Vegan/vegetarian

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Μια νόστιμη, χυλωμένη σούπα! 

Παραδοσιακό προϊόν δεν τις λες. Μάλλον έχει αρχίσει η καλλιέργειά τους και στην Ελλάδα (greek product έγραφε η συσκευασία) αλλά η πατρίδα τους είναι η Αίγυπτος. Η είσοδός τους  στην κουζίνα μου και στην κατσαρόλα μου έγινε αφενός λόγω περιέργειας, κι αφετέρου γιατί για ειδικούς λόγους προτιμούμε τελευταία τα αποφλοιωμένα όσπρια. Αρχάρια λοιπόν στη χρήση τους, έψαξα στον «Φωτεινό  Παντογνώστη» (λέγε με google) για να βρω πώς θα τις μαγειρέψω.

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις πελάγωσα από το πλήθος των συνταγών που κυκλοφορούνε. Από αυτές που διάβασα συγκράτησα το γεγονός ότι βράζουν σε ελάχιστο χρόνο- αναμενόμενο αφού δεν έχουν φλοιό- και ότι είναι ιδανικές για βελουτέ σούπες. Με χαρά μου είδα ότι όπως και οι άλλες ποικιλίες φακής έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Β, και φυσικά υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες. Όπως διαπιστώσαμε δε μετά την κατανάλωσή τους, ήταν και ιδιαίτερα εύπεπτες!

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Μετά λοιπόν από τη σχετική περιήγηση και επειδή και ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος, κατέληξα: «και γιατί να μη τις δοκιμάσω με τη δική μας, κλασική κρητική συνταγή και την άλλη φορά κάνω πειράματα;».  Δεν ξέρω πώς είναι όταν τις μαγειρεύουν στον τόπο προέλευσής τους και όπου αλλού τις συνηθίζουν, αλλά  με το δικό μας τρόπο έγιναν τέλειες!

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Όντως θέλουν ελάχιστο χρόνο να βράσουν (παραλίγο να μείνει άβραστο το καρότο που είχα προσθέσει όπως θα δείτε) και όντως χυλώνουν όμορφα! Τις δοκιμάσαμε πρώτα χωρίς να τις αλέσουμε αλλά όσες έμειναν αλέστηκαν σε μια πεντανόστιμη βελουτέ σούπα, επίσης πεντανόστιμη.

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Τα κρουτόν που βλέπετε δεν είναι τίποτα άλλο από κρητικό φτάζυμο παξιμάδι σπασμένο σε κομματάκια και τα συνοδευτικά (ποτέ στο κρητικό τραπέζι τα όσπρια δεν πάνε μόνα τους) είναι γλυκοπατάτες τηγανητές και το σκουτελικό της μάνας μου «σαλμός με κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα».

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

Ας δούμε λοιπόν πώς τις μαγείρεψα, κυρίως για τις αναλογίες των υλικών και τους χρόνους, γιατί ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο κλασικός που έχω γράψει για τις δικές μας καφέ φακές.

Κόκκινες φακές σούπα με κλασική συνταγή

 

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών σπιτικό ή βιολογικό.
  • Η σούπα ήταν εξαιρετική και αλεσμένη. Ωραία βελουτέ υφή και υπέροχο χρώμα. Πρόσθεσα μάλιστα λίγο καυτερό μπούκοβο στο σερβίρισμα και της πήγαινε τέλεια!
  • Εμείς οι κρητικοί είμαστε του “πολύ λαδιού” κι εγώ έβαλα 1/2 κούπα (125ml) στην παραπάνω ποσότητα φαγητού. Άλλωστε είναι συνηθίζουμε στα μέρη μας την παροιμία “ήπιενε η φακή το λάδι”, με την έννοια ότι όσο λάδι κι αν βάλουμε στις φακές εξαφανίζεται. Πάντως η ποσότητα μπορεί να μειωθεί σε 1/3 της κούπας, περίπου 85ml.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο