VIDEOS

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Μια εύκολη ζύμη, δύο σε ένα!

Τελικά αυτοί οι συνεχείς πειραματισμοί με τις ζύμες δεν έχουν τελειωμό για κάποιους και κάποιες από μας. Όταν  κυκλοφορούν τόσο όμορφα σχέδια αρτοσκευασμάτων στο διαδίκτυο, θέλουμε να δοκιμάζουμε τις ζύμες μας σε νέες εφαρμογές. Μια εύκολη ζύμη γιαουρτιού είναι λοιπόν η σημερινή συνταγή αλλά και τα σχέδια για όμορφα και εύκολα ψωμάκια σε γλυκιές και αλμυρές παραλλαγές!

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είμαι και μεγάλη μαστόρισσα στο ξόμπλι. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ συστηματικά μ’ αυτό κι έτσι τα δύσκολα πλουμιστά ψωμιά δεν είναι η ειδικότητά μου. Μάλιστα, έτσι που εργάζομαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν ξέρω αν μου δοθεί ποτέ η ευκαιρία να μάθω να ξομπλιάζω ψωμιά παρόλο που πολύ θα το ήθελα!

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Εδώ που τα λέμε, η πολυπλοκότητα των δικών μας ξομπλιαστών ψωμιών είναι ανεπανάληπτη. Δεκάδες σχέδια, μη επαναλαμβανόμενα, λεπτοδουλειά και τελικά τέχνη το κρητικό ξομπλιαστό κουλούρι που δεν είναι εύκολη για τον καθένα!

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Η δημιουργικότητά μου λοιπόν εξαντλείται σε εύκολα σχέδια που να έχουν όμως ενδιαφέρουσα εμφάνιση και φυσικά θέλω τα αρτοσκευάσματά μου να είναι νόστιμα και υγιεινά. Τώρα με το διαδίκτυο έχω ενθουσιαστεί με τα υπέροχα σχέδια που συνηθίζουν στα ψωμιά τους οι νοικοκυρές σε αρκετές περιοχές του κόσμου, που ευτυχώς δεν είναι πάντα δύσκολα!

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Έτσι αναζήτησα ανάμεσα στις ζύμες μου κάποιες που να προσφέρονται για τέτοιες παρασκευές. Ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν «ψωμάδες», οι συνταγές για ζύμες είναι αμέτρητες.

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Ετούτη είναι μια εύκολη ζύμη που με μικρές παραλλαγές όπως θα δείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Η σύστασή της είναι απλή και τα υλικά της απ’ αυτά που έχουμε πάντα στο σπίτι!

Ζύμη γιαουρτιού για αλμυρές και γλυκές εφαρμογές! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Ήδη έχουμε δοκιμάσει την ζύμη και με περίσσευμα από κιμά μακαρονιών στον οποίο πρόσθεσα λίγη τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.
  • Αντί ξύσμα λεμονιού μπορούμε να βάλουμε τριμμένη κανέλα ή μαστίχα στην ζύμη για γλυκές εφαρμογές.
  • Με δεδομένο ότι η ποσότητα των υλικών αφορά 10-12 ψωμάκια ( ο αριθμός εξαρτάται από το σχέδιο: για τριανταφυλλάκια θα χωρίζουμε σε 12 κομμάτια τη ζύμη, για το άλλο σχέδιο σε 10 κομμάτια), θα χρειαστούμε 10-12 κουταλιές γέμιση της επιλογής μας.
  • Η κούπα μου είναι 250ml. H ζύμη πρέπει να γίνει κανονική προς μαλακή, να κολλά ελαφρά πριν από το ανέβασμά της στα χέρια. Στρώνει με το ζύμωμα στην αλευρωμένη επιφάνεια και δίνει πολύ αφράτα ψωμάκια.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο