Vegan/vegetarian

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Η πιο απλή, η πιο αρωματική! Μια πολύ παλιά συνταγή για φανουρόπιτα!

Είναι καταγεγραμμένη στις πρώτες συνταγές του τετραδίου μου, χωρίς πηγή. Δεν την είχα δοκιμάσει μέχρι φέτος αλλά ήδη την έχω φτιάξει 2 φορές. Σύμφωνα με τις συνήθειες της περιοχής μου φανουρόπιτες φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Αρκεί λέει να τη θυμιατίσουμε και να τη μελετήσουμε στον Άγιο (υπάρχει και προσευχή επί τούτου) πριν την κόψουμε.

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Οι  πιο αυστηροί λένε να τη σπερνιάσουμε (να την πάμε σε εσπερινό) κιόλας. Σας το έχω ξαναπεί ότι συνεχώς χρωστώ στον Άι  Φανούρη, και όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται οπότε φανουρόπιτες φτιάχνω όλο το χρόνο!

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Αφράτη, νόστιμη, λιτή, ένα μυρωδάτο γλυκό ψωμί θα έλεγε κανείς ότι είναι η σημερινή φανουρόπιτα. Συζητούσα πριν από καιρό τα υλικά της με μια θεία μου και αυθόρμητα μου είπε: «έτσι ήτανε παλιά οι φανουρόπιτες! Μήπως είχανε μπέικιν, μήπως είχανε πορτοκάλια τον Αύγουστο; Με προζύμι ανεβατές τις φτιάχνανε και με ελάχιστα υλικά» . Αργότερα βάζανε μαγιά από το φούρνο. Μια φανουρόπιτα ανεβατή είναι λοιπόν η σημερινή, αφού το διογκωτικό της είναι η μαγιά (νωπή ή ξηρή).

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Δεν έχει κι άδικο… Αν δούμε επίσης και τις ποσότητες των υλικών όσοι ξέρουμε τις υποδιαιρέσεις της οκάς θα καταλάβουμε πως η καλονοικοκυρά που μου έδωσε τη συνταγή είχε μετατρέψει η ίδια ή άλλοι πριν απ’ αυτήν τα δράμια σε γραμμάρια. Τα υγρά ήταν μετρημένα με ποτήρια νερού που εκείνης της εποχής ήταν 250ml και όχι όπως τα τεράστια δικά μας.

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι στην αρχική συνταγή η ποσότητα του αλευριού ήταν 1280 gr.  Εγώ έφτιαξα τη μισή δόση και ήταν αρκετή για ταψάκι με διάμετρο 28cm. Τα υλικά ήταν όντως 7. Αλλά μετά από όσα διαβάζω τις τελευταίες μέρες έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και ο αριθμός των υλικών της φανουρόπιτας λαστιχάκι έχει γίνει στις μέρες μας.

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Βάζει κάποιος αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το λέει 1 υλικό. Βάζει νερό και δεν το μετρά στα υλικά.  Για να είμαι ειλικρινής δεν μ’ ενοχλεί ο αριθμός των υλικών (γιατί αλήθεια να ενδιαφέρει ένα άγιο το 7 ή το 9 ή το 11 και όχι το 8, 10, 12), βρίσκω όμως αστείο κάθε ισχυρισμό που βαφτίζει το κρέας ψάρι! Δεν είναι;

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Έτσι λοιπόν κι εγώ τη δεύτερη φορά πρόσθεσα 4 ακόμη αρωματικά κι έκανα 11 τα υλικά της φανουρόπιτάς μου (θα μπορούσε να είναι και 2 οι προσθήκες για τους οπαδούς των 9 υλικών). Ας δούμε και τις δυο εκδοχές λοιπόν.

Φανουρόπιτα με μαγιά, η αρωματική! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Στις ζύμες με μαγιά συνηθίζω εδώ και αρκετό καιρό να χρησιμοποιώ μεταλλικό νερό. Το είχα δει σε κάποιο ξένο site αρτοποιίας και πιστέψτε με, έχει διαφορά στο φούσκωμα.
  • Μη παραλείψετε το μοσχοκάρυδο παρακαλώ αν την φτιάξετε! Της πάει πιο πολύ κι από την κανέλα!
  • Το ζυμάρι είναι εξαιρετικό και ως βάση άλλων αρτοσκευασμάτων, ανεξάρτητα από τη φανουρόπιτα Το έχω στο πρόγραμμα για σταφιδόψωμα. Επίσης σκέφτομαι να το «εμπλουτίσω» και με ξηροκάρπια. Όταν χειμωνιάσει λέω να βάλω μέσα κι άλλα μυρωδικά με επικρατέστερο το τζίντζερ. Εδώ οι αριθμοί δεν θα έχουν περιορισμούς!
  • Η ζύμη όπως σε όλα τα σκευάσματα με μαγιά δεν πρέπει να γίνει σφικτή. Ας είναι λίγο κολλώδης στην αρχή, στρώνει μετά το πρώτο ανέβασμα.
  • Η συνταγή έλεγε “μαγιά όσο 2 μεγάλα λουκούμια” . Εγώ έκανα τη μισή δόση άρα ένα μεγάλο λουκούμι που είναι περίπου 50gr.  Έβαλα το αντίστοιχο σε ξηρή αλλά και πάλι την πρωτοανέπιασα. Την ξηρή αν θέλουμε μπορούμε να την προσθέσουμε κατευθείαν χωρίς να την ανεπιάσουμε δηλαδή θα βάλουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.
  • Δείτε και τις άλλες φανουρόπιτες που υπάρχουν στο site.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο