Vegan/vegetarian

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Με νεράντζι ή πορτοκάλι και άρωμα αρισμαρί (δεντρολίβανο)

Τα ρεβίθια είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια αν είναι καλόψητα όπως λέμε, δηλαδή αν βράζουν εύκολα. Λίγο – πολύ αυτό φαίνεται όταν μείνουν στο νερό 10-12 ώρες γιατί τα καλά ρεβίθια φουσκώνουν,  σχεδόν διπλασιάζονται.

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Το καλοκαίρι εμείς τα απολαμβάνουμε κόκκινα, με ντομάτα. Αλλά το Χειμώνα έχουν την τιμητική τους τα ντελμπιέ ή ντερμπιγιέ δηλαδή με σάλτα αλευρολέμονο. Σε μια από τις κοινοποιήσεις στο fb της παλιάς μου συνταγής (από της πρώτες στο blog τότε, γι αυτό και οι απαράδεκτες φωτογραφίες) , μια φίλη από τα Χανιά μου υπενθύμισε την ιδιαίτερη χανιώτικη παραλλαγή όπου το ντελμπιέ γίνεται με χυμό νεραντζιού, ενώ  η σούπα σιγοβράζει για λίγη ώρα και με την αρωματική φλούδα του εσπεριδοειδούς.

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Τα δοκιμάσαμε πέρυσι με νεράντζι και ενθουσιαστήκαμε!  Προχθές που τα έφτιαξα (θυμάστε, με τον ασουρέ είχα φουσκώσει αρκετά ρεβίθια και για μαγείρεμα), δεν βρήκα στη γειτονιά νεράντζι κι έτσι χρησιμοποίησα πορτοκάλι που επίσης συχνά συνδυάζουμε με όσπρια. Αρισμαρί δεν είμαι σίγουρη αν βάζουν οι χανιώτες αλλά πάει πολύ με τα ρεβίθια κι αν μας αρέσει γενικώς δεν το παραλείπουμε.

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Δεν ξέρω αν ήταν η ποικιλία των ρεβιθιών, δεν ξέρω αν ήταν που είχαμε να φάμε πολύ καιρό αυτό το όσπριο, αλλά απολαύσαμε την αρωματική σούπα όσο λίγα πιάτα!

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Έτσι στην σημερινή ανάρτηση περιγράφω και τις δυο μαγεριές μου, και με το χυμό νεραντζιού και με το χυμό πορτοκαλιού αφού είναι εντελώς αντίστοιχες (με μια μικρή διαφοροποίηση όπως θα δείτε). Η μαγεριά μπορεί να γίνει από ένα σημείο και μετά στο φούρνο ή να συνεχίσει στην κατσαρόλα για τους πιο βιαστικούς.

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Παρατηρήσεις

  • Το νερό που θα προσθέσουμε αλλά και το κορν φλάουρ εξαρτώνται από το πόσο πηκτή θέλουμε τη σούπα μας. Αν προσθέσουμε νερό στο τέλος (σε περίπτωση που μας φανούν πολύ πηκτά) ας είναι καλύτερα ζεστό.
  • Για να επιταχύνουμε το μαγείρεμα μπορούμε το πρώτο βράσιμο να το κάνουμε σε χύτρα ταχύτητας. Μετά την προσθήκη όμως του λαδιού και του κρεμμυδού καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε γάστρα ή σε συμβατική κατσαρόλα.
  • Εγώ πριν να τα βράσω τα τρίβω με λίγη σόδα, παρόλο που γνωρίζω τις αντιρρήσεις κάποιων. Οι βιταμίνες έτσι κι αλλιώς με τη θερμότητα καταστρέφονται και η σόδα τα κάνει πιο ελαφριά, πιο βραστερά, και μας απαλλάσσει από πολλά φλούδια που δεν είναι πάντα εύπεπτα και ανεκτά από όλους. Δείτε τη διαδικασία στην παλιά συνταγή.
  • Το αρισμαρί μπορεί να μπει τα τελευταία λεπτά, πριν φτιάξουμε το ντελμπιέ και να το βγάλουμε μετά. Έτσι δίνει μόνο ένα λεπτό άρωμα και δεν καλύπτει το άρωμα του εσπεριδοειδούς. Αν δεν έχουμε φρέσκο μπορούμε να βάλουμε μισό κουταλάκι ξερό, τριμμένο πολύ καλά. Μπορούμε βέβαια και να το παραλείψουμε εντελώς.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο