VIDEOS

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Μια τάρτα με ντομάτες γιατί τώρα είναι στις δόξες τους!

Αν το «σουξέ» του περυσινού καλοκαιριού ήταν η ανοιχτή μελιτζανόπιτα με κιμά (τη δοκιμάσατε;) για τα δικά μας τραπέζια, φέτος την παράσταση έκλεψε τούτη εδώ η ντοματόπιτα. Μια ξεσκέπαστη πίτα με ώριμες υπαίθριες ντομάτες και με κιμά που μπορεί να είναι κύριο καθημερινό πιάτο ή πρώτο πιάτο σε γιορτινά τραπέζια.

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Μετά λοιπόν την προχθεσινή γλυκιά πρόταση με το ανάλαφρο επιδόρπιο για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου, σειρά έχει η σημερινή αλμυρή πίτα με την τραγανή βάση, στην ουσία μια τάρτα ντομάτας με κιμά που είναι καταπληκτική και στην εμφάνιση και στη γεύση.

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Προϋπόθεση βέβαια είναι οι ντομάτες να είναι ώριμες αλλά όχι λιωμένες, και «ψωμάτες». Να μη γεμίσουν ζουμιά την πίτα μας και μαλακώσουν τη βάση της.  Γι αυτό θεωρώ ότι οι ντομάτες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη είναι ό,τι πρέπει! Παρόλο που έχω και συνταγή χωρίς κιμά, προτίμησα τούτη ως πιο εορταστική!

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Πρέπει να πω πως ο κιμάς της γέμισης μπορεί να είναι περίσσευμα από μακαρόνια ή μουσακά η παστίτσιο και αφού προσαρμόσουμε στην ποσότητά του τη ζύμη μας μπορούμε να εμφανίσουμε στο τραπέζι μας αυτή την πολύ εμφανίσιμη και νόστιμη πίτα.

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Είναι μια εύκολη παρασκευή ακόμη και για το καθημερινό μας τραπέζι. Όπως βλέπετε εγώ την έχω φτιάξει ήδη δυο φορές και έπεται συνέχεια… ΤΩΡΑ είναι η εποχή της ντομάτας!

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Δοκιμάστε επίσης αυτό το καινούριο φύλλο που χρησιμοποιώ σ’ αυτή την πίτα και με άλλες γεμίσεις. Είναι πολύ νόστιμο. Αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό. Εμείς το απολαύσαμε και με γέμιση κολοκυθιού και στην περσινή μελιτζανόπιτα! Σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!

Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Βάζουμε τελευταίο το ανθρακούχο νερό στη ζύμη, πρώτα τα 120ml και αν χρειάζεται και τα υπόλοιπα 30 ml ώστε να έχουμε ένα κανονικό ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμαστεί και να κρυώσει ελαφρά η γέμιση.
  • Η φόρμα στις φωτογραφίες είναι 26 νούμερο και το ορθογώνιο ταψί στο βίντεο έχει διαστάσεις 32 cm Χ 22 cm.
  • Στην στρογγυλή εκδοχή (φωτογραφίες) έβαλα γραβιέρα αντί φέτα που φαίνεται στο βίντεο. Μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί θέλουμε ή μείγμα τυριών.
  • Αν οι ντομάτες μας είναι ζουμερές αφαιρούμε τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά ή προσθέτουμε και στη γέμιση μισή κούπα φρυγανιά για να τα τραβήξει. Φροντίζουμε πάντως η γέμιση να μην έχει καθόλου υγρά όταν την αποσύρουμε από το μάτι.
  • Στην επικάλυψη μπορούμε αντί ελαιόλαδο να σκορπίσουμε μικρά κομματάκια βούτυρο πάνω από τις ντομάτες.

Καλά να είστε, καλά να περάσετε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο