Αλμυρά

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Νόστιμη, εμφανίσιμη, χορταστική!

Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά που δεν θυμάμαι καθόλου στο σπίτι μας όταν ήμουνα παιδί. Ίσως γιατί δεν καλλιεργούνταν τότε συστηματικά. Τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησε το άκουγα ως «ιταλικό» αλλά «ιταλικά»  λέγαμε και  τα σγουρά αντίδια που αντικατέστησαν τελικά σε μεγάλο βαθμό την ήμερη καλλιεργημένη ραδίκα.

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Προφανώς το όνομά του προέρχεται από την καταγωγή του, αφού όντως οι πηγές λένε πως κατάγεται από την Ιταλία όπου και καλλιεργείται από την ρωμαϊκή ακόμη εποχή. Η διατροφική του αξία όμως είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με την ωραία γεύση που έχει όταν είναι φρέσκο, όχι μόνο καλλιεργείται πια συστηματικά στη χώρα μας αλλά η παραγωγή του αυξάνεται συνεχώς!

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Αν διαβάσει κανείς σε σελίδες διαιτολόγων τα διατροφικά του χαρακτηριστικά θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα λαχανικά. Περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων και έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες όσο λίγα άλλα λαχανικά.

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά το καταναλώσαμε μόνο βραστό, με λεμόνι και ελαιόλαδο, όπως συνηθίζαμε να καταναλώνουμε το κουνουπίδι. Σιγά σιγά όμως το χρησιμοποιήσαμε και ωμό σε σαλάτες, και συνδυασμένο με ζυμαρικά, και τηγανισμένο (στα προσεχή έχω μια πολύ εύκολη πρόταση).

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Στη σημερινή συνταγή το συνδύασα με δικά μας τυριά και με μικρή ποσότητα απάκι που σχεδόν πάντα υπάρχει στο σπίτι αυτή την εποχή. Ήθελα και να δοκιμάσω μια ζύμη τάρτας που βρήκα ψάχνοντας παλιά κιτάπια και έτσι στήθηκε η συγκεκριμένη τάρτα από την οποία δεν έμεινε ψίχουλο!  Την είχα φτιάξει μάλιστα για βραδινό μια από τις προηγούμενες μέρες, αλλά ήταν πολύ νόστιμη και την επόμενη μέρα!

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Παρατηρήσεις

  • Το τυρί που λιώνει στη δική μου παρασκευή ήταν κρητική μαλάκα αλλά θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε τυρί που λιώνει.  Πολύ πλησιάζει η μοτσαρέλα. Προτίμησα να το στρώσω πρώτο στη βάση για να λειτουργήσει και ως κρούστα πάνω από το ζυμάρι.
  • Αντί απάκι θα μπορούσε να μπει οποιοδήποτε αλλαντικό, κατά προτίμηση καπνιστό. Τα καπνιστά ταιριάζουν πολύ με το μπρόκολο.
  • Προτιμώ να ψήνω τις τάρτες σε πυρέξ για να φαίνεται αν έχει ψηθεί όσο μου αρέσει και η βάση τους.

Πηγές για τις πληροφορίες που προανέφερα:

https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/tehniki-frodida/88769/igetis-sta-stauranthi-to-souper-brokolo/

https://www.kalliergo.gr/kalliergies-odigies/blog-kalliergo/205-brokola-plirofories-gia-tin-kalliergeia-tou-brokolo.html

http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/17535/STEG_FP_00604_Medium.pdf?sequence=1

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο