Vegan/vegetarian

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Μια καυτερή μαρμελάδα, ένα chutney για τα τυριά και τα ψητά μας!

Έγραφα και σε προηγούμενη ανάρτηση ότι πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου αρκετές φράουλες που αξιοποιήθηκαν με μάλλον πρωτότυπους τρόπους. Ε, ένας απ’ αυτούς είναι και τούτος! Σας προτείνω να δοκιμάσετε τη μαρμελάδα φράουλας και στην πικάντικη εκδοχή της! Φτιάξτε λίγη στην αρχή, έτσι για δοκιμή. Πιστεύω πως θα την καθιερώσετε όσοι τουλάχιστον αγαπάτε το συνδυασμό γλυκο-αλμυρό. Γιατί βέβαια αυτή η μαρμελάδα, συνδυάζεται με αλμυρές λιχουδιές!

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Εμείς πάντως τον αγαπούμε πολύ. Άλλωστε είναι μέσα στην γαστρονομική μας κουλτούρα οι αλμυροξινόγλυκες γεύσεις. Από πού να ξεκινήσω… Από τις κορυφαίες μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα που σερβίρουμε με μέλι (π.χ. σαρικόπιτες και αγνιόπιτες), από τον τζουλαμά της Μεσαράς ή από τις ομαθιές της Ανατολικής Κρήτης (αυτές είναι στα προσεχή…); Να μη ξεχάσω και τους υπέροχους συνδυασμούς του χυμού πορτοκαλιού με κρέατα και με όσπρια! Ακόμη και την γραβιέρα την σκέτη, πολλές φορές με μέλι την απολαμβάνουμε, νωπή ή τηγανητή.

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Για μένα ένας από τους κορυφαίους αλμυρόγλυκους συνδυασμούς της Κρήτης είναι τα μπεμπεμπλιά στους μπουφέδες και τις σερβάντες των γιαγιάδων: αλμυροί ξηροί καρποί (συνήθως αράπικα φιστίκια, πασατέμποι και στραγάλια) ανακατεμένοι με σταφίδες! Το κέρασμα της πρόφτασης ειδικά σε περιόδους νηστείας, από τα καλύτερα συνοδευτικά της ρακής μας!

Εντάξει, τούτη η συνταγή είναι ξενόφερτη, γι αυτό και ίσως ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω και στον τίτλο τον όρο  chutney όπως λέγονται αυτά τα αλμυρογλυκόξινα παρασκευάσματα με φρούτα. Έχει όμως θέση εδώ μέσα δικαιωματικά, αφού η μαρμελάδα μου είναι παρασκευασμένη με κρητικές φράουλες και σερβιρισμένη πάνω σε εξαιρετικό κρητικό πηκτόγαλο. Αλείφτηκε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι σίκαλης και έμεινε ελάχιστη! Έτσι κι αλλιώς δεν είχα σκοπό να τη διατηρήσω-με τόσο λίγη ζάχαρη μάλλον δεν είναι για διατήρηση- παρόλο που και το ξίδι θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργεί ως συντηρητικό.

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Πάντως θα μπορούσε να φτιαχτεί από σήμερα για το Πάσχα! Πιστεύω ότι αυτές οι πανέμορφες μπρουσκέτες θα μπορούσαν να έχουν μια θέση στα ορεκτικά που θα  ετοιμάσουμε για το πασχαλινό τραπέζι και θα φαγωθούν ευχάριστα την ώρα που θα περιμένουμε να αποψηθεί το αρνί στη σούβλα ή στο φούρνο. Αλλά και ως γαρνιτούρα του ίδιου του κρέατος, θα αρέσει σ’ όσους αγαπούν τις αλμυρόγλυκες γεύσεις!

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Υλικά:

Για 300gr φράουλες

80-100gr καστανή ζάχαρη

30ml (2 κουταλιές σούπας) βαλσάμικο ξίδι

15ml (1 κουαλιά) κοινό ξύδι

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

15ml (1  κουταλιά) χυμό λεμονιού

Μια πρέζα αλάτι 

1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο σε νιφάδες (ή όσο αντέχουμε!) 

5ml (1 κουταλάκι του γλυκού)  ελαιόλαδο

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τις φράουλες πριν τις καθαρίσουμε. Απομακρύνουμε το κοτσανάκι και τις κόβουμε σε φέτες. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και περιχύνουμε με τα ξίδια, το λεμόνι, και το αλάτι. 

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Τις αφήνουμε να μαριναριστούν 1-2 ώρες. Έτσι βγάζουν τα υγρά τους και δεν χρειάζεται η προσθήκη νερού στη μαρμελάδα μας. Βάζουμε τη μαρμελάδα να βράσει. Μόλις πάρει βράση  χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (από το 9 στο 6), και απομακρύνουμε με ένα κουτάλι τους αφρούς όταν αρχίσουν να μαζεύονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το μπούκοβο. 

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Όταν οι φράουλες μαλακώσουν αρκετά, τις πιέζουμε με το εργαλείο του πουρέ για να πολτοποιηθούν. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (δείτε εδώ πώς δοκιμάζουμε το δέσιμο).

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και σερβίρουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα ή μπολ (αν σκοπεύουμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως). Διατηρούμε στο ψυγείο, έτσι κι αλλιώς με τα τυριά ταιριάζει περισσότερο κρύα. Η δική μου μαρμελάδα έδεσε σε 30 λεπτά περίπου αλλά ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο ζουμερές είναι οι φράουλες. 

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Αν την σερβίρουμε με τυρί, ταιριάζει πάνω σε φρυγανισμένα ζεστά ψωμάκια και με μαλακό κρεμώδες τυρί, όσο αλμυρό μας αρέσει. Εμείς τη δοκιμάσαμε βέβαια με κρητικά τυριά (πηχτόγαλο και ξύγαλο). 

Πικάντικη (καυτερή) μαρμελάδα φράουλα

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να ελαττώσουμε κι άλλο την ποσότητα της ζάχαρης.
  • Αντί βαλσάμικο μπορούμε να προσθέσουμε κοινό ξίδι.
  • Αντί μπούκοβο μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο καυτερό μπαχαρικό (τσίλι, κοκκινοπίπερο, κοινό πιπέρι ή μείγμα διαφόρων μπαχαρικών). Πιο ήπια αλλά πολύ αρωματική είναι η εκδοχή της μαρμελάδας με την προσθήκη κόκκων ροζ πιπεριού.
  • Προσθέστε μια κουταλιά μαρμελάδα στο ντρέσινγκ της σαλάτας με φράουλες της πρόσφατης ανάρτησης και παραλείψτε το μέλι. Της πάει, όπως και σε όλες τις άλλες ανοιξιάτικες σαλάτες με πρασινάδες.
  • Αν θέλουμε πιο λεία τη μαρμελάδα την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο multi.

Καλά να είστε καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο