Vegan/vegetarian

Λαζάνια με σπανάκι και ξινομυζήθρα ή φέτα (VIDEO)

Λαζάνια με σπανάκι και ξινομυζήθρα ή φέτα (VIDEO)

Η χορτοφαγική εκδοχή των αγαπημένων ζυμαρικών σε κρητική παραλλαγή!

Λάγανον: λεπτό και πλατύ είδος ψωμιού από αλεύρι και λάδι

Έτσι λένε τα λεξικά της διατροφής και η περιγραφή παραπέμπει ευθέως στη δική μας λαγάνα.  Από την ιστορία των ζυμαρικών που καταγράφεται σε πολλές ιστοσελίδες  εταιρειών που παράγουν ζυμαρικά αλλά και από την καλή μας wiki διαπιστώνουμε πως  οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Ιταλία τον 8ο π.Χ αιώνα έφεραν μαζί του το λάγανον που μετονομάστηκε σε laganum, σταδιακά δε σε lasagna και τελικά η λέξη επανήλθε σε μας ως «λαζάνια».

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Διαβάζουμε λοιπόν στη wiki

«Η καταγωγή των μακαρονιών

1

είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία, η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία οι Έλληνες έκοβαν σε λωρίδες. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πως μεταφέρθηκε στην Ιταλία στον 8ο αιώνα π.χ. και στα λατινικά έγινε “laganum”. Εικάζεται ότι η λέξη “λαζάνια” έχει τη ρίζα της σε αυτή την λέξη. Αυτή η ιστορία πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και ο Απίκιος» .

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Η αλήθεια είναι ότι λαζάνια στην Κρήτη λέγαμε στο παρελθόν κάποια σωληνωτά ζυμαρικά τύπου «σέλινο», τα οποία μάλιστα  ήταν χειροποίητα και πολύ νόστιμα (πρέπει να φτιάξω τη συνταγή κάποια στιγμή για να τα παρουσιάσω εδώ, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα κρητικά ζυμαρικά).

Πάντως η λέξη «λαζάνια» αναφέρεται και στην κωμωδία «Στάθης» της κρητικής λογοτεχνίας στην Γ’ πράξη, στίχοι 523-24:

Το ροιζικό κι η μοίρα σας χίλια καλά να ραίνου

λαζάνια ας βγάλουν θάλασσαις, Πετρούτζοι* να χορταίνουν **

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Πάντως σήμερα η ιταλική εκδοχή των λαζανιών έχει επικρατήσει και εδώ. Έτσι λαζάνια λέμε τα πλατιά και λεπτά φύλλα ζύμης που λατρεύουμε όλοι -και προπαντός τα παιδιά- να τρώμε με κιμά και πλούσια λευκή κρέμα.  Αν μάλιστα είναι και σπιτικά, είναι από τα ωραιότερα πιάτα ζυμαρικών κατά τη δική μου γνώμη. 

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Με τα έτοιμα λαζάνια που κυκλοφορούν το φαγητό γίνεται πολύ νόστιμο. Επειδή μάλιστα τα σύγχρονα λαζάνια του εμπορίου δεν χρειάζονται προβράσιμο, θα το χαρακτήριζα και εύκολο πιάτο τελικά. Είναι από εκείνα που δεν χρειάζονται συνοδευτικό οπότε ο συνολικός χρόνος για να το ετοιμάσουμε για το οικογενειακό μας τραπέζι περιορίζεται σε πολύ λογικά πλαίσια.

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Εκτός όμως από κιμά, οι πλούσιες στρώσεις ανάμεσα στα φύλλα της ζύμης μπορεί να είναι και χορτοφαγικές! Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα φύλλα ζύμης με τα πλούσια υλικά ανάμεσά τους είναι για τους εκ Δυσμών γείτονες ότι είναι για μας οι πίτες: φύλλα ζύμης με γέμισή ανάμεσά τους. Οι διαφορές στην τεχνική και στο ψήσιμο κάνουν διαφορετικό το τελικό αποτέλεσμα.

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Τη σημερινή συνταγή τη συνήθιζα από τότε που είχα μικρά τα παιδιά μου. Ήταν ένας καλός τρόπος για να φάνε σπανάκι και τα αγαπούσαν περισσότερο από το σπανακόρυζο. Πολλές φορές το έφτιαχνα ακόμη και χωρίς κρέμα (δείτε εδώ την αντίστοιχη συνταγή).

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

Ο εμπλουτισμός με δικά μας τυριά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε δυσεύρετα ούτε ακριβά υλικά οπότε είναι απόλυτα προσιτό από πολλές απόψεις. Ταυτόχρονα είναι τόσο ευπαρουσίαστο πιάτο που μπορεί να έχει τη θέση του σε ένα φιλικό τραπέζι. Ακόμη εύκολα μπαίνει σε ένα ταπεράκι για το ολοήμερο σχολείο!

λαζάνια σπανάκι ξινομυζήθρα φέτα cretangastronomy.gr

*Πετρούτζος: ο πεινασμένος υπηρέτης του Στάθη

**Διατηρείται η ορθογραφία του αρχικού κειμένου αλλά δεν έχω πολυτονικό σύστημα στον υπολογιστή μου για να γράψω τους στίχους με σωστούς τόνους και πνεύματα. 

Υλικά:

14-20 φύλλα λαζάνια

Περίπου 500gr σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο)

300gr ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας

200gr γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι

1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 100 gr)

1/3 κούπας (περίπου 80ml) ελαιόλαδο

5-6 κλαδάκια άνηθο

Προαιρετικά, 1 μέτριο καρότο

Αλάτι

Πιπέρι

Για την κρέμα:

1250 ml  γάλα (5 κούπες: βάζουμε τις 4 να βράσουν και την 1 στο multi )

50 gr αλεύρι (5 κουταλιές σούπας)

80gr βούτυρο (περίπου 5 κουταλιές)

2 αυγά

Αλάτι

Μοσχοκάρυδο

Ακόμη, λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να αλείψουμε το ταψί και λίγη τριμμένη φρυγανιά για να πασπαλίσουμε την επιφάνεια.

Επί το έργον:

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και ελπίζω ότι θα γίνει σαφής  ο τρόπος παρασκευής. Ρίξτε και μια ματιά στις παρατηρήσεις παρακάτω, νομίζω ότι κι αυτές αποσαφηνίζουν κάποια πράγματα.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Παρατηρήσεις:

  • Στην κρέμα μπορούμε να βάλουμε 4 κούπες γάλα και να διαλύσουμε το αλεύρι σε νερό δηλαδή να έχουμε 1λίτρο γάλα συν 1 κούπα (250ml) νερό.
  • Τα υλικά αφορούν ποσότητες που αντιστοιχούν σε σκεύος που παίρνει 4-5 λαζάνια σε κάθε στρώση. Αντιστοιχούν σε 8 κανονικές μερίδες. Πολλές φορές φτιάχνουμε μισή δόση για 4 κανονικές μερίδες ειδικά αν το μενού μας περιλαμβάνει και άλλα πιάτα.
  • Το καρότο μπορεί να παραληφθεί, αλλά θεωρώ ότι ταιριάζει στη γεύση και επιπλέον κάνει πιο ελκυστικό το χρώμα του πιάτου.
  • Λεπτομέρειες για τον τρόπο παρασκευής της δικής μου μπεσαμέλ και για τις αναλογίες των υλικών που χρησιμοποιώ κατά περίπτωση μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση αναλυτικά. Τολμώ να πω πως η μπεσαμέλ μου δεν σβολιάζει ποτέ!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο