Vegan/vegetarian

 Muffins με ελαιόλαδο, γιαούρτι, ρόδια και γλάσο βανίλιας

 Muffins με ελαιόλαδο, γιαούρτι, ρόδια και γλάσο βανίλιας

Ένα ρόδινο κέρασμα για ένα ρόδινο κοριτσάκι!

Την ώρα που δημοσιεύεται αυτή η ανάρτηση, η μικρούλα μου μάλλον θα σβήνει τα 2 κεράκια της τούρτας της. Προεόρτια, αφού κανονικά τα γενέθλιά της είναι αύριο. Σίγουρα όμως η Κυριακή βολεύει περισσότερο μαμάδες και παιδάκια για τις γιορτούλες και τα γενέθλια κι έτσι το πάρτυ είναι σήμερα, κι όπως μάθαμε συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία του!

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Η γιαγιά φέτος δεν μπόρεσε να είναι εκεί αλλά θέλει να συμμετέχει στη χαρά της κι έφτιαξε ρόδινα γλυκάκια για χάρη της. Μικρά ρόδινα κεκάκια με επικάλυψη γλυκιάς κατάλευκης βανίλιας και σποράκια ροδιού στη ζύμη και στο στόλισμα. Και σημειολογικά ρόδινα κι άσπρα ήθελα να είναι τα γλυκάκια της.  Ρόδινη και γλυκιά να είναι κι η ζωή της με υγεία και χαρές!

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Tου κόσμου όλα τα παιδιά και μένα τα δικά μου, ρόδινα και γλυκά χρόνια να έχουν!

(“Παναγία μου, φύλαγε όλου του κόσμου τα παιδιά και μένα τα δικά μου”: παλιά κρητική ευχή-προσευχή που έλεγε η γιαγιά μου και λέει η μάνα μου και όλες οι μάνες που ξέρω στην περιοχή μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης όπως μου έχουν πει).

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr 

Δεν θα σχολιάσω συναισθήματα, δεν υπάρχουν λόγια γι αυτό που νοιώθω, δεν συζητώ που θά ήθελα να βρίσκομαι. Κερνάω μόνο κι από δω γλυκάκια παιδικά, αφράτα και νόστιμα. Ρόδινα γλυκάκια για το ρόδινο κοριτσάκι μας!

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Σταφιδοπιτάκια είναι στην πραγματικότητα (σας το έχω ξαναπεί θαρρώ πως έχω αμέτρητες συνταγές για σταφιδόπιτες!) που μεταμορφώθηκαν σε “ροδοπιτάκια” για να γίνουν πιο γιορταστικά.  Γλυκά, ζουμερά, με πολύ μικρά κουκούτσια τα ρόδια που μου έλαχαν, με προκάλεσαν να αντικαταστήσω τις σταφίδες της αρχικής  συνταγής. Στο παρελθόν τις είχα αντικαταστήσει με δαμάσκηνα, με κράνμπερις αλλά και με κεράσια και με κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα,  κι έτσι ήξερα ότι το μείγμα σηκώνει νωπά φρούτα εκτός από σταφίδες.

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Επειδή πρώτη φορά έβαλα ρόδια, είχα ένα ενδοιασμό μήπως τα κουκούτσια είναι ενοχλητικά αλλά επειδή όπως είπα παραπάνω τα κουκούτσια ήταν πολύ μικρά σ’ αυτήν την  ποικιλία ροδιών το τόλμησα. Κράτησα όμως και …«πισινή». Έβαλα στο μισό μείγμα ρόδια και στο άλλο μισό σταφίδες. Ε, να μην έχω κάτι να κεράσω μέρα που είναι;

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

 

Βγήκαν υπέροχα! Πολύ αφράτα, πολύ απαλά και με υφή ελαφρά σιροπιασμένου κέικ. Μόνο μη περιμένετε να βρείτετα σποράκια του ροδιού μέσα στα μαφινάκια! Τα δικά μου “χάθηκαν” μέσα στο αφράτο γλύκισμα. 

Υλικά:

125ml (½ κούπα) ελαιόλαδο

1 κεσέ των 220 gr γιαούρτι πλήρες αλλά όχι στραγγιστό

2 μεγάλα αυγά

200 gr ζάχαρη (είναι 1-2 κουταλιές λιγότερη από μια κούπα, δείτε παρτηρήσεις) 

1 σωληνάκι βανίλια

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

30ml (2 κουταλιές σούπας) χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού

250 gr (1/2 από το συνηθισμένο πακέτο) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

5 ml (1 κουταλάκι κοφτό) μπέικιν

1 κούπα σπόρους ροδιού ή σταφίδες  ή ξερά δαμάσκηνα (ή κεράσια -χωρίς βέβαια τα  κουκούτσια- την Άνοιξη)

Για το γαρνίρισμα:

1 μεγάλη κουταλιά βανίλια υποβρύχιο

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού

Σπόρους ροδιού ή σταφίδες ή τρούφα σοκολάτας

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και όταν γίνουν σαν κρέμα προσθέτουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Προσθέτουμε και το ξύσμα, τη βανίλια και το χυμό. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και τα κοσκινίζουμε πάνω από το χυλό με τα υγρά της συνταγής. Ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια σπάτουλα.

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Αδειάζουμε το μείγμα σε 12 θήκες για μάφινς που έχουμε ντύσει με τα γνωστά χάρτινα κυπελάκια ή σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Ψήνουμε τα κεκάκια μας για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα λεπτό μαχαιράκι (δείτε γενικές οδηγίες για κέικ). Τα βγάζουμε από το φούρνο όταν ετοιμαστούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Βάζουμε τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το χυμό. Βάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να ρευστοποιείται η βανίλια. Αποσύρουμε από το μάτι και ανακατεύουμε να γίνει όλη ρευστή (αρκεί η ζέστη από τον πάτο της κατσαρόλας). Με ένα κουταλάκι απλώνουμε μια μικρή ποσότητα πάνω σε κάθε muffin, και γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού ή τρούφα. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

muffins μάφινς ρόδια γιαούρτι ελαιόλαδο γλάσο βανίλιας cretangastronomy.gr

Παρατηρήσεις:

  • Αν βάλουμε το μείγμα σε μια φόρμα θα χρειαστούμε περίπου 40-45 λεπτά για να ψηθεί και πιθανόν να χρειαστεί να το σκεπάσουμε στη μισή ώρα.
  • Αντί γλάσο βανίλιας μπορούμε να φτιάξουμε άσπρο γλάσο με 1 κούπα άχνη και 1-1,5 κουταλιά χυμό.
  • Οι θήκες για muffins που χρησιμοποίησα είναι πολύ μικρές και έτσι το λίγο μείγμα που περίσσεψε το έβαλα σε μια μικρή φόρμα για να μη πάει χαμένο. Σε κανονικές θήκες βγαίνουν 12 κεκάκια.
  • Αν δεν βάλουμε γλάσο αυξάνουμε τη ζάχαρη στα 220 gr. Τα 200gr είναι αρκετά για τα γλασαρισμένα κεκάκια. 
  • Αν φτιάξουμε τα μάφινς με σταφίδες  ή άλλο αποξηραμένο φρούτο (δαμάσκηνα κομμένα σε κομματάκια και κράνμπερις τους πάνε πολύ) προσθέτουμε το χυμό του μείγματος  (τις 2 κουταλιές που λέω στα υλικά) στα φρούτα και τα μαρινάρουμε για λίγη ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Να χαιρόμαστε ό,τι αγαπούμε!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο