Vegan/vegetarian

Κέικ με αχλάδια

Κέικ με αχλάδια

Ακόμη ένα κέικ με φρούτα!

Κέικ με αχλάδια

Όταν ήμουν παιδί νόμιζα πως τα αχλάδια είναι αποκλειστικά καλοκαιρινά φρούτα. Στο αμπέλι του παππού μου βλέπετε, ήταν διάσπαρτες αρκετές αχλαδιές  -απιδιές όπως τις λέμε στην Κρήτη- που συγκομιζότανε τους καλοκαιρινούς μήνες. Δροσάπιδα,  κοντούλες, βουτυράτα και κρυστάλλια, απ’ όλα  είχαμε!

Κέικ με αχλάδια

Η αλήθεια είναι ότι αχλάδια βρίσκουμε όλο το χρόνο. Διαφέρουν ίσως οι ποικιλίες από εποχή σε εποχή. Άλλα είναι περισσότερο κι άλλα λιγότερο νόστιμα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο ανθεκτικά, υπάρχουν αχλάδια για όλα τα γούστα. Προσωπικά προτιμώ τις κοντούλες αλλά δεν λέω όχι και σε φρέσκα αρωματικά δροσάπιδα.

Κέικ με αχλάδια

Τα αχλάδια καταναλώνονται βέβαια ωμά σκέτα ή σε φρουτοσαλάτες, αλλά δίνουν και εξαιρετικές κομπόστες, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Ακόμη μπορούμε να αντικαταστήσουν τα μήλα σε κέικ ή σε πίτες και γενικά έχουν αρκετές εφαρμογές. Αυτή τη φορά μπήκαν σε ένα ακόμη εύκολο κέικ με γιαούρτι. Υπάρχει κι άλλη συνταγή με κέικ αχλαδιών στο site για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν τη σοκολάτα, αλλά ετούτο εδώ είναι μάλλον πιο ελαφρύ.

Κέικ με αχλάδια 

Τα συνηθίζω τα κέικ με νωπά φρούτα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι!  Απλά, αναποδογυριστά, με ελαιόλαδο, με βούτυρο, σε διάφορες παραλλαγές , τα κέικ με φρούτα είναι ελαφριά και ταιριάζουν με τον καφέ και τους καλοκαιρινούς χυμούς. Ειδικά φέτος με παιδιά στο σπίτι, έχω φτιάξει ένα σωρό κέικ με διαφορετικά φρούτα. Τους αρέσουν και είναι πιο “παιδικά” από τα υπόλοιπα. Μη παραξενευτείτε λοιπόν αν αρκετές από τις επόμενες αναρτήσεις είναι τέτοια “φρουτοκέικ” !

Κέικ με αχλάδια

Υλικά:

 2,5 – 3 κούπες (300-400 gr) αχλάδια ζυγισμένα καθαρισμένα

350gr (2,5 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 30gr (2 κουταλιές)  για τα αχλάδια

4 μικρά ή 3 μεγάλα αυγά

350gr (λίγο περισσότερο από 1,5 κούπα) + 60 gr (περίπου ¼ κούπας) για τα αχλάδια

250 ml (1 κούπα) ελαιόλαδο

60ml (4 κουταλιές σούπας) χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 σωληνάκια βανίλια ή ξύσμα λεμονιού

Επί το έργον:

Κέικ με αχλάδια

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους (διπλάσιου μεγέθους από ένα ζάρι) τα αχλάδια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 2 κουταλιές αλεύρι και ¼ κούπας (60gr) ζάχαρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.  Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και προσθέτουμε στο μείγμα τη σόδα διαλυμένη στο χυμό.  Προσθέτουμε και το άρωμα της επιλογής μας.

Κέικ με αχλάδια

Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέικιν και το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα στο μείγμα των αυγών.  Σε βουτυρωμένη φόρμα ή σε φόρμα σιλικόνης αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος. Απλώνουμε τα μισά αχλάδια. Καλύπτουμε με άλλο 1/3 του μείγματος και απλώνουμε και τα υπόλοιπα αχλάδια. Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό.

 

Κέικ με αχλάδια

Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα ( ή λίγο παραπάνω ανάλογα με το φούρνο) σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες . Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε. Αν θέλουμε το καλύπτουμε με αχνοζάχαρη.

Κέικ με αχλάδια

Παρατηρήσεις:

  • Αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις και διογκωτικά, μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • Αν τα αχλάδια μας είναι ζουμερά μπορούμε να αυξήσουμε κατά ¼ της κούπας το αλεύρι και ¼ κουταλάκι το μπέικιν.
  • Αντί να βάλουμε σε στρώσεις τα αχλάδια μπορούμε να τα ανακατέψουμε στο μείγμα.

Καλό μήνα σε όλους!

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο