VIDEOS

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Ένα χριστουγεννιάτικο κέικ της τελευταίας στιγμής!

Μπορεί να φτιάξαμε χριστόψωμο,  κουραμπιέδες και μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα, αλλά όλο και κάτι πιο ιδιαίτερο θέλουμε για αυτή τη μέρα της γιορτής! Και τι πιο ταιριαστό από ένα κέικ με σοκολάτα;

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Κι επειδή το κλασικό χριστουγεννιάτικο κέικ μου δεν φτιάχτηκε στην ώρα του και θα περιμένει την Πρωτοχρονιά, γύρισα σε μια παλιότερη συνταγή μου που όμως τη μεταμόρφωσα σε εορταστική! Την  (ξανα)δοκιμάσαμε  πρόσφατα με την νεότερη παραλλαγή που θα σας πω παρακάτω και εγκρίθηκε ομόφωνα! Έτσι αυτό θα ξαναφτιάξω κι εγώ αύριο για το γιορτινό διήμερο!

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Όπως πολλές φορές έχω γράψει εδώ μέσα, στα καθημερινά μου κέικ έχω αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο, στα περισσότερα με πολύ καλά αποτελέσματα. Στα «εορταστικά» όμως κέικ έχω διατηρήσει το βούτυρο… Μια στις τόσες, και ειδικά γιορτινές μέρες  το αντέχουμε!

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Έτσι, σε τούτο εδώ δεν έχω δοκιμάσει την αντικατάσταση του λαδιού, αλλά δοκίμασα την αντικατάσταση του αλευριού με τριμμένο αμύγδαλο  πράγμα που όπως έλεγα και σε προηγούμενη συνταγή  (στο κέικ καρότου -πολύ ωραίο κι αυτό για γιορτινή πρόταση- όπου αντικατέστησα αλεύρι με καρύδα) είναι από αυτά που συνηθίζω τώρα τελευταία. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα δεν είναι δική μου. Την έχω δει σε αμέτρητες συνταγές ξένων και ντόπιων pastry chef και την χρησιμοποιώ στις δικές μου αμέτρητες επίσης συνταγές.

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Όμως αυτό που άλλαξε την όψη του κέικ ήταν η αντικατάσταση της μαύρης σοκολάτας με λευκή.  Η κρέμα έγινε απαλή και αφράτη, η εμφάνιση του ήταν πολύ όμορφη και η γεύση του εξαιρετική.

Για τους βιαστικούς και τους πολυάσχολους που θέλουν ένα εορταστικό κέικ για το πρωινό των Χριστουγέννων ή για το καφεδάκι του χριστουγεννιάτικου απογεύματος, αυτό το κέικ είναι ό,τι πρέπει!

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Η αρχική συνταγή είχε 200gr μαύρη σοκολάτα και λίγη άχνη αλλά η λευκή σοκολάτα είναι ήδη γλυκιά και δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης κατά τη γνώμη μου.
  • Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο μετά τη δεύτερη μέρα αλλά πριν το σερβίρουμε καλό είναι να μείνει κανένα δεκάλεπτο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εννοείται ότι η επικάλυψη μπαίνει αφού κρυώσει το κέικ.
  • Μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά θα προσθέσουμε 2 ακόμη κουταλάκια μπέικιν.
  • Στην παραπάνω παρασκευή έβαλα αποξηραμένα κράνμπερις κυρίως για το χρώμα τους αλλά ταιριάζουν πολλά είδη αποξηραμένων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάμεικτα ξερά φρούτα.
  • Την Άνοιξη θα φτιάξω την αρχική συνταγή αυτού του κέικ για να συμπληρωθεί η ανάρτηση. Είναι όντως εορταστικό, γι αυτό δεν το γράφω απλώς χριστουγεννιάτικο!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο με Ειρήνη, Υγεία, και Ευτυχία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο