Αλμυρά

Χταπόδι ξιδάτο

Χταπόδι ξιδάτο

Μεζεδάκι παντός καιρού!

Παρόλο που έχουμε μπει και τυπικά και ουσιαστικά στο Φθινόπωρο οι παραλίες του Νότου τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα  έχουν ακόμη κόσμο αλλά δεν  είναι πολύβουες και γεμάτες όπως το καλοκαίρι. Μάλιστα μερικοί από μας θεωρούμε ως την καλύτερη εποχή της θάλασσας αυτήν εδώ.

Χταπόδι ξιδάτο

Ησυχία, γαλήνη, και μια θάλασσα χωρίς μελτέμια και πολλούς νοτιάδες.  Ευχάριστη ζέστη , μοναχικές  παραλίες, ήσυχες βραδιές, υπέροχα ηλιοβασιλέματα και συναρπαστικές ανατολές.

Χταπόδι ξιδάτο

Μα τι τα λέω τώρα αυτά…  Είναι γιατί ανάμεσα στα άλλα καλά εμείς που κατηφορίζουμε προς το Λιβυκό βρίσκουμε το ψάρι φρέσκο και στην « πηγή» του και θαλασσινά της επιλογής μας σε αφθονία αφού δεν ξοδεύονται πια όλες οι ποσότητες από τις ταβέρνες που υπάρχουν στα γραφικά ψαροχώρια μας.

Χταπόδι ξιδάτο

Μη θεωρήσετε λοιπόν εκτός τόπου και χρόνου τη σημερινή ανάρτηση! Άλλωστε το χταποδάκι είναι αγαπημένος μεζές παντός τόπου και παντός καιρού! Ήδη υπάρχει στο site η εξαιρετική συνταγή της κυρίας Ολυμπίας για το κρασάτο χταπόδι αλλά ήρθε η ώρα και για το ξιδάτο μου χταπόδι που είναι κάπως πιο ελαφρύ.

Χταπόδι ξιδάτο

Η συνταγή μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένο χταπόδι. Άλλωστε κι εγώ στην κατάψυξη άφησα για 2-3 μέρες τούτο εδώ το φρέσκο για να μαλακώσει. Το ξέρουμε δα όλοι, και οι πιο αρχάριοι της μαγειρικής πως αν το χταπόδι δεν είναι καλά παραγουλιασμένο δεν μαλακώνει με τίποτα. Ε, η κατάψυξη κάνει ό,τι ακριβώς και το καλό χτύπημα! Έτσι λένε οι ψαράδες και είναι τσεκαρισμένο επανειλημμένα!

Χταπόδι ξιδάτο

Παρατηρήσεις

  • Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες  και τρώγεται ευχάριστα και παγωμένο.
  • Αν είναι μεγάλο το χταπόδι, προσαρμόζουμε κατάλληλα τις ποσότητες των υλικών και το κόβουμε σε κομμάτια. Το κόψιμο μπορεί να γίνει και στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος μέσα στην κατσαρόλα.
  • Μπορούμε να βγάλουμε πριν το σερβίρισμα όσες μεμβράνες χαλούν την εικόνα του πιάτου…
  • Αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα, πριν να το αποσύρουμε από το μάτι διαλύουμε σε 1 κουταλάκι ξύδι λίγο μέλι ή πετιμέζι, περιχύνουμε το χταπόδι και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
  • Η συνταγή μπορεί να γίνει και με μοσχάκια αλλά δεν είναι το ίδιο!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο