Άλλες γιορτές

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Επειδή διανύουμε εβδομάδα σοκολάτας!

Δεν ξέρω πόσοι γιορτάζουν συνειδητά την μεθαυριανή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και πόσοι απλά παρασύρονται από το γενικότερο κλίμα. Έχω αναφερθεί και τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες μέρες σ’ αυτή τη γιορτή και έχω καταλήξει πως εκ της θέσεώς μου δεν μπορώ να την αποφύγω! 

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Όταν  η καθημερινότητά σου είναι ανάμεσα σε έφηβους, θα δεχτείς το «Χρόνια Πολλά κυρία» θέλεις ή δε θέλεις. Τα πειράζω… «να ακούσετε το “επίσης” θέλετε, έτσι δεν είναι;». Αν έχω χρόνο ξεκλέβω λίγα λεπτά για να ρητορεύσω περί της εμπορευματοποίησης του έρωτα και της αγάπης. Μάταιο.

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Δεν τα πείθω σίγουρα. Ίσως είναι καλύτερα που δεν τα πείθω. Γιορτάζουν. Κι άλλα γιορτάζουν εκδηλώνοντάς το, κι άλλα γιορτάζουν με χαμηλωμένα, ίσως κάποιες φορές και με δακρυσμένα μάτια. Αχ, αυτοί οι ανεκπλήρωτοι έρωτες της εφηβείας που ραγίζουν καρδούλες από κτήσεως  Κόσμου!  Κι αυτοί οι έρωτες τηε εφηβείας με ανταπόκριση, που έχουν διάρκεια ημερών ή έστω μηνών πόσο τα κάνουν να πετούν στα ουράνια και να αφήνουν όλα τα άλλα πίσω τους! Και πόσο σημαντικοί είναι για την υπόλοιπη ζωή τους!

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Πρέπει να πω πως η γιορτή δεν έχει τα τελευταία χρόνια την ίδια αίγλη που είχε τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Τα βλέπω πως μια επιφύλαξη την έχουν τα σημερινά παιδιά. Δεν είναι όπως πριν 2-3 δεκαετίες. Ξέρουν πολύ καλά ότι και η γιορτή αυτή είναι μάλλον προϊόν της αγοράς. Αλλά το διασκεδάζουν και το γιορτάζουν. Και θα μου πείτε, κι αν δεν γιορτάσουν τα δεκαπεντάχρονα, άντε και τα δεκαοκτάχρονα, ποιοι θα γιορτάσουν; Με γειά τους και με με χαρά τους! Με γειά τους και με χαρά τους και των μεγαλύτερων που  το γιορτάζουν!

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Πάντως όλοι, εορτάζοντες και μη, δεν θα πουν σίγουρα όχι σε ένα σοκολατένιο γλυκό. Η γιορτή έχει συνδεθεί με τα ροζ και τα κόκκινα και βέβαια με τη σοκολάτα! Η σοκολάτα έχει την τιμητική της ακόμη κι αν πρόκειται για μια μικρή, βελουδένια,  σοκολατένια τρούφα, η μια σοκολατένια τούρτα με τραγανές βάσεις μαρέγκας και πλούσια σοκολάτα όπως η σημερινή!

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά:

Για τους δίσκους της μαρέγκας:

3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου

Κρυσταλλική ζάχαρη ίσου βάρους

Ζάχαρη άχνη ίσου βάρους

5-6 σταγόνες λεμονιού

Φουντούκια με βάρος το 1/3 του βάρους των ασπραδιών

½ -1  κουταλιά κακάο σκόνη

Για το γέμιση: Περίπου 250gr  έτοιμο άλειμμα σοκολάτας (πραλίνα φουντουκιού κατά προτίμηση)  και 50gr φουντούκια

Ή, 200gr bitter σοκολάτα 50gr βούτυρο και  2 κουταλιές γάλα.

Επί το έργον:

Ζυγίζουμε τα ασπράδια και τις ζάχαρες, τις οποίες ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Αλέθουμε τα φουντούκια. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με χαρτί ψησίματος και σχεδιάζουμε με τη βοήθεια ενός καπακιού ή ενός πιάτου δύο κύκλους διαγώνια. Η διάμετρος να είναι περίπου 18 cm.

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Ανάβουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Σε σχολαστικά καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μέτρια ταχύτητα στο μίξερ μας και  όταν αρχίσουν να πήζουν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, σε 2-3 φάσεις. Μετά την πρώτη δόση ζάχαρης προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στάζοντάς τον στο μείγμα από την λεμονόκουπα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει η μαρέγκα και να στέκεται. Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω προσεκτικά να μην πέσει το μείγμα μας.

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Όταν ενσωματωθούν τα στερεά στη μαρέγκα, την αδειάζουμε στους δίσκους που έχουμε σχεδιάσει πάνω στο χαρτί και την στρώνουμε με τη σπάτουλα να έχει παντού το ίδιο πάχος. Βάζουμε τη λαμαρίνα στη μεσαία  θέση του φούρνου και ψήνουμε-στεγνώνουμε τους δίσκους της μαρ΄γκας για 40-45 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων το άλειμμα σοκολάτας. Βάζουμε τον ένα δίσκο της μαρέγκας σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με το μισό άλειμμα. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη. Πασπαλίζουμε με τα χοντροτριμμένα φουντούκια. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Τούρτα μαρέγκα-σοκολάτα με φουντούκια

Παρατηρήσεις:

  • Αν κάνουμε δική μας κρέμα σοκολάτας λιώνουμε όλα της τα υλικά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και τη μοιράζουμε σε 2 στρώσεις.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τους δίσκους της μαρέγκας 2-3 μέρες πριν, να τους φυλάξουμε σε μπολ που να σκεπάζει για να μην πάρουν υγρασία και να στήσουμε την τούρτα τη μέρα που την χρειαζόμαστε.
  • Τα δικά μου ασπράδια ήταν 105 γραμμάρια και έβαλα 105 γραμμάρια πό κάθε είδος ζάχαρης και 35 γραμμάρια φουντούκια.
  • Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά, είναι καλύτερα να φτιάξουμε τη δική μας γέμιση με bitter σοκολάτα γιατί οι πραλίνες και τα αλείμματα που κυκλοφορούν είναι πολύ γλυκά.
  • Αν οι φράουλες είναι στην εποχή τους, μπορούμε να γαρνίρουμε το γλυκό την τελευταία στιγμή με φράουλες κομμένες σε κομματάκια. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο