Αλμυρά

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Σαλάτα ή συνοδευτικό; Όπως μας αρέσει!

Το κουνουπίδι τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες δόξες. Λαχανικό που βρίσκουμε εύκολα, με λίγες θερμίδες, με πολλούς τρόπους μαγειρέματος δεν μπορούσε παρά να κατακτήσει πολλές κατηγορίες καταναλωτών. Σήμερα θα το δούμε τηγανητό, αλλά αλλιώς…

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Για να κάνω πιο συγκεκριμένο τον ισχυρισμό μου, θα σας πω πως όσα είδη διατροφών έχω ψάξει τα τελευταία χρόνια το έχουν σε πρώτη ζήτηση! Vegan, vegetarian, keto, lowcarb, ΟΛΕΣ -μα όλες- οι δίαιτες αδυνατίσματος που έχω δει, επιτρέπουν την κατανάλωση κουνουπιδιού!

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Μέχρι και φιλέτο κουνουπιδιού είδα πρόσφατα σε μια ιντερνετική μου βόλτα. Αφήστε δε το «ρύζι» από κουνουπίδι ή τις ζύμες με κουνουπίδι. Αμέτρητες συνταγές κυκλοφορούν. Θα μου πείτε, και στο δικό μου site αν βάλω στην αναζήτηση τη λέξη κουνουπίδι βγαίνουν πάρα πολλές συνταγές, παραδοσιακές και σύγχρονες!

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Βραστό, μαγειρευτό, γιαχνί, με κρέας, με τυριά, τηγανητό με κουρκούτι, τουρσί, ακόμη και ωμή σαλάτα με κουνουπίδι έχουμε! Και τούτο εδώ τηγανητό είναι όπως έλεγα παραπάνω, αλλά όχι με κουρκούτι. Είναι ένα είδος σαλάτας έτσι όπως το σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού, αλλά εμείς το απολαύσαμε και ως συνοδευτικό με τα ψητά μας, κρέατα ή ψάρια!

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Είχα υποσχεθεί πριν λίγες μέρες συνταγές με σαλάτες και έτσι σήμερα ήρθε η σειρά της συγκεκριμένης. Θα ακολουθήσουν δυο πιο δροσερές, που πιστεύω ότι θα αρέσουν και στους vegan φίλους μας, όπως άλλωστε και τούτη εδώ. Φυσικά και οι φίλοι που ακολουθούν κάποια διατροφή για αδυνάτισμα πιστεύω ότι θα χαρούν με τόση ποικιλία!

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από κάποια που είχα βρει πριν 2-3 χρόνια σε αγαπημένο περιοδικό γαστρονομίας το FOOD & WINE. Όπως κάνω συνήθως έχω «αλλάξει τα φώτα» της αρχικής κρατώντας όμως τα βασικά της συστατικά που ήταν το κουνουπίδι και τo γιαούρτι. Σας την παρουσιάζω λοιπόν στη δική μου εκδοχή.

Κουνουπίδι τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

Παρατηρήσεις

  • Το πόσο τηγανισμένο το θέλουμε είναι θέμα γούστου. Για μας είναι καλό στα 4-5 λεπτά. Θέλουμε να κρατά λίγο. Κάποια από τις πρώτες φορές που έφτιαξα αυτή τη σαλάτα πέρασα από το τηγάνι περίσσευμα βρασμένου κουνουπιδιού. Μας άρεσε και αυτό αλλά μάλλον πιο πολύ μας αρέσει το πιο τραγανό.
  • Το σκόρδο μπορούμε να το αλέσουμε για πιο έντονη γεύση. Εγώ απλά το σπάω, αφήνω τη σάλτσα να μείνει κανένα 15λεπτο να πάρει μυρωδιά και μετά το αφαιρώ.
  • Η σάλτσα γιαουρτιού μπορεί να πέσει και πάνω στο καυτό κουνουπίδι (δηλαδή να την πρωτοφτιάξουμε) και να γίνει εντελώς ρευστή. Μας άρεσε κι έτσι, δείτε τις φωτογραφίες χωρίς το ρόδι, με τα cranberry και τα αμύγδαλα. Μπορούμε όμως να αφήσουμε το κουνουπίδι να κρυώσει εντελώς.
  • Δοκιμάσαμε αυτή τη σάλτσα και με το ψητό κουνουπίδι που είχα δώσει παλιότερα, και ταίριαξε τέλεια! Για όσους δεν θέλουν να τηγανίζουν είναι μια καλή λύση.
  • Ως σαλάτα το πιάτο είναι πολύ ωραίο και όταν μείνει από το μεσημέρι στο βράδυ.

Καλά να είμαστε, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο