Γλυκά

Τούρτα αμυγδάλου

Τούρτα αμυγδάλου

Η αμυγδαλότουρτα της Αργυρής!

Γιορτινή μέρα η σημερινή για το σπίτι μου. Αντώνης ο πρωτότοκός μου και από την πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε αυτό το site η ανάρτηση της ημέρας είναι γλυκιά, κέρασμα για τη γιορτή του! Το φετινό λοιπόν γλυκό για τον Αντώνη μου είναι μια τούρτα αμυγδάλου, η αμυγδαλότουρτα της Αργυρής, της κύπριας διαδικτυακής μου φίλης.

Τούρτα αμυγδάλου

Με την Αργυρή έχουμε συναντηθεί και δια ζώσης όταν τον παλιό καλό καιρό. Στην προ COVID εποχή είχαμε ταξιδέψει στην Κύπρο και είχαμε γνωριστεί, σας είχα μιλήσει και τότε για τη φίλη μου. Ασχολείται επαγγελματικά με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και λικέρ και οι συνταγές της είναι εγγύηση. Ήδη έχω δημοσιεύσει στο site το εξαιρετικό καρυδάκι της.

Τούρτα αμυγδάλου

Σήμερα λοιπόν θα σας «κεράσω» την αμυγδαλότουρτά της. Συνταγή vintage, μια τούρτα αμυγδάλου, από τις πιο αγαπημένες όλων των εποχών και όλων των ηλικιών! Από τις σπιτικές τούρτες που έφτιαχναν ακόμη και οι μαμάδες μας, με κρέμες στο μεταλλικό κουτί τότε, αφού δεν βρισκόταν παντού η κρέμα γάλακτος που τόσο εύκολα βρίσκουμε σήμερα. Μπορεί να μην ανήκουν στην παραδοσιακή αγροτική κουζίνα αλλά είναι σίγουρα από τα πιο κλασικά γλυκίσματα της παραδοσιακής αστικής κουζίνας που γνωρίσαμε και στην επαρχία μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Τούρτα αμυγδάλου

Τις θυμάστε; Συνήθως πασπαλιζόταν ή  με φιλέ αμύγδαλο και με μείγμα αμυγδάλου-καρύδας ή αμυγδάλου τρούφας ή με καβουρδισμένο αμυγδαλάκι. Κλασικό γαρνίρισμα το κόκκινο κερασάκι γλασέ στη ροζέτα από σαντιγί. Εγώ δεν είχα κερασάκια για να στολίσω τη δική μου σήμερα. Μου έλειψαν στην εικόνα της, είναι η αλήθεια…

Τούρτα αμυγδάλου

Στη συνταγή της Αργυρής κάνει τη διαφορά προσθήκη πολτού πορτοκαλιού στο αμυγδαλωτό παντεσπάνι. Της δίνει ένα έξτρα άρωμα, που της ταιριάζει πολύ! Επίσης η αντικατάσταση του αλευριού με φρυγανιά της δίνει άλλη υφή, και κάνει πιο επιτυχημένο το σιρόπιασμά της.

Τούρτα αμυγδάλου

Αλλά ας πάμε στη συνταγή, αφού ευχηθώ κι από δω Χρόνια Πολλά σε όλους τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες! Να του χαιρόμαστε όσοι τους έχουμε και να είναι γεροί κι ευτυχισμένοι!

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή της Αργυρής έδινε διπλάσια ποσότητα για τα υλικά αλλά έτσι όπως είναι φέτος τα πράγματα η μισή δόση μας έφτανε και περίσσευε για μια τούρτα με διάμετρο 26 cm με δύο στρώσεις. Μετέτρεψα σε gr και ml τις ποσότητες που η φίλη μου έγραφε σε ποτήρια για μεγαλύτερη ακρίβεια.
  • Για το χώρισμα του παντεσπανιού ακόμη ακολουθώ τη μέθοδο της μαμάς μου: χαράσσω με ένα καλό μαχαίρι γύρω γύρω το παντεσπάνι, και τυλίγω μια γερή κλωστή γύρω του. Δένοντας την κλωστή το παντεσπάνι χωρίζεται σε δίσκους.
  • Αν θέλουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας ίσως χρειαστεί περισσότερη κρέμα γάλακτος, γύρω στα 500ml. Εγώ σπάνια καλύπτω τα πλαϊνά στις σπιτικές τούρτες, μου αρέσει να φαίνεται η γέμιση.
  • Την επόμενη φορά θα προσθέσω λίγο από το λικέρ μου στο σιρόπι. Αν φυσικά δεν πρόκειται να κεράσω παιδάκια…
  • Μετά που την έφτιαξα σκέφτηκα ότι αντί του πολτού πορτοκαλιού, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μαρμελάδα πορτοκάλι που έχω πάντα στο σπίτι ελαττώνοντας βέβαια λίγο τη ζάχαρη. Θα είναι μια λύση αν θέλουμε να φτιάξουμε την τούρτα το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν πορτοκάλια…

Καλά να είμαστε, να προσέχουμε! Να γιορτάσουμε του χρόνου με παρέες και αγκαλιές! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο