Vegan/vegetarian

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Η ωραία «κόκκινη» και σε νηστίσιμη εκδοχή!

Και ποιος δεν την αγαπά; Και σε ποιον δεν θυμίζει κατσαρόλες της γιαγιάς, νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, βιαστικά καλοκαιρινά γεύματα; Κι αν τώρα είναι μόδα οι “one pot pasta” συνταγές ως εισαγόμενες, εμείς οι μεγαλύτεροι αυτήν την μακαρονάδα την one pot την λατρέψαμε στα νιάτα μας, τη μαγειρέψαμε στα παιδιά μας, την μαγειρεύουμε για τα εγγόνια μας.

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Πολύ μικρή σχέση με τις ιταλικές. Ούτε πολύ πολύ αλ ντέντε, ούτε ολόκληρα τα μακαρόνια στην αυθεντική της εκδοχή. Το λάδι να πρωτοτσιγαρίσει το κρεμμύδι, η ντομάτα μπόλικη και ολόφρεσκια, κανένα μυρωδικό, και για εμάς τους κρητικούς μια μικρή κουταλίτσα στακοβούτυρο για περίσσια νοστιμιά, κι αυτό μόνο αν δεν νηστεύαμε. Μακαρόνια όχι με σάλτσα ντομάτας. Βρασμένα μαζί με την νόστιμη καλοκαιρινή ντομάτα, που είναι πεντανόστιμα ακόμη και χωρίς τυρί!

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Ε, στα παιδιά οι γιαγιάδες κάνανε μια παραχώρηση. Ακόμη και τις μέρες της νηστείας πασπαλίζανε με λίγο τυρί αν το θέλανε τα εγγόνια. Τι παράξενο πράμα όμως! Τα περισσότερα να μη θέλουνε τυρί στα μακαρόνια όσο είναι μικρά και όταν μεγαλώνουν να μη τα προλαβαίνεις. Πιρουνιά και πασπάλισμα!

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Και όλο και κάποιο παράξενο, μυγιάγγιχτο αδελφάκι ή ξαδελφάκι θα υπήρχε στο τραπέζι, παιδί ή εγγόνι. Μην έχει σπόρια, μην έχει φλούδι της ντομάτας, μην έχει τυρί. Τελικά όμως δεν έμενε μακαρόνι ούτε για δείγμα! Μοναδική η πειθώ της γιαγιάς ή τα ανταλλάγματα δελεαστικά. Μακαρονάδα τόσο αγαπημένη, που ήταν ευπρόσδεκτη και το χειμώνα, με σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια από κονσέρβα ή σκέτο χυμό.

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Αυτή λοιπόν η μακαρονάδα ήταν και η δική μου εύκολη γιαγιαδίστικη λύση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Με πολλά είδη ζυμαρικών, αλλά κυρίως με τα κλασικά 6  νούμερο μακαρόνια, να τα πιάνει η μικρή μου και με το χέρι και να κοκκινίζει μουτράκια και μπλουζάκια! Και η μεγαλύτερη να έχει αντιληφθεί  πλήρως τις διαδικασίες που προηγούνται των δημοσιεύσεων και να θέλει το «στολισμένο πιάτο γιαγιά μου». Ευκαιρία για λίγο παραπάνω τυράκι στο παιδί.

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Η μόνη διαφοροποίηση από τη δική μου μάνα  και γιαγιά είναι ότι βάζω ολόκληρα τα μακαρόνια και δεν τα σπάω στη μέση όπως έκαναν εκείνες σε μας και στα παιδιά μας. Κατά τα άλλα η μακαρονάδα μου είναι αυτή η παλιά καλή κόκκινη των παιδικών μας χρόνων!

Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Παρατηρήσεις

  • Η προσθήκη κύβου είναι μη απαραίτητος «νεωτερισμός» αλλά αν μας αρέσει μπορούμε να βάλουμε ένα σπιτικό ή έστω ένα βιολογικό κύβο λαχανικών.
  • Το στακοβούτυρο μπορεί να μπει μαζί με το λάδι 9στο τσιγάρισμα) αλλά εγώ θεωρώ ότι βαραίνει κάπως την μακαρονάδα μου και το προσθέτω στο βράσιμο του νερού. Επίσης πρέπει να πω πως δεν χρειάζεται παραπάνω από 1/2 ως 1 κουταλιά (θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση για τις ποσότητες στακοβούτυρου που διαβάζω σε κάποιες συνταγές…).
  • Ιδανικό τυρί γι αυτή τη μακαρονάδα κατά τα δικά μας γούστα είναι ο ξερός κρητικός αθότυρος ή ένα καλό κεφαλοτύρι.
  • Για κάθε 100gr ζυμαρικού προσθέτω περίπου 300ml νερό και λίγο ακόμη για το βράσιμο. Δεν θέλουμε να γίνουν νερουλά ή να λασπώσουν αλλά να έχουν περιθώριο να βράσουν. Πάντως αν προσθέσουμε ελάχιστο κατά τη διάρκεια του βρασμού ώστε να μη διακόπτεται για πολλή ώρα δεν επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα.
  • Σε εποχές που δεν χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα η μακαρονάδα είναι πολύ νόστιμη και με σπιτική σάλτσα ή ντομάτα από την κατάψυξη ή κονσέρβα ντομάτας (κονκασέ ή ντοματάκια ή χυμό).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο