Vegan/vegetarian

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Ολομέθυστα κουλουράκια  από τη Νεάπολη Λασιθίου

Έψαχνα τη συνταγή  για τα κουλουράκια της ρακής από την πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα.  Σε βιβλία, σε ιστοσελίδες, σε παλιά τετράδια. Ρώτησα γνωστούς και άγνωστους νεαπολιώτες. Μάζεψα παραπάνω από 10 συνταγές! 

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Η αφορμή ήταν ερώτηση αναγνώστριας : «γνωρίζετε μια συνταγή για κουλουράκια  στην οποία η ρακή είναι περισσότερη από το λάδι;  Τα φτιάχνουν στη Νεάπολη Λασιθίου και είναι πολύ νόστιμα».

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Θεώρησα εύκολο να βρω τη συνταγή, δεν είναι δα και μακριά η Νεάπολη…  Αφήστε που γνωστούς και φίλους και συγγενείς ακόμη, έχω αρκετούς στην πανέμορφη κωμόπολη. Αμ δε!   Όλες οι συνταγές που συγκέντρωσα σχεδόν 7,5 χρόνια τώρα, είχαν μεν ρακή –και ποια κρητικά κουλουράκια δεν έχουν;- αλλά πάντα σε μικρή ποσότητα, το πολύ ένα κρασοπότηρο και πάντα λιγότερη από το λάδι. Δεν ήταν αυτό που έψαχνα.

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Ώσπου για άλλη μια φορά η ιντερνετική επικονωνία με φίλους της σελίδας έκανε το θαύμα της. Είναι πολύ συγκινητικό  να σου εμπιστεύονται άνθρωποι οικογενειακές τους συνταγές με τόση εμπιστοσύνη. Φίλη  της σελίδας, νεαπολιώτισσα μου έστειλε τη συνταγή από παλιό οικογενειακό της τετράδιο. Μπήκε και στον κόπο να την αναζητήσει σε τετράδια συνταγών φίλων και γνωστών της και έτυχε να είναι στο τετράδιο μιας θείας της. Την φωτογράφισε και που την έστειλε πρόθυμα!  Ένα απλό ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για τον κόπο και την προθυμία της κυρίας Ε. Τζ. της φίλης από την Νεάπολη.  

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Ναι, η ρακή σ’ αυτή τη συνταγή είναι σχεδόν διπλάσια από το λάδι! Ναι, είναι πολύ νόστιμα, είναι ανοιχτόχρωμα, με ρουστίκ εμφάνιση και με μια ιδιαίτερη γλύκα. Ναι, είναι τα ολομέθυστα νεαπολιώτικα κουλουράκια που  στο παλιό τετράδιο αναγράφονται ως «κουλουράκια μεθυστά».

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Η Νεάπολη για τους εκτός Κρήτης φίλους της σελίδας είναι κωμόπολη  στο Μεραμπέλλο του Λασιθίου  (έχω μιλήσει για το Μεραμπέλλο στην ανάρτηση με τη συνταγή της σουμάδας) που αξίζει να επισκεφτείτε όσοι κατεβείτε στην Κρήτη. Είναι κτισμένη κοντά στην αρχαία Δρήρο. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νομού. Η περιοχή έχει περιοχές με φυσικό κάλος, αξιόλογα μνημεία, μουσεία, ναούς και ιστορικές μονές.  Αξίζει ως προορισμός. Δείτε περισσότερα εδώ κι εδώ.  Έχω την τιμή να δηλώνω νεαπολιώτισσα κατά το ¼ αφού η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, ήταν νεαπολιώτισσα.  Και πρέπει να πω ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήταν μια από τις καλύτερες και πιο ευφάνταστες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει!

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Για το μήνα της ρακής λοιπόν, εδώ είναι τα νεαπολιώτικα κουλουράκια της ρακής!

Υλικά:

200ml ελαιόλαδο

330gr ζάχαρη

375ml ρακή

75ml χυμό λεμονιού

75ml αλουσιά (αλυσίβα)

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ή 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία

Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε την αλουσιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Παίρνουμε τα 75ml που χρειαζόμαστε και τα ανακατεύουμε με τα άλλα υλικά (ελαιόλαδο, ρακή, ζάχαρη). Ανακατεύουμε να λιώσει η περισσότερη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη σόδα ή την αμμωνία διαλυμένη στο χυμό.

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Προσθέτουμε και όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε ως συνήθως να ξεκουραστεί η ζύμη για κανένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια ή μικρά μπαστουνάκια.

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35 λεπτά περίπου, στη μεσαία σχάρα.  Δεν κοκκινίζουν πολύ, είναι ανοιχτόχρωμα οπότε ελέγχουμε το κάτω μέρος τους.

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Όταν έχει ροδίσει τα βγάζουμε από το φούρνο. Τα αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων.

Κουλουράκια με ρακή (παλιά, σπάνια συνταγή)

Παρατηρήσεις:

  • Έφτιαξα ήδη 2 φορές τα κουλουράκια της ρακής, βάζοντας τη μια φορά σόδα και την άλλη αμμωνία. Και στις δύο εκδοχές μας άρεσαν. Πιο όμορφη εμφάνιση είχαν με την αμμωνία. Είχαν πιο στρωτή επιφάνεια.
  • Η ομορφιά τους είναι το λευκό τους χρώμα και έτσι παρόλο που δοκίμασα να τυλίξω σε σουσάμι κάποια (υλικό που πολλές φορές δεν αναγράφεται στις παλιές κρητικές συνταγές γιατί θεωρείται αυτονόητο), τελικά το απέφυγα γιατί ήταν πιο όμορφα σκέτα.
  • Την πρώτη φορά η δόση μου πήρε 1050gr αλεύρι, τη δεύτερη ακριβώς 1 κιλό. Η ζύμη δεν είναι και από τις πιο εύκολες (μαζεύει λίγο στο πλάσιμο). Δοκίμασα 2 διαφορετικές ποιότητες αλεύρι και παρόλα αυτά είχε την ίδια συμπεριφορά. Θα ακολουθήσει δοκιμή με μαλακό αλεύρι.
  • Η μεγάλη ποσότητα της ρακής δεν πρέπει να τρομάζει όσους αποφεύγουν το αλκοόλ γιατί όταν μπαίνει σε παρασκευές που ψήνονται η αλκοόλη εξατμίζεται Τα κουλουράκια είναι μεθυστά, αλλά δεν μεθούν!
  • Τα υλικά προσαρμόστηκαν σε ποσότητες που μετριούνται με σύγχρονα μέτρα. Το φλυτζανάκι του καφέ είναι 75ml, το νεροπότηρο παλιού τύπου 250ml. 
  • Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά την φίλη Ε. Τζ. από τη Νεάπολη που τόσο πρόθυμα μου εμπιστεύτηκε την οικογενειακή της συνταγή.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο