Vegan/vegetarian

Brownies με ελαιόλαδο

Brownies με ελαιόλαδο

Ζουμερά και πολύ πολύ σοκολατένια!

Κι αυτή η συνταγή προέκυψε συγκυριακά και λόγω έλλειψης βουτύρου στη φάση που ήθελα να το φτιάξω. Το στακοβούτυρο που υπάρχει σχεδόν πάντα στο ψυγείο το θεώρησα πολύ βαρύ γι αυτό το γλυκό, κι επειδή δεν είχα το αγελαδινό που χρησιμοποιώ συνήθως σ’ αυτή τη συνταγή αποφάσισα την αντικατάσταση με ελαιόλαδο.  

Brownies με ελαιόλαδο

Εξάλλου επώνυμοι και σπουδαίοι ζαχαροπλάστες  έχουν ήδη φτιάξει brownies  με ελαιόλαδο οπότε ήταν εύκολη η απόφαση να μετατρέψω τη συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια με βούτυρο, σε λαδένια! «Το πολύ πολύ να μη μας αρέσει και να μη το ξαναφτιάξω» σκέφτηκα την πρώτη φορά που έκανα την αλλαγή η οποία εν τέλει αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη. Η μετατροπή έχει σχεδόν καθιερωθεί! To μόνο που μένει είναι να δοκιμαστεί και στην αντίστοιχη συνταγή με λευκή σοκολάτα, τα μπισκοτάκια τύπου blondies που είχα δημοσιεύσει παλιότερα! 

Brownies με ελαιόλαδο

Τα ίδια το brownies όπως λέει η ιστορία κ α τ ά μ ί α ε κ δ ο χ ή (γιατί υπάρχουν πολλές), προέκυψαν από ένα λάθος κάποιου ζαχαροπλάστη. Ξέχασε να βάλει φουσκωτικό σε ένα απλό κέικ σοκολάτας με αποτέλεσμα να μη φουσκώσει, να μην ψηθεί κανονικά και να δώσει αυτό το κοσμαγάπητο παρασκεύασμα με την τραγανή κρούστα και το ζουμερό, σαν σιροπιαστό, εσωτερικό.  Γι αυτό και οι περισσότερες συνταγές brownies δεν περιέχουν μπέικιν.

Brownies με ελαιόλαδο

Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές γι αυτό το αμερικάνικο γλυκό που μάλλον είναι αποδεκτές και οι «εξελληνισμένες» εκδοχές με ελαιόλαδο! Κι αν δεν θέλετε να πούμε ότι πρόκειται για brownies (παρόλο που όπως είπα παραπάνω «πατάει» σε αμερικάνικη συνταγή brownies που έχω από πολύ παλιά), ας τη πούμε ζουμερή σοκολατόπιτα με ελαιόλαδο! Αυτή τη φορά έβαλα και φιστίκια Αιγίνης από πάνω για να γίνει σχεδόν πλήρης ο εξελληνισμός του!

Brownies με ελαιόλαδο

Το σερβίραμε και με σπιτικό παγωτό, με σιρόπι και γλυκό βύσσινο και η αμαρτία ολοκληρώθηκε!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά:

100 ml ελαιόλαδο

125 gr σοκολάτα καλής ποιότητας με πάνω από 50% περιεκτικότητα σε κακάο

220-230 gr ζάχαρη λευκή (δείτε παρατηρήσεις)

2 αυγά

60 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

10 gr κακάο

1 σωληνάκι βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) στιγμιαίο καφέ (σκόνη)

15 ml (1 κουταλιά της σούπας) κονιάκ ή άλλο ποτό

2-3 κουταλιές σούπας ξηρούς καρπούς της επιλογής μας (ιδανικά καρύδια, αλλά και φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή ό,τι άλλο μας αρέσει).

Επί το έργον:

Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και ρυθμίζουμε σε μεσαία ένταση για 3 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε 1-2 φορές να λιώσει εντελώς η σοκολάτα αλλά να μην κάψει. Εναλλακτικά την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Brownies με ελαιόλαδο

Χτυπάμε σε άλλο μπολ τη ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε τη βανίλια. Διαλύουμε στο ποτό τον στιγμιαίο καφέ και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας. Σε μια κούπα ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο και τα κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενής ο χυλός μας.

Brownies με ελαιόλαδο

Τον αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος 25Χ18 (ισοδυναμεί με κυκλικό περίπου 24 νούμερο) ή λίγο μικρότερο αλειμμένο με ελαιόλαδο ή βούτυρο και  πασπαλισμένο με κακάο ή αλεύρι. Από πάνω σκορπάμε τους ξηρούς καρπούς που επιλέξαμε.

Brownies με ελαιόλαδο

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) για 30 λεπτά περίπου μέχρι να σκάσει η επιφάνεια και να ξεκολλά το γλυκό μας από τα τοιχώματα του σκεύους. Αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. 

Brownies με ελαιόλαδο

Παρατηρήσεις:

  • Η ζάχαρη μπορεί να είναι μισή λευκή μισή καστανή. Η συνταγή έτσι προτείνει αλλά αυτή τη φορά διαπίστωσα ότι είχε τελειώσει η καστανή μου κι έβαλα μόνο λευκή. Η ποσότητα μπορεί να ελαττωθεί αν θέλουμε.
  • Οι ξηροί καρποί μπορούν να κοπούν σε κομματάκια και να προστεθούν στο μείγμα και όχι από πάνω.
  • Αν θέλουμε πιο στεγνό το γλυκό μας (εμείς το θέλουμε «ζουμερό»), ψήνουμε λίγο περισσότερο.
  • Αν το βάλουμε σε σκεύος με τις διαστάσεις που προτείνω δεν θα έχει μεγάλο πάχος αλλά έτσι είναι καλύτερο κατά τη γνώμη μου. Είναι όμως θέμα επιλογής και αυτό!

Πολλές πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη των brownies υπάρχουν εδώ για όποιον ενδιαφέρεται. 

    http://www.thenibble.com/reviews/main/cookies/cookies2/history-of-the-brownie.asp

και ακόμη περισσότερες εδώ:

http://ushistoryscene.com/article/brownies/

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο