Άλλες γιορτές

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Ένα φίνο, vintage, γιορτινό γλύκισμα!

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Βλέπετε, εμείς οι κρητικοί και ιδιαίτερα οι Ηρακλειώτες γιορτάζουμε πανηγυρικά τον Άγιο Τίτο. Είναι ο πρώτος επίσκοπος Κρήτης (αναλυτικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της ενορίας του Αγίου Τίτου) και ο ναός του στο Ηράκλειο είναι από τις πιο αρχοντικές εκκλησίες που ξέρω. Μη παραλείψετε όσοι επισκεφτείτε την πρωτεύουσά μας να περάσετε από τον Άγιο Τίτο.

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Άλλωστε είναι τόσο κεντρικά! Πιο κεντρικά δεν γίνεται! Λίγο πιο κάτω από την πασίγνωστη   πλατεία Λιονταριών που γνωρίζουν όλοι οι επισκέπτες της πόλης, στην οδό 25ης Αυγούστου (σημαδιακή μέρα για το Ηράκλειο η 25η Αυγούστου για τους γνωρίζοντες στοιχειωδώς κρητική ιστορία. Πληροφορίες εδώ).

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή
Πηγή φωτογραφίας εδώ

Παρόλο που το πρώτο κτίσμα του ναού χρονολογείται στα 961 (επί Νικηφόρου Φωκά) ο σημερινός ναός άρχισε να κατασκευάζεται το 1869 καταρχάς ως τζαμί (Γενί Τζαμί). Ως ορθόδοξη εκκλησία αποδόθηκε στους Hρακλειώτες το 1925 και από το 2013 έχει ανακηρυχθεί καθεδρικός ναός της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Πολλές λεπτομέρειες για το ναό μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα που προανέφερα. 

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Τον γιορτάζω που λέτε κι εγώ τον Άγιο Τίτο όπως όλοι οι ηρακλειώτες αλλά και για ένα πιο προσωπικό λόγο αφού σαν χθες πριν από κάποια χρόνια-Σάββατο και τότε- έγινα μάνα για πρώτη φορά. Το έλεγε η μάνα μου εκείνη την ημέρα και το τηρώ: «Θες δε θες θα εορτάζεις τον Άγιο Τίτο σ’ όλη σου τη ζωή». Κι όπως η γέννα εξελίχθηκε πολύ δύσκολη,  έκαμε κι αυτή το τάσιμό της και τον γιορτάζει κι αυτή!

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Για τη χθεσινή λοιπόν γιορτή το σημερινό κέρασμα. Μια εξαιρετική αμυγδαλόπιτα που όσοι δοκίμασαν αναρωτήθηκαν  αν έχω στο site τη συνταγή  για να τη βρούνε, κι αν όχι, πότε θα τη βάλω;  Από τα επίσημα παλιά γλυκά, φινετσάτο και ευγενικό,  που έχει όμως υποστεί κάποιες σύγχρονες επεμβάσεις.

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Η συνταγή είναι παμπάλαια, από το «φύλλο και φτερό» τετράδιο της μάνας μου και τα υλικά δίνονται στη μορφή: 24 κουταλιές αμύγδαλα, 24 κουταλιές ζάχαρη κλπ κλπ κλπ. Έτσι τα μετρούσε και η μαμά μου όταν την έφτιαχνε στο παρελθόν.  Με δεδομένο ότι η κουταλιά είναι 15 ml έκαμα τους λογαριασμούς μου σε όγκο (360ml είναι οι 24 κουταλιές, αλλά σε γραμμάρια υπάρχει διαφορά για κάθε υλικό), ζύγισα τα στερεά υλικά,  και την παραδίδω εκσυγχρονισμένη σε όσους τη ζήτησαν όταν την δοκίμασαν αλλά και σε όσους μας διαβάζουν και επιλέξουν να τη φτιάξουν.

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Ο άλλος εκσυγχρονισμός ( η σαντιγί της επικάλυψης) δεν είναι δικός μου. Αναφερόταν στο παλιό κιτάπι και μάλιστα με κρέμα-κονσέρβα συγκεκριμένης μάρκας διάσημης πάλαι ποτέ. Προφανώς είναι αντικαταστήσει την γλυκιά κρέμα με αλεύρι και γάλα που επικάλυπταν ακόμη πιο παλιά αυτά τα γλυκά.

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

Παρατηρήσεις

  • Επειδή εγώ είμαι λίγο παράξενη με τα γλυκά που έχουν αυγά, πρόσθεσα αν και δεν αναφερόταν ξύσμα ενός λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ στο μείγμα των αυγών. Επίσης αύξησα λίγο την εσανς αμυγδάλου.
  • Η δόση είναι μεγάλη. Το σκεύος που χρησιμοποίησα έχει διαστάσεις 28Χ28 αλλά μάλλον θα ήταν καλύτερο ένα μεγαλύτερο.
  • Πολύ ικανοποιητικό μέγεθος θα μας δώσει και η μισή δόση (όλα μοιράζονται εκτός από τα αυγά, αλλά εγώ θα έβαζα στη μισή δόση 4 μεγάλα ή 5 μικρά), και θα έψηνα την πίτα σε 24 νούμερο ταψάκι ή φόρμα.
  • Αν έχουμε κατάλληλου μεγέθους σκεύος σιλικόνης δεν είναι αναγκαίο το βούτυρο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο