Vegan/vegetarian

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Κονσερβοποίηση με απόλυτη επιτυχία!

Παλιά ιστορία η ιστορία της διατήρησης των τροφίμων. Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος προσπαθούσε να βρει τρόπους να διατηρήσει την τροφή που του περίσσευε σε περιόδους αφθονίας για να την έχει διαθέσιμη σε περιόδους έλλειψης. Έτσι προέκυψαν σταδιακά τα αλλαντικά, τα τυριά, τα τουρσιά, οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού και στην πιο σύγχρονη εποχή οι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα. Ασχολήθηκα με το θέμα και έκανα μια μικρή ιστορική αναδρομή των τρόπων διατήρησης σε μια ομιλία που μου είχε ανατεθεί από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο  του τόπου μου, πέρυσι στην Γιορτή των Σπόρων  που διοργανώθηκε στην περιοχή μας. Δείτε την ομιλία –και σε κείμενο και σε video-  αν σας ενδιαφέρει το θέμα.  Οι πληροφορίες μου βασίστηκαν σε έγκριτη και αξιόπιστη βιβλιογραφία.

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Στο πλαίσιο της οικιακής κονσερβοποίησης προτείνω σήμερα τον τρόπο που μου υπέδειξε αγαπημένη μου ξαδέλφη. Κόρη άξιας μάνας για την οποία σας έχω ξαναμιλήσει, είναι κι η ίδια νοικοκυρά άφθαστη και μου έχει δώσει πολύτιμες συνταγές της μάνας της και δικές της.

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Θα μου πείτε: γιατί ένας ακόμη τρόπος; Και θα απαντήσω ευθαρσώς: γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο η ντομάτα είναι περίπου όπως τη φρέσκια στη γεύση!  Δηλαδή πώς να βάλει κανείς στο ντάγκο την κατεψυγμένη ή τη βρασμένη; Τούτη εδώ είναι σαν να την έχει τρίψει κανείς εκείνη την ώρα!  Επίσης η συντήρησή της γίνεται χωρίς αλάτι πράγμα που διευκολύνει τη χρήση της σε φαγητά που δεν θέλουμε να είναι πολύ αλμυρά ή αλμυρίζουν από άλλα υλικά (τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά κλπ).

update 2022: Αν έχετε και την παραμικρή αμφιβολία κακής κονσερβοποίησης ή για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, δώστε της μια βράση πριν τη χρησιμοποιήσετε, ακόμη και σε ντάγκο. Σημερινή συμβουλή ειδικού. Φυσικά αν μπει σε φαγητό δεν χρειάζεται.

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Η αποθήκευση των βάζων γίνεται εκτός ψυγείου. Το ωραίο είναι πως όταν περιέγραψα τον τρόπο στη μάνα μου, μου είπε πως έτσι τις έκαναν παλιά, πολλές φορές μάλιστα έβαζαν τον πολτό σε μπουκάλια τα οποία έβραζαν. Τότε βέβαια είχαν καζάνια οπότε δεν ήταν πρόβλημα το μεγάλο ύψος των μπουκαλιών.Τώρα χρησιμοποίησα βάζα των 400ml (λόγω έλλειψης μεγάλης κατσαρόλας στο χώρο που τις έφτιαξα) αλλά τις υπόλοιπες θα τις φτιάξω σε μεγαλύτερα.

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Η ξαδέλφη μου συστήνει τρίψιμο της ντομάτας  στον τρίφτη (κι έτσι την έφτιαξα για το βίντεο) επειδή και σε κείνη και σε μας αρέσει να βρίσκουμε μικρά κομματάκια ντομάτας στο φαγητό. Όμως ο τρόπος προσφέρεται και για αλεσμένη και για ψιλοκομμένη στο χέρι ντομάτα τύπου κονκασέ.

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Υλικά:

Ντομάτες ώριμες αλλά γερές από ποικιλίες που έχουν σφικτή σάρκα (και αν είναι δυνατόν λίγα σπόρια)

Επί το έργον:

Πιστεύω ότι το video είναι αρκετά κατατοπιστικό, αλλά αν υπάρχουν απορίες είμαι πάντα στη διάθεσή σας!  Δείτε όμως και τις διευκρινιστικές παρατηρήσεις παρακάτω.

update 11-9-2018 (μετά από απορίες φίλων):   

οι ντομάτες έχουν πλυθεί σχολαστικά, το βράσιμο γίνεται σε μέτρια θερμοκρασία ( π.χ. στο 6 από το 9 στη δική μου κουζίνα) ώστε να μην εξατμιστεί το νερό,  και τα βάζα πρέπει να είναι καλυμμένα με νερό σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Παρατηρήσεις:

  • Τα βάζα δεν χρειάζεται να έχουν αποστειρωθεί, απλώς πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά και στεγνά . Τα σκεπάσματα πρέπει να είναι κατά προτίμηση καινούρια και σε κάθε περίπτωση να μην είναι ταλαιπωρημένα.
  • Τα βάζα πρέπει να κλείσουν καλά. Έτσι αν από απροσεξία μείνει λίγη ντομάτα στο χείλος τους τη σκουπίζουμε πριν τα σφραγίσουμε.
  • Προαιρετικά, και αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα καλό είναι να προσθέσουμε λίγο αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού στον πολτό. Λειτουργούν ως συντηρητικά!
  • O χρόνος βρασμού μετρά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία  (στο 6  από 9 ας πούμε) μόλις αρχίσει ο βρασμός.
  • Ο έλεγχος για την επιτυχία της κονσερβοποίησης γίνεται πιέζοντας το καπάκι του βάζου. Δεν πρέπει να υποχωρεί καθόλου. Αν σε κάποια συμβεί αυτό ας μη τα αποθηκεύσουμε αλλά ας τα καταναλώσουμε άμεσα .
  • Αν δεν καταναλώσουμε ολόκληρη την ποσότητα της ντομάτας όταν ανοίξουμε ένα βάζο, διατηρούμε την υπόλοιπη στο ψυγείο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο