Vegan/vegetarian

Τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού και βάση μπισκότου

Τάρτα με κρέμα πορτοκαλιού και βάση μπισκότου

Άρωμα, γεύση, χρώμα!

Όταν ένα  γλυκό ξεσηκώνει τρεις αισθήσεις δεν μπορεί παρά να δελεάζει και τον πιο εγκρατή! Δεύτερο γλυκό λοιπόν αυτήν την εβδομάδα με μια τάρτα πορτοκαλιού όλο άρωμα και χρώμα! Το είχα υποσχεθεί από το Σάββατο, όταν δημοσιεύτηκε το μενού της εβδομάδας. Δυο γλυκές και μια αλμυρή πρόταση έλεγα τότε να αναμένουν οι φίλοι του site και κυρίως οι αυριανοί εορτάζοντες. Ήδη έχει δημοσιευτεί ένα εορταστικό γλύκισμα, σιροπιασμένο και σοκολατένιο και ένα φαγητό φούρνου που μπορεί να άνετα να σταθεί σε μπουφέ δίπλα σε κρεατικά ή να αποτελέσει πρώτο πιάτο σε φιλικό τραπέζι.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Σήμερα ήρθε η σειρά της δεύτερης γλυκιάς πρότασης. Είναι μια εύκολη τάρτα που μπορεί να σερβιριστεί και ως επιδόρπιο αφού η κρέμα της είναι απαλή και ελαφρά όξινη. Μια ελαφριά πορτοκαλόπιτα, με κρέμα της οποίας το κύριο υλικό είναι ο χυμός του φρούτου οπότε δεν “λιγώνει” καθόλου. Το χρώμα της δε είναι τόσο εντυπωσιακό, που πραγματικά στολίζει το τραπέζι! Είναι  τόσο εύκολη που δεν είναι ανάγκη να γιορτάζουμε για να τη φτιάξουμε. Σας έπεισα να τη δοκιμάσετε; 😉

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Έφτιαξα την τάρτα το Σεπτέμβρη, στα  γενέθλια του μικρότερου άντρα του σπιτιού  αλλά μεσολάβησαν άλλες πιο επίκαιρες συνταγές κι έτσι έμεινε η συνταγή σ’ ένα φακελάκι με τίτλο «προσεχή» που έχω στην επιφάνεια εργασίας μου.

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Κατά περίεργο τρόπο, κάθε μήνα έχει γενέθλια κάποιος  του σπιτιού  και παρόλο που οι  τούρτες  κόβονται πια αλλού για τους περισσότερους, εγώ δεν μπορώ να μη γιορτάσω τις μέρες που ήρθαν στη ζωή μου!

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Το Σεπτέμβρη βέβαια δεν είχα χυμό πορτοκαλιού –εκεί που έφτιαξα την τάρτα δεν υπήρχαν βαλέντσια – κι έτσι χρησιμοποίησα χυμό του εμπορίου από ψυγείο. Φυσικά με χυμό πορτοκαλιού είναι ακόμη καλύτερη οπότε μάλλον είναι πιο σωστή η δημοσίευση αυτή την εποχή.  Είναι η εποχή με τις πολλές γιορτές αρχής γενομένης από την αυριανή οπότε ένα καινούριο γλυκάκι  θα το θέλουμε για δοκιμή!

τάρτα κρέμα πορτοκάλι βάση μπισκότο cretangastronomy.gr

Παρατηρήσεις

  • Εκτός από χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό άλλων φρούτων ή ανάμεικτους χυμούς, με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα.
  • Για να επιτύχει η μαρέγκα δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος λιπαρής ουσίας στο μπολ που θα την χτυπήσουμε. Έτσι προσέχουμε να μην πέσει κρόκος στα ασπράδια (για ασφάλεια εγώ τα ξεχωρίζω ένα ένα σε πιατάκι και μετά τα βάζω στο μπολ ανάμειξης). Επίσης το μπολ που θα χτυπήσουμε τα ασπράδια πρέπει να έχει πλυθεί με καυτό νερό για να έχουν απομακρυνθεί κατάλοιπα λιπαρών ουσιών.
  • Η τάρτα διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες (αν δεν την έχουμε καταναλώσει αμέσως…).
  • Η ζάχαρη της κρέμας μπορεί να αυξομειωθεί κατά 1-2 κουταλιές, ανάλογα με το πόσο γλυκός είναι ο χυμός μας.
  • Τα μπισκότα που χρησιμοποιώ είναι τύπου digestive αλλά συχνά σε τέτοιου τύπου βάσεις βάζω κουλουράκια ή σπιτικά μπισκότα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο