Vegan/vegetarian

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Πολύ γευστική, πολύ αρωματική, πολύ ελαφριά!

Οι «νερόκρεμες» δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις γαστρονομικές παραδόσεις πολλών περιοχών στην Ελλάδα και αλλού. Ειδικά στις περιόδους που δεν θέλει κάποιος να καταναλώσει γάλα το αραίωμα ενός σιροπιού ή πετιμεζιού-ακόμη και μελιού-με νερό,  και το δέσιμό του σε κρέμα με αλεύρι ή νισεστέ, είναι σε πολλές περιοχές παράδοση.

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αραίωμα του πετιμεζιού με νερό και η παρασκευή μουσταλευριάς με αυτό το διάλειμμα. Σε περιόδους νηστείας ήταν συνηθισμένο γλύκισμα αφού ο μούστος είχε περιορισμένη διάρκεια ζωής (τώρα κάποιοι έχουμε στην κατάψυξη όλο το χρόνο…). 

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Στην ίδια λογική είναι η παρασκευή κρέμας με κάποιο χυμό. Ξεφυλλίζοντας τον τελευταίο καιρό βιβλία με μικρασιάτικες και πολίτικες συνταγές είδα ότι και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αυτές οι συνταγές ήταν πολύ συνηθισμένες και μάλιστα οι κρέμες αυτές αναφέρονται ως πελτέδες. Είναι ελαφριά γλυκίσματα που μπορούν να καταναλωθούν ως επιδόρπια και θα απολαύσουν και όσοι νηστεύουν και οι vegetarians ακόμη και οι vegans φίλοι μας μετά από ένα βαρύ γεύμα! 

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Η σημερινή συνταγή είναι η παραλλαγή άλλης που έφτιαχνα παλιότερα με αραίωση συμπυκνωμένου χυμού, σπιτικού ή του εμπορίου, και  την χρησιμοποιούσα σε νηστίσιμο γλυκό  με φρυγανιές. Επειδή διαπιστώσαμε ότι και σκέτη στέκει μια χαρά, την έχω φτιάξει 1-2 φορές χωρίς μπισκοτένιο συμπλήρωμα ή βάση από φρυγανιές.

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Την έχω σερβίρει σε μικρά μπολ ή ποτήρια.  Για να της δώσω πιο όμορφη εμφάνιση καραμελώνω λίγες από τις φλούδες  του λεμονιού ή του πορτοκαλιού που στύβω  αλλά αυτό μπορεί να λείπει.

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Η συνταγή είναι απλή, και μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα μας σε όποια ποσότητα θέλουμε μετρώντας απλά με το ίδιο σκεύος τα υλικά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

Για την κρέμα:

1 όγκο (π.χ. 1 κούπα) φρέσκο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού

3 όγκοι  (3 κούπες)  νερό

½ όγκο (1/2 κούπα) κορν φλάουρ

¾ -1  όγκο (3/4 -1 κούπα)   ζάχαρη

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Για τις καραμελωμένες φλούδες (αν θέλουμε να γαρνίρουμε έτσι):

Τις φλούδες που θα πάρουμε με peeler από 1 πορτοκάλι ή ένα μεγάλο λεμόνι.

2-3 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας  (εκτός από το ξύσμα) και ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ. Βάζουμε στο μάτι την κατσαρόλα να βράσει και μόλις κοχλάσει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή (4-5 με μέγιστο το 9) και βράζουμε μέχρι να πήξει ανακατεύοντας συνεχώς.

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Όταν βράσει 2-3 λεπτά την αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα της επιλογής μας.  Μοιράζουμε σε μπολ και όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο.

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Για τις καραμελωμένες φλούδες:

Κόβουμε σε λεπτά ραβδάκια τις φλούδες και τις βράζουμε με ελάχιστο νερό 2-3 φορές να ξεπικρίσουν (βράζουμε, αδειάζουμε το νερό, ξαναβράζουμε κ.ο.κ.) .  

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Τέλος τις βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό που έχουν κρατήσει στο τελευταίο στράγγισμα,  με τη ζάχαρη και  το χυμό λεμονιού και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει η ζάχαρη. Αποσύρουμε  και  απλώνουμε ένα κουταλάκι πάνω από κάθε μπολ κρέμας.

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Παρατηρήσεις:

  • Χρησιμοποίησα για μεζούρα ένα κρασοπότηρο με όγκο 150ml και με αυτό μέτρησα όλα τα υλικά μου. Αν διατηρήσουμε τις αναλογίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ποτήρι ή κούπα θέλουμε.
  • Μπορούμε να γαρνίρουμε με γλυκό πορτοκάλι σε φλούδες ή ολόκληρο, γλυκό νεράντζι , λεμόνι ή άλλο εσπεριδοειδές  αλλά και με τρίμματα σοκολάτας ή τριμμένους (κατά προτίμηση καραμελωμένους) ξηρούς καρπούς. Ακόμη και το έτοιμο παστέλι αμυγδάλου ταιριάζει πάρα πολύ, ιδιαίτερα με το πορτοκάλι.
  • Συνήθως βάζω ξύσμα λεμονιού ακόμη και στην κρέμα που φτιάχνω με χυμό πορτοκαλιού και γαρνίρω με πορτοκάλι. Το αντίτροφο όταν φτιάχνω κρέμα με χυμό λεμονιού.
  • Η ζάχαρη αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα, και φυσικά με το πόσο γλυκός είναι ο ίδιος ο χυμός. Βάζουμε ¾ του όγκου και με μια δοκιμή πριν δέσει η κρέμα κανονίζουμε αν θα προσθέσουμε κι άλλη.
  • Μπορούμε να βυθίσουμε στα μπολάκια μπισκότα της επιλογής μας ή να τη χρησιμοποιήσουμε σε νηστίσιμο γλυκό με φρυγανιές.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο