Vegan/vegetarian

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Χρώματα, αρώματα και γεύση!

Τις ζήλεψα! Ολόδροσες, τρυφερές, αρωματικές, με λαμπερό κόκκινο χρώμα, δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ! Και αγόρασα αρκετές, περισσότερες από όσες μπορούσαμε να καταναλώσουμε. Οι φράουλες είναι το πιο λαχταριστό ανοιξιάτικο φρούτο κατά τη γνώμη μου παρόλο που κατηγορούνται (και όχι άδικα) για πολλά εγκλήματα τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα όχι μόνο διατροφικά.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Ενήλικες χωρίς παιδιά στο σπίτι, έχουμε και κάποιους περιορισμούς… Ανέσυρα λοιπόν από τα παλιά μου κιτάπια συνταγές με φράουλες και ξαναγευτήκαμε 2-3 σαλάτες και μερικά άλλα παρασκευάσματα που είχα χρόνια να φτιάξω. Βλέπετε δεν ήθελα να φτιάξω από τώρα την κλασική μαρμελάδα φράουλα ούτε κάποια τούρτα φράουλας.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Έτσι αρκετές χρησιμοποιήθηκαν σε νόστιμες ανοιξιάτικες σαλάτες. Για να καταλάβετε, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όλες οι σαλάτες μας είχαν μέσα και φράουλες! Δύο απ’ αυτές θεώρησα ότι είναι άξιες δημοσίευσης και κατέγραψα τα υλικά και τη διαδικασία. Αυτή εδώ είναι πολύ ανοιξιάτικη, πολύ λαμπερή, πολύ νόστιμη και …πολύ όμορφη! Κατάλληλη σίγουρα για τα γιορτινά τραπέζια της Άνοιξης και φυσικά για το πασχαλινό τραπέζι!

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Χρησιμοποίησα πρασινάδες της εποχής, κρητικό αβοκάντο και κρητικές φράουλες και κρητική βουτυράτη μαλακή φέτα. Η πινελιά που συμπλήρωσε την παλιά συνταγή είναι η προσθήκη του «αροδαμού τσι λεμονιάς», παλιά παραδοσιακή μυρωδιά σε μια εντελώς καινούρια σαλάτα! Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη σαλάτα θα μπορούσε να είναι ένα πλήρες διαιτητικό γεύμα!

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Υλικά:

5-6 φύλλα μαρούλι όποιας ποικιλίας μας βρίσκεται

Τα φύλλα από 3-4 φυτά σπανάκι (ποικιλία με τρυφερά φύλλα)

Μια καρδιά αντιδιού

1 μεγάλο αβοκάντο

5-6 ώριμες αλλά σκληρές φράουλες (ως και 10 αν είναι μικρές)

1 τρυφερό πράσινο κρεμμυδάκι

Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού), όσο μας αρέσει

Προαιρετικά αλλά ταιριάζει εξαιρετικά, 5-6 φρέσκα φύλλα λεμονιάς ή κιτριάς ή περγαμοντιάς ή εναλλακτικά λίγο ξύσμα φρέσκου λεμονιού

Για το ντρέσινγκ:

60 ml (περίπου ¼ κούπας ή 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

20 ml (4 κουταλάκια του γλυκού) ξύδι από κρασί ή λευκό βαλσάμικο

10 ml (2 κουταλάκια) χυμό λεμονιού

5 ml (1 κουταλάκι) μουστάρδα καλής ποιότητας

Προαιρετικά, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (αν βάλουμε βαλσάμικο δεν χρειάζεται)

Για το σερβίρισμα:

100 gr βουτυράτη μαλακή φέτα

3-4 κουταλιές φιστίκια αράπικα (δείτε παρατηρήσεις)

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίξουν τα νερά που συγκράτησαν από το πλύσιμο.  

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Τα κόβουμε σε πλατιές σχετικά λωρίδες κατά προτίμηση με το χέρι, σε ένα ευρύχωρο μπολ. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο και τις φράουλες και τις προσθέτουμε στα πράσινα. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα φύλλα της λεμονιάς ή το ξύσμα.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ένα βάζο τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν μορφή γαλακτώματος.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Σερβίρουμε σε ρηχή σαλατιέρα τα σαλατικά, προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε κύβους μεγέθους μικρού λουκουμιού,  και τα φιστίκια.  Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Παρατηρήσεις:

  • Ο συνδυασμός των πράσινων μπορεί να είναι διαφορετικός. Εδώ προτίμησα πρασινάδες ήπιας γεύσης, στην άλλη σαλάτα έβαλα πιο «έντονα» σαλατικά αλλά είχα άλλη σύσταση στο ντρέσινγκ. Συνολικά, για τις παραπάνω ποσότητες των υπόλοιπων υλικών είχα 200 gr περίπου πρασινάδες (ζυγισμένες καθαρισμένες, χωρίς το κρεμμυδάκι). Πιο αναλυτικά το μαρούλι ήταν 100 gr, το σπανάκι 50 gr και το αντίδι άλλα 50 gr. 
  • Προτιμούμε ανοιχτόχρωμο ξύδι για να μη αλλοιωθούν τα χρώματα της φέτας και των φιστικιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταιριάζει ένα σκούρο ξύδι αν δεν έχουμε λευκό.
  • Τα φιστίκια ταίριαξαν τέλεια! Ενώ η αρχική συνταγή είχε καρύδια, θεωρώ ότι ήταν καλύτερη επιλογή τα αλμυρούτσικα αράπικα φιστίκια!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο