Vegan/vegetarian

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

Η συνταγής της μαμάς μου!

Θα μπορούσα να γράψω στον υπότιτλο «συνταγή μαμάς vs συνταγή πεθεράς», γιατί ήδη υπάρχει στη σελίδα η συνταγή της καπνιστής μελιτζανοσαλάτας της πεθεράς μου την οποία μάλιστα εγώ την προτιμώ. Και θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος γιατί να δημοσιεύσω μια συνταγή αφού ήδη έχω μια άλλη που εγώ η ίδια προτιμώ; Έ κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν… Να πω μερικούς;

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

α) Η ευκολία στον τρόπο παρασκευής: άλλο να ψήνεις στα κάρβουνα (κάθε πότε ανάβουμε κάρβουνα;) ή σε φλόγα, κι άλλο στον απλό φούρνο της κουζίνας ταυτόχρονα κιόλας με κάποιο άλλο ψητό.

β) Φτουράει. Με 2-3 μέτριες μελιτζάνες κάνει μια καλή ποσότητα μελιτζανοσαλάτας αρκετή για ένα τραπέζι 5-6 ατόμων.

γ) Είναι πιο ελαφριά. Σίγουρα!  Με το γιαούρτι δε, και πιο δροσερή.

δ) Εντάξει, είπα πως έρχεται δεύτερη αλλά δεν είναι άσχημη! Κάθε άλλο! Πεντανόστιμη είναι και τούτη. Κάποιοι μάλιστα την βρίσκουν καλύτερη από την καπνιστή ειδικά τις πιο ζεστές μέρες.

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

Αξίζει λοιπόν και η καταγραφή της συνταγής και η δοκιμή της μελιτζανοσαλάτας της μάνας μου. Εκείνη την προτιμά με καρύδια γιατί λέει είναι πιο μαλακά από τα αμύγδαλα. Σε μρικούς από μας αρέσει περισσότερο με αμύγδαλα που «ακούγονται λίγο στο δόντι».

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

Μια καλή λύση είναι τα μισά-μισά. Έτσι κι αλλιώς τα ξηροκάρπια συνδυάζονται και με το ελαιόλαδο και με το σκόρδο ( και η σκορδαλιά της μάνας μου με καρύδια είναι, πρέπει να τη φτιάξω κι αυτή κάποια στιγμή).

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια ή αμύγδαλα

 

Παρατηρήσεις

  • Τα ξηροκάρπια σε μερικούς αρέσουν αλεσμένα σχεδόν σαν πούδρα. Εγώ τα προτιμώ πιο χοντροτριμμένα, σαν ψίχουλα και λίγο μεγαλύτερα. Είναι θέμα προσωπικού γούστου.
  • Αν την φτιάξουμε με αμύγδαλα, μάλλον είναι καλύτερη τη δεύτερη μέρα που έχουν μαλακώσει περισσότερο. Γενικά, είναι πολύ καλή και την δεύτερη μέρα!
  • Αν βάλουμε μαγιονέζα μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο αφού η μαγιονέζα έχει ήδη αρκετό.
  • Ψήνω τις μελιτζάνες σχεδόν πάντα με κάποιο φαγητό του φούρνου για να μην τον ανάβω μόνο και μόνο για τρεις μελιτζάνες.Πολλές φορές τις ψήνω και με κάποιο κέικ, αλλά τότε θέλουν περισσότερο χρόνο (τα κέικ ψήνονται στους 180 βαθμούς).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο