Vegan/vegetarian

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Μια «εμπλουτισμένη» απλή παντζαροσαλάτα, με ανοιξιάτικη εμφάνιση!

Και μετά την σκορδαλιά της ανάρτησης της Δευτέρας που μας πέρασε, να τα και τα παντζάρια. Ε, να μην ολοκληρώσουμε το λαϊκό άσμα με τα ψάρια και τα παντζάρια που λέγαμε προχθές; Από την εκδοχή με το σκέτο λαδόξιδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο της πιο απλής παραδοσιακής παντζαροσαλάτας, έχουμε βέβαια περάσει στις επίσης παραδοσιακές αλλά πιο πλούσιες εκδοχές! Αυτή εδώ είναι η τέταρτη συνταγή! Υπάρχουν στη σημερινή ανάρτηση links για όλες!

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Πήγα πρόσφατα σε συναδελφικό «ρεφενέ» την απλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι παραλείποντας το σκόρδο για ευνόητους λόγους, και συνάδελφος με μεγάλη εμπειρία και γνώση μου πρότεινε  να προσθέτω μαϊντανό για να αποφεύγεται η κατόπιν εορτής κακοσμία. Ταιριάζει –μου λέει- και πάρα πολύ με τις υπόλοιπες γεύσεις και καλύπτει σχεδόν εντελώς την μυρωδιά του σκόρδου.

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Από τότε έχω φτιάξει 2-3 φορές τούτη την σκορδάτη παντζαροσαλάτα και μάλλον θα καθιερωθεί στη θέση της προηγούμενης συνταγής της «απλής παντζαροσαλάτας» γιατί είναι και νόστιμη, και ευπαρουσίαστη, και σκορδάτη άνευ συνεπειών, ενώ εξακολουθεί να είναι απλή! Τώρα την Άνοιξη προτιμώ αυτές τις απλές παντζαροσαλάτες από την «σπέσιαλ» που έχω δημοσιεύσει, γιατί την θεωρώ πιο χειμωνιάτικη.

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Παρόλο που ήδη είναι η τρίτη σαλάτα που δημοσιεύω  αυτήν την εβδομάδα, θεώρησα ότι δεν πρέπει να αναβάλλω την ανάρτηση αφού οι παντζαροσαλάτες ταιριάζουν πάρα πολύ με τα υπόλοιπα εδέσματα του τραπεζιού της 25ης Μαρτίου!

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

(Η κούπα που μετρώ τα υλικά είναι 250ml)

Για 1 κούπα παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους (από 2 μέτριους βολβούς)

½ κούπα φρέσκο μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο (χωρίς να τον πιέσουμε)

½ κούπα καρύδια κομμένα με το μαχαίρι σε μικρά κομματάκια

2-3 φυλλαράκια φρέσκο σκορδάκι ή 1 σκελίδα ξερό

1/2 κεσέ (100gr περίπου)  γιαούρτι στραγγιστό (μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος με μαγιονέζα)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

1-2  κουταλιές ξίδι από κρασί (εκτός αν τα παντζάρια είναι ήδη ξιδάτα)

Αλάτι

Προαιρετικά, 1 κουταλάκι μουστάρδα καλής ποιότητας (δείτε παρατηρήσεις) και λίγα κουκουνάρια για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Σε μπολ βάζουμε τα παντζάρια, τον μαϊντανό,  και ψιλοκομμένο το σκορδάκι. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τη μια κουταλιά από το ελαιόλαδο και το μισό από το ξίδι.

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε, τα καρύδια, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα (αν βάλουμε), τη μουστάρδα, το υπόλοιπο λαδόξιδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε ξανά πρώτα πάνω πάνω τα υλικά της σάλτσας γιαουρτιού και μετά όλα μαζί.

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Ελέγχουμε αν θέλει λίγο ακόμη αλάτι ή λαδόξιδο και βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο σε σκεπασμένο μπολ. Σερβίρουμε γαρνιρισμένη με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο κουκουνάρι (αν θέλουμε και αν έχουμε…).

Παντζαροσαλάτα με μαϊντανό και καρύδια

Παρατηρήσεις:

  • Αν βάλουμε μαγιονέζα δεν είναι απαραίτητη η μουστάρδα. Αν βάλουμε μόνο γιαούρτι συνιστάται η προσθήκη της. Το γιαούρτι μπορεί να είναι χαμηλών λιπαρών, αλλά προτιμάμε στραγγιστό για να μη βγάλει υγρά.
  • Οι ποσότητες μπορούν να προσαρμοστούν στα δικά μας γούστα. Εγώ δοκίμασα και με ίσες ποσότητες παντζαριών-μαϊντανού αλλά καλύπτονταν πολύ οι υπόλοιπες γεύσεις και θεωρώ ότι είναι καλύτερη με τις αναλογίες που δίνονται παραπάνω. Επίσης μπορεί να γίνει πιο κρεμώδης αυξάνοντας την ποσότητα της σάλτσας γιαουρτιού. Επίσης σημειώνω ότι σε μια απ’όλες τις παρασκευές προέκυψε το κουκουνάρι για να αδειάσω το βαζάκι που το φυλάσσω και μπορώ να πω ότι ταίριαξε θαυμάσια!
  • Έχω σχεδόν πάντα στο σπίτι από τώρα και μετά παντζάρια ξιδάτα σε βάζο ή σε μπολ στο ψυγείο(δείτε πώς διατηρούνται), και μου είναι πολύ εύκολη η παρασκευή οποιασδήποτε παντζαροσαλάτας. Επειδή για να τα διατηρήσω έχω προσθέσει ξίδι, αν χρησιμοποιήσω απ’ αυτά παραλείπω το ξύδι στην συνταγή. Τα στραγγίζουμε όμως πολύ καλά, εν ανάγκη τα σκουπίζουμε. 
  • Για όσουςνηστεύουν και απέχουν και από τα γαλακτοκομικά, προτείνω ανεπιφύλακτα την εξίσου δροσερή και νόστιμη παντζαροσαλάτα με σάλτσα ταχινιού.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο