υγρά για να έχω λίγο πιο «χαλαρή» ζύμη, όχι όμως χυλό όπως σε άλλες μου συνταγές. Σαν κεφτεδάκια πλάθονται, όχι κουταλάτα όπως άλλες μου συνταγές

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Και να επισημάνω εδώ ότι μπορεί η ανάρτηση να γίνεται σήμερα επειδή πολλοί θέλουν να νηστέψουν και το λάδι μέρες που είναι, αλλά τα μπισκοτάκια είναι εξαιρετικά για όλες τις εποχές! Vegan και vegetarian φίλες και φίλοι θα τα απολαύσουν, θα αρέσουν σε όλα τα παιδάκια σκέτα ή ως βουτήματα στο γάλα τους, και οι μαμάδες θα ξέρουν πως έφτιαξαν ένα μπισκοτάκι υγιεινό χωρίς φοινικέλαια και χρωστικές! Εννοείται ότι θα τα απολαύσουν κι εκείνες!

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και αλεύρι ολικής

Παρατηρήσεις

  • Έχω αντικαταστήσει σε όλες τις συνταγές την υγρή σόδα με ανθρακούχο νερό και φέτος δοκίμασα σε πολλές και αυτό το ωραίο ανθρακούχο που φαίνεται στις φωτογραφίες, με άρωμα lime και λεμόνι! Ακόμη πιο ωραίο! Έτσι κι αλλιώς έχω πάντα στο σπίτι ως εξαιρετικό αναψυκτικό. Είναι και …διαίτης! Αναζητείστε το!
  • Με το ελαιόλαδο θέλουν λίγο λιγότερο χρόνο ψησίματος γι αυτό η διαφορά στους χρόνους.
  • Αντί σταφίδες μπορούμε να βάλουμε χουρμάδες (έτσι ήταν στην αρχική συνταγή αλλά δεν έχω πάντα…), αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα σε κομματάκια ή όποιο άλλο φρούτο μας αρέσει.
  • Έχω βρει αλεύρι ολικής με εμφανές πίτουρο και άλλο πιο λεπτοτριμμένο. Και οι δύο τύποι είναι κατάλληλοι.
  • Αντί 100 gr καρύδια μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ποσότητα και να συμπληρώσουμε 2-3 κουταλιές σουσάμι μέσα στη ζύμη. Τους πηγαίνει!

Δείτε και τις άλλες συνταγές με μπισκότα βρώμης

Τα πολύ εύκολα (νηστίσιμα)

Μπισκότα βρώμης με ινδοκάρυδο (νηστίσιμα)

Με σοκολάτα (αρτύσιμα) 

Με μήλο (νηστίσιμα) 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο