Αλμυρά

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Ιδανικό για τις πίτες μας τώρα με τις ζέστες!

Αυτή η εποχή μπορώ να πω πως είναι η καλύτερη του χρόνου για τις ανεβατές ζύμες. Τις χαιρόμαστε χωρίς κόπο όσοι τις αγαπούμε. Η ζέστη και η υγρασία είναι το πιο κατάλληλο περιβάλλον για τις ζύμες μαγιάς και προζυμιού βέβαια!

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Θα φουσκώσουν τόσο γρήγορα που δεν θα μας καθυστερήσουν καθόλου. Μέχρι να ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης θα είναι έτοιμη και η ζύμη. Και μετά μέχρι να μαζέψουμε όσα βάλαμε στη μέση θα είναι έτοιμα για φούρνισμα τα πιτάκια  και οι πίτες μας.

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Το καλό είναι ότι τα πιτάκια και οι πίτες με τη ζύμη μαγιάς διατηρούνται πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου καλύτερα  από άλλες, και τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστά και κρύα.

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Το συγκεκριμένο φύλλο είναι πολυδοκιμασμένο και το έχω χρησιμοποιήσει και σε κλειστές και σε ανοικτές πίτες. Ειδικά τα μικρά πιτάκια ήταν ένα ωραίο κολατσιό «παραλίας» όταν είχα μικρά τα παιδιά μου.

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Τα υλικά υπάρχουν πάντα στο σπίτι μου (ακόμη κι αν δεν έχω νωπή μαγιά, το ίδιο εύκολο είναι και με ξηρή)  και έτσι ανάλογα με το τι υλικά γέμισης φτιάχνω μικρές ή μεγάλες τυροπιτούλες, πιτάκια με σχήμα κρουασάν, λουκανικοπιτάκια, πολλές φορές και όλα μαζί!

Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια 

Παρατηρήσεις

  • Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά παραλείπουμε τη φάση του ανεπιάσματος και ανακατεύουμε από την αρχή όλα τα υλικά μας. Αφήνουμε να ανεβεί το ζυμάρι μας και συνεχίζουμε κανονικά.
  • Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αδιάλυτο γάλα εβαπορέ ή γιαούρτι. Τότε μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο η ποσότητα του αλευριού.
  • Μπορούμε να βάλουμε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν δεν έχουμε κίτρινο. Πάλι ίσως διαφέρει η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί τελικά. Θέλουμε μαλακή ζύμη σε κάθε περίπτωση, που να μη κολλά στα χέρια.
  • Τελευταία προτιμώ το εμφιαλωμένο νερό στις ζύμες μαγιάς (και για κάποια άλλα παρασκευάσματα) για να είμαι σίγουρη για το ανέβασμά τους (τα χλωριωμένα νερά δεν είναι κατάλληλα για τέτοιες ζύμες).
  • Οι ποσότητες των τυριών που αναφέρω, αφορούν ολόκληρη την ποσότητα της ζύμης. Εγώ χρησιμοποίησα 200 gr ξινομυζήθρα για τα τύπου κρουασάν πιτάκια και τα μικρά τυροπιτάκια μου (1/4 + ¼ της ζύμης), περίπου 80gr λουκάνικο  (1/4 ζύμης)  150gr ανάμεικτη φέτα με ξινομυζήθρα για την ανοικτή πίτα (1/3 ζύμης). Οι ποσότητες βέβαια είναι ενδεικτικές, ανάλογα πόσο γεμάτα θέλουμε τα παρασκευάσματά μας.
  • Μη παραλείψετε τη ρίγανη από τη ζύμη του φύλλου. Ταιριάζει πολύ!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο