Vegan/vegetarian

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού, χωρίς ασβεστόνερο!

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού, χωρίς ασβεστόνερο!

Φθινοπωρινό  γλυκό στο  χρώμα του ήλιου!

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα βασικά υλικά του μήνα είναι η κολοκύθα. Και από παράδοση και από την εσχάτως προκύψασα μόδα του halloween.  Έτσι για το καλωσόρισμα του  Νοέμβρη σήμερα, επέλεξα το γλυκό του κουταλιού με τη γλυκοκολοκύθα που χρησιμοποίησα και για το προχθεσινό στιφάδο. Γιατί δεν έγινε βέβαια όλη η γλυκοκολοκύθα στιφάδο!  Και τηγανίσαμε, και ψήσαμε και γλυκό κάναμε!

κολοκύθα γλυκό κουταλιού cretangastronomy.gr

Χρόνια είχα να κάνω γλυκό κολοκύθα. Πέρυσι το επιχείρησα ξανά.  Δεν είναι και πολύ εύκολο στις μέρες μας να έχεις όποτε θέλεις ασβέστη για το ασβεστόνερο  που χρειάζονται μερικά γλυκά του κουταλιού. Εγώ δεν το φοβάμαι το ασβεστόνερο αλλά δεν έχω συχνά ασβέστη και μάλιστα με όσα ακούγονται ότι δεν υπάρχει πια ολοκάθαρος ασβέστης αλλά σκευάσματα με διάφορες προσμίξεις  επιχειρώ να πειραματιστώ στην παρασκευή των γλυκών μου χωρίς ασβεστόνερο.

κολοκύθα γλυκό κουταλιού cretangastronomy.gr

Το καλοκαίρι την πάτησα με το βερίκοκο, το εγχείρημα απέτυχε και έτσι το γλυκό κατέληξε μαρμελάδα. Αλλά η κολοκύθα πέρυσι και φέτος έγινε όπως την ήθελα! Φέτος μάλιστα ακόμη καλύτερη από πέρυσι με την διαδικασία που πρόσθεσα!

κολοκύθα γλυκό κουταλιού cretangastronomy.gr

Η παρασκευή μου «πάτησε» στη μηλέικη διαδικασία.  Στη Μήλο το γλυκό κολοκύθι-το κουφέτο όπως το αποκαλούν- είναι το γλυκό των γάμων και της χαράς κι έχουν μεγάλη εμπειρία και παράδοση στην παρασκευή του. Έχουμε την τύχη να συμπεθεριάσουμε με τη Μήλο και μάλιστα οι συμπεθέροι μας να είναι ονομαστοί για τα μαγειρέματα και τις συνταγές τους στο νησί! Έτσι έχω δοκιμάσει το αυθεντικό κουφέτο και δυο χρόνια πειραματίζομαι μ’ αυτή την συνταγή.

κολοκύθα γλυκό κουταλιού cretangastronomy.grΒέβαια, όσοι φτιάχνουν γλυκά  ξέρουν πως δεν είναι μόνο η συνταγή αλλά και η πρώτη ύλη! Οι κολοκύθες της Μήλου είναι μια πολύ ιδιαίτερη ποικιλία κι έτσι δεν ήξερα πώς θα συμπεριφερθούν οι δικές μας χωρίς ασβέστη. Όπως είπα όμως παραπάνω φέτος ειδικά  μπορώ να πω πως έγινε τέλειο για τα δικά μου μέτρα και σας προτείνω τη μέθοδο!

κολοκύθα γλυκό κουταλιού cretangastronomy.gr

Το περυσινό σε μπαλίτσες!

 

Παρατηρήσεις

  • Το λεμόνι έσφιξε το γλυκό και δεν διέλυσε. Επίσης το γεγονός ότι δεν προσθέτουμε ΚΑΘΟΛΟΥ νερό επιταχύνει το δέσιμο και δεν λιώνει η κολοκύθα. Εξάλλου η κολοκύθα βγάζει αρκετά υγρά. Για να είναι όμως καλοβρασμένη δεν πρέπει να κοπεί σε μεγάλα κομμάτια.  Έτσι προτιμώ να κόβω σε ραβδάκια ή σε μικρές  μπαλίτσες.
  • Φέτος θεωρώ ότι έκανε τη διαφορά η παραμονή του γλυκού μέσα στο παγωμένο νερό με το χυμό λεμονιού. Είναι μια διαδικασία που -μαζί με τον ασβέστη- ακολουθούν στην Κύπρο για το καρυδάκι (δείτε την κυπριακή συνταγή της φίλης μου Αργυρής) και έπιασε και στην κολοκύθα! Δυστυχώς στο βερίκοκο δεν…
  • Θα συμβούλευα να μην βράσουμε παραπάνω από ένα κιλό κολοκύθα σε κάθε δόση για να βράσει όπως πρέπει και να μη λιώσει μέχρι να δέσει.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλό μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο