Φανουρόπιτα η αρωματική!

Η πιο απλή, η πιο αρωματική! Μια πολύ παλιά συνταγή για φανουρόπιτα!

Είναι καταγεγραμμένη στις πρώτες συνταγές του τετραδίου μου, χωρίς πηγή. Δεν την είχα δοκιμάσει μέχρι φέτος αλλά ήδη την έχω φτιάξει 2 φορές. Σύμφωνα με τις συνήθειες της περιοχής μου φανουρόπιτες φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Αρκεί λέει να τη θυμιατίσουμε και να τη μελετήσουμε στον Άγιο (υπάρχει και προσευχή επί τούτου) πριν την κόψουμε.

Οι  πιο αυστηροί λένε να τη σπερνιάσουμε (να την πάμε σε εσπερινό) κιόλας. Σας το έχω ξαναπεί ότι συνεχώς χρωστώ στον Άι  Φανούρη, και όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται οπότε φανουρόπιτες φτιάχνω όλο το χρόνο!

Αφράτη, νόστιμη, λιτή, ένα μυρωδάτο γλυκό ψωμί θα έλεγε κανείς ότι είναι η σημερινή φανουρόπιτα. Συζητούσα πριν από καιρό τα υλικά της με μια θεία μου και αυθόρμητα μου είπε: «έτσι ήτανε παλιά οι φανουρόπιτες! Μήπως είχανε μπέικιν, μήπως είχανε πορτοκάλια τον Αύγουστο; Με προζύμι ανεβατές τις φτιάχνανε και με ελάχιστα υλικά» . Αργότερα βάζανε μαγιά από το φούρνο. Μια φανουρόπιτα ανεβατή είναι λοιπόν η σημερινή, αφού το διογκωτικό της είναι η μαγιά (νωπή ή ξηρή). 

 

Δεν έχει κι άδικο… Αν δούμε επίσης και τις ποσότητες των υλικών όσοι ξέρουμε τις υποδιαιρέσεις της οκάς θα καταλάβουμε πως η καλονοικοκυρά που μου έδωσε τη συνταγή είχε μετατρέψει η ίδια ή άλλοι πριν απ’ αυτήν τα δράμια σε γραμμάρια. Τα υγρά ήταν μετρημένα με ποτήρια νερού που εκείνης της εποχής ήταν 250ml και όχι όπως τα τεράστια δικά μας. 

 

Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι στην αρχική συνταγή η ποσότητα του αλευριού ήταν 1280 gr.  Εγώ έφτιαξα τη μισή δόση και ήταν αρκετή για ταψάκι με διάμετρο 28cm. Τα υλικά ήταν όντως 7. Αλλά μετά από όσα διαβάζω τις τελευταίες μέρες έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και ο αριθμός των υλικών της φανουρόπιτας λαστιχάκι έχει γίνει στις μέρες μας.

Βάζει κάποιος αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το λέει 1 υλικό. Βάζει νερό και δεν το μετρά στα υλικά.  Για να είμαι ειλικρινής δεν μ’ ενοχλεί ο αριθμός των υλικών (γιατί αλήθεια να ενδιαφέρει ένα άγιο το 7 ή το 9 ή το 11 και όχι το 8, 10, 12), βρίσκω όμως αστείο κάθε ισχυρισμό που βαφτίζει το κρέας ψάρι! Δεν είναι;

Έτσι λοιπόν κι εγώ τη δεύτερη φορά πρόσθεσα 4 ακόμη αρωματικά κι έκανα 11 τα υλικά της φανουρόπιτάς μου (θα μπορούσε να είναι και 2 οι προσθήκες για τους οπαδούς των 9 υλικών). Ας δούμε και τις δυο εκδοχές λοιπόν.

Υλικά:

  • 640 gr αλεύρι
  • 50gr νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
  • ½ κούπα (125ml) ελαιόλαδο
  • 160 gr ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
  • ½ κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 και ¼ κούπες (310 ml)  νερό ΖΑΡΟΣ

Ακόμη 2 ή όλα από τα παρακάτω:

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

Ξύσμα ενός λεμονιού

!/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

2-3 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο

Επί το έργον:

Ζυγίζουμε τα υλικά που δίνονται σε γραμμάρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη μία κούπα νερό, 1 κουταλιά από τη ζυγισμένη ζάχαρη, 3 κουταλιές από το ζυγισμένο αλεύρι και τα ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με σκέπασμα το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει. Αλέθουμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα στο multi (ή κοπανίζουμε σε γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη). Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη με τη μαστίχα, την κανέλα και όποιο άλλο αρωματικό επιλέξουμε και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε και  το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε.

Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας (με λίγο ζύμωμα στρώνει). Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή το βάζουμε όπως είναι μέσα σε μια καθαρή σακούλα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη και την απλώνουμε σε ταψάκι ή φόρμα 28 νούμερο που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να ξανανεβεί.

Από τη δεύτερη παρασκευή…

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο νερό ή ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Όταν σβήσει το φωτάκι του φούρνου κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και φουρνίζουμε την φανουρόπιτα.

Την ψήνουμε για 35 ως 40 λεπτά και αν χρειάζεται στα 25 περίπου λεπτά την σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος. 

Παρατηρήσεις:

  • Στις ζύμες με μαγιά συνηθίζω εδώ και αρκετό καιρό να χρησιμοποιώ μεταλικό νερό. Το είχα δει σε κάποιο ξένο site αρτοποιίας και πιστέψτε με, έχει διαφορά στο φούσκωμα.
  • Μη παραλείψετε το μοσχοκάρυδο παρακαλώ αν την φτιάξετε! Της πάει πιο πολύ κι από την κανέλα!
  • Το ζυμάρι είναι εξαιρετικό και ως βάση άλλων αρτοσκευασμάτων, ανεξάρτητα από τη φανουρόπιτα Το έχω στο πρόγραμμα για σταφιδόψωμα. Επίσης σκέφτομαι να το «εμπλουτίσω» και με ξηροκάρπια. Όταν χειμωνιάσει λέω να βάλω μέσα κι άλλα μυρωδικά με επικρατέστερο το τζίντζερ. Εδώ οι αριθμοί δεν θα έχουν περιορισμούς!
  • Η ζύμη όπως σε όλα τα σκευάσματα με μαγιά δεν πρέπει να γίνει σφικτή. Ας είναι λίγο κολλώδης στην αρχή, στρώνει μετά το πρώτο ανέβασμα.
  • Η συνταγή έλεγε «μαγιά όσο 2 μεγάλα λουκούμια» . Εγώ έκανα τη μισή δόση άρα ένα μεγάλο λουκούμι που είναι περίπου 50gr.  Έβαλα το αντίστοιχο σε ξηρή αλλά και πάλι την πρωτοανέπιασα. Την ξηρή αν θέλουμε μπορούμε να την προσθέσουμε κατευθείαν χωρίς να την ανεπιάσουμε δηλαδή θα βάλουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή. 
  • Δείτε και τις άλλες φανουρόπιτες που υπάρχουν στο site. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Print Friendly, PDF & Email