Vegan/vegetarian

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Νόστιμο και εύκολο πιλάφι για καθημερινά (και όχι μόνο) πιάτα!

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που να μην ξέρουν το κρητικό πιλάφι ακόμη κι αν δεν το έχουν ακόμη δοκιμάσει. Οι εκτός Κρήτης και τελευταία και αρκετοί εντός, τον ονομάζουν μάλιστα γαμοπίλαφο, δεν ξέρω γιατί. Ίσως  οι πανωμερίτες το ονόμασαν έτσι επειδή τύχαινε να το πρωτοδοκιμάσουν σε γάμους και σε βαφτίσια, αλλά εμείς; Εμείς που το φτιάχνουμε συχνά πυκνά στα σπίτια μας και είναι ένα από τα πιο καθιερωμένα κυριακάτικα και εορταστικά πιάτα της Κρήτης;  Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν το λέμε ποτέ γαμοπίλαφο μεταξύ μας…

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Πιλάφι το λέμε και εννοούμε το παρασκεύασμα στο οποίο το ρύζι βράζεται σε ζωμό κρέατος. Πιο συχνά χρησιμοποιείται ωζίστικο κρέας (αιγοπρόβειο)  και όρνιθας, αλλά πολύ νόστιμο γίνεται και με μοσχαρίσιο ή βοδινό, κατάλληλο για βραστό. Δεν έχω ακούσει να φτιάχνουν πουθενά στην Κρήτη πιλάφι με ζωμό από χοιρινό κρέας.  

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Εκτός όμως από τα εορταστικά πιλάφια μας, επειδή αγαπάμε το ρύζι πολλές φορές φτιάχνουμε πιλάφι για συνοδευτικό κάποιων πιάτων. Ήδη τις λέξεις ψευτοπίλαφο και ψευτοπιλαφάκι  τις έχετε ξαναδιαβάσει εδώ μέσα. Έτσι λέμε τα πιλάφια που δεν γίνονται σε ζουμί κρέατος εμείς εδώ.

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Παλιότερα (η μάνα μου ακόμα και τώρα), το έφτιαχναν με την ίδια διαδικασία που έφτιαχναν το κανονικό πιλάφι μόνο που στη θέση του ζωμού έβαζαν νερό. Δηλαδή: βράσιμο νερού με λαχανικά, προσθήκη ρυζιού, κάψιμο με βούτυρο. Εγώ έχω αλλάξει τη διαδικασία. Πάντως το φτιάχνω πολύ συχνα ως συνοδευτικό. Δείτε τις συνταγές: Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια, φιλέτα ψαριού με σάλτσα κάππαρης , κεφτέδες με σάλτσα , μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα!

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

Κι εδώ στην πιο πρόσφατη παρασκευή με ποικιλία λαχανικών, γαρνιρισμένο με σάλτσα θαλασσινών (στα προσεχή η συνταγή της).

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό 

Α, να εξηγηθώ, δεν εννοούμε το λαπά. Ο λαπάς είναι νερόβραστο ρύζι, λασπωμένο και άνοστο που προορίζεται για αρρώστους.  Ετούτο εδώ έχει το βουτυράκι του και πολλές φορές και το κατιτίς του από λαχανικά.  Ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και συνοδεύει τέλια πρωτεϊνούχα πιάτα  αντικαθιστώντας  τηγανητές πατάτες, πουρέ ή ζυμαρικά.

Το ψευτοπίλαφο: απλό πιλάφι για συνοδευτικό

 

 

Παρατηρήσεις

  • Με δεδομένο ότι το ρύζι χρειάζεται 20 λεπτά, ρυθμίζουμε και το χρόνο που θα βράσουν πριν την προσθήκη του τα λαχανικά μας. Για παράδειγμα, αν βάλουμε αρακά και καρότα θα τα βράσουμε λίγο περισσότερο από τα 10 λεπτά που αναφέρω, αλλά δεν θέλουμε και να λιώσουν. Αν βάλουμε λαχανικά που βράζουν σε διαφορετικούς χρόνους δεν θα τα βάλουμε όλα μαζί αλλά σταδιακά.
  • Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε στακοβούτυρο και σ’ αυτό το πιλάφι (όσοι βέβαια το αγαπούν). Πάντως οποιοδήποτε βούτυρο ταιριάζει, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο. Αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι (νηστεία, δίαιτα, κλπ κλπ) μπορούμε να το παραλείψουμε εντελώς και να αυξήσουμε λίγο το ελαιόλαδο.
  • Οι παραπάνω ποσότητες επαρκούν για 4-5 μερίδες ως συνοδευτικό. Οι αναλογίες είναι 1-3 ρύζι: νερό αλλά εξαιτίας των λαχανικών ελαττώνω ελάχιστα το νερό. Αν χρειαστεί θα το προσθέσω ενδιάμεσα, πάντα όμως βραστό για να μη διακοπεί ο βρασμός.
  • Αν μας αρέσει πιο κρεμώδες χρησιμοποιούμε ρύζι καρολίνα. Οι περισσότεροι όπως το αγαπούν σπυρωτό αυτό το ψευτοπίλαφο. Η μάνα μου ας πούμε έβαζε νυχάκι ανάμεικτο με κίτρινο ρύζι.
  • Πολλές φορές δεν βάζουμε καθόλου λαχανικά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των συνταγών που παραπέμπω. Σ’ αυτή την περίπτωση εγώ βάζω ένα σπιτικό κύβο λαχανικών ο οποίος μαζί με το βούτυρο δίνει τη γεύση που χρειάζομαι.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Χρόνια Πολλά σε Αλέξανδρους και Αλεξάνδρες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο