Αλμυρά

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Και ξεχνάμε το σφουγγάτο!

Δεν συνηθίζω συχνά εκφράσεις όπως «συγκλονιστικό», «ανυπέρβλητο»,  «το καλύτερο» και άλλες τέτοιου τύπου για τις συνταγές μου (το ξέρετε δα όσοι επισκέπτεστε συχνά αυτό το site), αλλά για τούτο εδώ το πιάτο θα πω κι εγώ ότι «δεν παίζεται»! Μέσα στην απλότητά του, με ελάχιστα υλικά και μικρό χρόνο παρασκευής θα έλεγα ότι είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα που δοκίμασα τελευταία! Αβρωνιές με αυγά αλλά όχι με το συνηθισμένο τρόπο!

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Επειδή όμως η γεύση είναι υποκειμενική, να πω ότι μ’ αρέσει η υπόπικρη γεύση, τα χόρτα που δεν είναι λιωμένα στο βράσιμο. Δηλαδή όσοι αγαπάτε τις αβρωνιές, θα βρείτε εξαιρετικό το πιάτο ενώ όσοι στρέφεστε αλλού όταν τις βλέπετε μην το δοκιμάσετε…

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Οι αβρωνιές ή οβριές είναι από τα πιο εποχιακά βλασταράκια που υπάρχουν. Όσοι τις αγαπούν τις ψάχνουν μετά μανίας την Άνοιξη ή στας εξοχάς ή στα αγοράς! Θυμάμαι αγανάχτησα να βρω μερικές όταν ήθελα να τις φτιάξω με το χταπόδι που είχα υποσχεθεί σε μερικούς φίλους. Φέτος με τις βροχές (μας ταλαιπώρησαν αλλά έχουν και τα καλά τους, όπως έλεγα και σε προηγούμενη ανάρτηση), τις βρίσκουμε ευκολότερα.

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Ήδη στο site υπάρχουν τρεις συνταγές για τους λάτρες, αβρωνιές με το χταπόδι που σας έλεγα παραπάνω, το σφουγγάτο με αβρωνιές, και το παμπάλαιο στιφάδο με αβρωνιές. Φυσικά μπορούμε να τις απολαύσουμε απλώς βρασμένες, με μπόλικο λεμόνι ή ξύδι, με ανθό αλατιού κατά προτίμηση, και εκλεκτό ελαιόλαδο. Μάλιστα, στην ανάρτηση με το στιφάδο γράφω αναλυτικά για το φυτό.

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Ο πιο συχνός συνδυασμός για το αγαπημένο βλασταράκι είναι τα αυγά, αλλά όχι όπως τα παρουσιάζω σήμερα. Τις φτιάχνουμε σφουγγάτο. Η «έμπνευση» μου ήρθε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν χτυπήσω τα αυγά. Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Ήδη έχω φτιάξει δυο φορές έτσι τις αβρωνιές και μάλλον θα καταργήσω το σφουγγάτο!

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Υλικά:

Για κάθε μερίδα:

150- 200 gr  αβρωνιές (ζυγισμένες καθαρισμένες)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 αυγά

Αλάτι 2-3 κουταλιές κρεμώδες τυρί (π.χ. ξύγαλο, γαλομυζήθρα, πηκτόγαλο, μαλακή φέτα) ή στραγγιστό γιαούρτι

Κοκκινοπίπερο ή σουμάκ (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις αβρωνιές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με λίγο αλάτι να βράσει και ζεματάμε τις πλυμένες αβρωνιές για 5 λεπτά περίπου (ο χρόνος από τη στιγμή που ξαναρχίσει ο βρασμός). Τις στραγγίζουμε (δείτε παρατηρήσεις).

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Σε ένα τηγάνι 24 cm βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε τις στραγγισμένες αβρωνιές. Τις γυρίζουμε να λαδωθούν όλες και να «τσιγαριστούν». Ανοίγουμε δυο «φωλίτσες» ανάμεσά τους και σπάμε ένα αυγό στην καθεμιά. Αλατίζουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι κατά προτίμηση με γυάλινο σκέπασμα για να ελέγχουμε και αφήνουμε τα αυγά να πήξουν όσο θέλουμε εμείς.

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε εδώ κι εκεί το τυρί κρέμα, και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για να αρχίσει να λιώνει.

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με σουμάκ ή κοκκινοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως! Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και απολαμβάνουμε! 

Αβρωνιές (οβριές) με αυγά μάτια και κρεμώδες τυρί

Παρατηρήσεις:

  • Τις αβρωνιές τις καθαρίζουμε με το χέρι. Σπάμε σε 2-3 μέρη κάθε βλαστάρι και πετάμε ότι δεν σπάει γιατί σημαίνει ότι έχει γίνει ξυλώδες.
  • Αν μας αρέσουν πολύ μαλακά τα βρασμένα χορταρικά αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν μέχρι το σημείο που επιθυμούμε. Προσωπικά τις βράζω σε 5-7 λεπτά αλλά άλλοι τις θέλουν πιο μαλακές. Όσον αφορά το νερό που έβρασαν παρόλο που είναι ιδιάιτερα νόστιμο με αλάτι και λεμόνι, δεν το παρακάνουμε γιατί σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό όπως λένε οι ειδικοί…
  • Εννοείται ότι αν φτιάξουμε πολλές μερίδες τις βράζουμε όλες μαζί. Μπορούμε επίσης να συνεχίσουμε το φαγητό σε τηγάνι κατάλληλου μεγέθους.
  • Από τις δοκιμές που έγιναν, θεωρώ ότι τους πήγαινε περισσότερο το κρεμώδες τυρί από το γιαούρτι (είχα εξαιρετική γαλομυζήθρα Χανίων αλλά δοκιμάστηκαν και με τρίμματα μαλακής φέτας) και το σουμάκ από το κοκκινοπίπερο. Η ελαφρά όξινη γεύση του ταιριάζει τέλεια με την πικράδα της αβρωνιάς.
  • Υποθέτω ότι τοίδιο νόστιμο θα είναι αυτό το πιάτο και με άγρια σπαράγγια (σφαράγγια τα λέμε εμείς) και προτίθεμαι να το δοκιμάσω όταν θα πέσουν στα χέρια μου. Θα σας πω εντυπώσεις! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο