Γλυκά

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Γιορτινά ταρτάκια υπέροχα σε γεύση και εμφάνιση!

Κουραμπιέδες φτιάξατε; Αν δεν έχετε φτιάξει ακόμη, κρατείστε ένα μέρος από τη ζύμη τους και φτιάξτε αυτά τα νόστιμα ταρτάκια. Γεμίστε τα μια από τις προτεινόμενες γεμίσεις και στολίστε τα με ξηρούς καρπούς, ή με κάποιο «κοκκινάδι»!

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Αν έχετε φτιάξει ήδη τους κουραμπιέδες σας δοκιμάστε τα με τη πολύ μικρή δόση ζύμης που προτείνω. Είναι περίπου το  1/5 της δόσης των δικών μου κλασικών κρητικών κουραμπιέδων και γίνονται περίπου 30 κομμάτια μικρά ταρτάκια.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Φυσικά με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερα ταρτάκια ή μια κανονική μεγάλη τάρτα σε 26άρα ταρτιέρα ή και λίγο μεγαλύτερη αν κάνουμε λεπτή τη ζύμη.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Η βουτυρένια ζύμη του κουραμπιέ, μπορεί να μη γίνεται με την τεχνική της ζύμης τάρτας αλλά είναι πολύ ωραία βάση για γέμιση. Κι επειδή εγώ τους κουραμπιέδες τους θέλω κλασικούς με την μπόλική τους αχνοζάχαρη, κι επειδή ποτέ δεν θα τους κάλυπτα με σοκολάτα, κι επειδή ήθελα να δοκιμάσω το συνδυασμό κουραμπιές-σοκολάτα, σκέφτηκα τα ταρτάκια τούτα.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Στο δρόμο προέκυψαν και οι άλλες γεμίσεις που θα περιγράψω παρακάτω κι έτσι στόλισα την πρώτη γιορτινή πιατέλα μου για φέτος!

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Υλικά:

Για τη ζύμη:

125 gr βούτυρο καλής ποιότητας

1 κρόκο αυγού

2 κουταλιές ζάχαρη

60-80 gr αμύγδαλα καβουρδισμένα και τριμμένα σαν ψίχουλα στο multi

15 ml (1 κουταλιά) κονιάκ

1/3 κουταλάκι μπέικιν

1/3 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση σοκολάτας:

150gr σοκολάτα (55% κακάο)

45ml (3 κουταλιές σούπας) γάλα

25gr βούτυρο

Προαιρετικά, αλλά συνιστάται 1 κουταλιά κονιάκ ή άλλο ποτό

Εναλλακτικές γεμίσεις:  βανίλια ή μαστίχα υποβρύχιο, ή καραμέλα γάλακτος σπιτική ή του εμπορίου.

Για το στόλισμα: αμύγδαλα, φουντούκια, κράνμπερις, ρόδια, ακόμη και κόκκους ροζ πιπεριού!

Επί το έργον:

Κάνουμε τη ζύμη για τα ταρτάκια όπως ακριβώς τη ζύμη των κουραμπιέδων.

Δεν την χτυπάμε όμως τόση πολλή ώρα γιατί δεν θέλουμε να γίνει τόσο αφράτη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε μικρά μικρά φυλλαράκια με πάχος ½ cm και κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ δισκάκια στο μέγεθος που θέλουμε. 

 

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Για τα μικρά ταρτάκια, ανοίγουμε μια από τις χάρτινες θηκούλες που θα τα βάλουμε και βρίσκουμε κουπ πατα στο αντίστοιχο μέγεθος.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Παίρνουμε ένα ένα δισκάκι και το στρώνουμε στη θηκούλα. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς  (μεσαία σχάρα, προθερμασμένος φούρνος) για 20 λεπτά περίπου.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοκολάτας: Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, το γάλα και το βούτυρο. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Αν είναι αρκετά ζεστό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι πριν λιώσει όλη η σοκολάτα. Θα λιώσει με τη θερμότητα των υπόλοιπων συστατικών. Προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα ταρτάκια. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει!

Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων

Παρατηρήσεις:

  • Σε μερικά από τα υλικά έβαλα το 1/3 της δόσης (κονιάκ, μπέικιν, κλπ). Επίσης τα αμύγδαλα τα έτριψα περισσότερο από όσο τα τρίβω στους κουραμπιέδες για να μην εμποδίζουν το άνοιγμα της ζύμης σε φυλλαράκια.
  • Η σοκολάτα μπορεί να είναι μισή πικρή, μισή κουβερτούρα γάλακτος για όσους θέλουν πιο γλυκές γεύσεις. 
  • Το ροζ πιπέρι ταίριαξε τέλεια! Και στη γεύση και στην εμφάνιση! 
  • Τα μικρά ταρτάκια δεν τα βγάζουμε από τη θήκη τους, αλλά τα μεγάλα είναι πιο όμορφα σκέτα: Ταρτάκια με ζύμη κουραμπιέδων
  • Εκείνα με τη βανίλια (παρόλο που προέκυψαν στην τύχη) είναι αναπάντεχα νόστιμα (ταίριαξαν πολύ οι γεύσεις) και αναμενόμενα όμορφα!
  • Καραμέλα έιχα ελάχιστη και το ταρτάκι ήταν “της δοκιμής” και δεν βγήκε φωτογραφία, αλλά πάντα σε ό,τι κάνω με καραμέλα βάζω μια τσιμπιά ανθό αλατιού. Κι αυτό ήταν εξαιρετικό! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Μη ξεχάσετε να σχολιάσετε στην προηγούμενη ανάρτηση για το διαγωνισμό μας! Έτσι για το καλό (δεν είναι τίποτα μεγάλο), αλλά μια επίσκεψη σε «εργοστάσιο καραμέλας» και μάλιστα με κερδισμένα εισιτήρια, είναι ό,τι πρέπει για να γλυκάνει την απαντοχή της εορταστικής περιόδου!

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο