Vegan/vegetarian

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Τα πιο «μπανανένια» που έχω φτιάξει!

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Το ξαναείπα στην προηγούμενη συνταγή, πως φέτος το καλοκαίρι έχω φτιάξει πάρα πολλά γλυκάκια με φρούτα. Με δυο μικρά παιδάκια στο σπίτι, υπάρχει ποικιλία φρούτων στο ψυγείο μου τα οποία θέλω να είναι και πολύ φρέσκα. Έτσι ανανεώνονται συχνά και τα παλιότερα καταλήγουν βέβαια σε κάποιο γλυκάκι κρεμώδες ή τύπου κέικ.

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα πώς να ονομάσω τούτα δω τα μικρά κεκάκια που προέκυψαν έκτακτα από τις μισολιωμένες, υπερώριμες μπανάνες μου. Τα όρια ανάμεσα στους όρους  cupcake και muffins, μου είναι ασαφή (και μάλλον δεν είμαι η μοναδική…).

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Από μια μικρή έρευνα που έκανα αναζητώντας απλά «the difference between muffins and cupcakes” κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα muffins είναι απλούστερα, με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για φαρίνα, σχεδόν πάντα χωρίς βούτυρο. Η πιο συχνή δε διαφορά που αναφέρουν οι foodbloggers στο εξωτερικό είναι ότι τα cupcakes έχουν σχεδόν πάντα κάποιο κρεμώδες γαρνίρισμα, κάποια βουτυρένια ή τυρένια επικάλυψη. Οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνηση, θα είναι ευπρόσδεκτη!

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Τα δικά μου λοιπόν  είναι μάλλον πιο σωστό να τα πω muffins, αφού εξαιτίας του ότι προορίζονταν για την παραλία δεν έχουν κανένα στόλισμα. Είναι απλά και εύκολα με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι.

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Αν οι μπανάνες είναι αρκετά ώριμες και αρωματικές είναι τόσο έντονο το άρωμά τους και η γλύκα τους που μάλλον θα χαλούσε το τελικό αποτέλεσμα αν έβαζα κι άλλες γαρνιτούρες. Όσοι τα δοκίμασαν τα βρήκαν εξαιρετικά και τα παιδάκια μου τα απόλαυσαν! Έτσι και  ένα απλό γλάσο ζάχαρης που είχα σκεφτεί στην αρχή δεν προστέθηκε τελικά μετά τη δοκιμή του πρώτου.

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Εννοείται ότι το vegetable oil που έχουν πολλές ξένες συνταγές στην δική μου περίπτωση αντικαθιστάται με πολύ καλής ποιότητας  ελαιόλαδο. Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόστηκαν στις μπανάνες μου και θα έδιναν περίπου 18-20 μαφινάκια.

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Ευτυχώς έχω πια την εμπειρία να υπολογίζω εύκολα ποσότητες υγρών-στερών-ζάχαρης κλπ στα σκευάσματά μου. Επειδή η θήκη μου είναι των 12 και δεν είχα χρόνο να τα ψήσω 2 φορές, έβαλα σε μια μικρή φόρμα το υπόλοιπο μείγμα και έβγαλα και ένα μικρό κέικ.

Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Παρατηρήσεις

  • Εννοείται ότι μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 2 μικρές φόρμες σιλικόνης ή κοινές βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Στο ψήσιμο θα ακολουθήσουμε τις γενικές οδηγίες για κέικ.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές τρούφα σοκολάτας στο μείγμα.
  • Αν οι μπανάνες δεν είναι πολύ γλυκές μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.
  • Αν θέλουμε να τα γαρνίρουμε με γλάσο, προσθέτουμε σε μια κούπα αχνοζάχαρη λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα πηκτό αλλά ρευστό μείγμα και τα στολίζουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Αν δεν έχουμε γιαούρτι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γάλα και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού (για να ενεργοποιηθεί και η ελάχιστη σόδα της συνταγής). Επίσης επειδή τα περισσότερα γιαούρτια είναι σε συσκευασίες 200-220 gr, συμπληρώνουμε με γάλα.
  • Δίνω σε γραμμάρια την ποσότητα για τις μπανάνες γιατί οι κρητικές που χρησιμοποιώ εγώ είναι μικρότερες από τις υπόλοιπες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο