Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Ο πιο εύκολος τρόπος τελικά!

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Θεωρώ τη μαρμελάδα βερίκοκο την κατεξοχήν καλοκαιρινή μαρμελάδα και είναι απίθανο να μη τη φτιάξω 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε καλοκαίρι, σε μικρές ή σε μεγάλες ποσότητες. Δεν περισσεύει ποτέ γιατί ακόμη κι αν δεν τη ξοδέψουμε με το συνήθη τρόπο, όλο και κάποια τάρτα, κάποια πάστα φλόρα, κάποιο κέικ θα καλύψει. Φέτος ήδη έχει φτιαχτεί 4 φορές.

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Μη φανταστείτε πως έχω γεμίσει αμέτρητα βάζα. Απλά θεωρώ ότι οι σπιτικές μαρμελάδες γίνονται καλύτερες όταν τα φρούτα είναι γύρω στο 1-1,5 κιλό.  Τις δυο τελευταίες φορές την έφτιαξα με νέο τρόπο που τελικά αποδείχτηκε ο πιο εύκολος απ’ όσους ήξερα και θα δοκιμαστεί και με άλλα φρούτα! Υποσχέθηκα το νέο τρόπο  πριν από λίγες μέρες, σε πρόσφατη ανάρτηση και ήδη αρκετοί φίλοι με έχουν ρωτήσει τι εννοούσα. Εδώ λοιπόν έχω την απάντηση!

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Ήξερα ότι πολλοί φτιάχνουν μαρμελάδες στο φούρνο αλλά δεν το είχα επιχειρήσει ποτέ. Και τούτη εδώ δεν ξεκίνησε –τουλάχιστον την πρώτη φορά που την έφτιαξα- για το φούρνο.Με τον κλασικό μου τρόπο την ξεκίνησα και ο φούρνος προέκυψε λόγω …ανωτέρας βίας! Με δυο μικρούλες να στριφογυρίζουν στα πόδια μου πού χρόνος για ανακάτεμα πάνω από μια κατσαρόλα. Οι περισσότερες δουλειές μου γίνονται τις μεγάλες και τις μικρές βραδινές ώρες, αλλά όχι και μαρμελάδα!

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Έτσι άδειασα τον πολτό με τη ζάχαρη στο πυρέξ (μετά την πρώτη βράση  στην κατσαρόλα) και την έβαλα στο φούρνο να γίνει μόνη της. Κι έγινε! Μια εξαιρετική μαρμελάδα με πολύ λιγότερο κόπο από άλλες φορές!

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Θέλει λίγο παραπάνω χρόνο από όσο χρειάζεται στην κατσαρόλα αλλά το όφελος χρόνου που έχουμε για άλλες δουλειές είναι ισχυρό αντιστάθμισμα! Ήδη όπως προανέφερα εφάρμοσα τη μέθοδο δύο φορές με απόλυτη επιτυχία. Τη δεύτερη φορά μάλιστα απλοποίησα περισσότερο τη διαδικασία  βάζοντας από την αρχή στην κατσαρόλα τη ζάχαρη οπότε μέτρησα σε γραμμάρια τα υλικά μου.

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Έχουμε λοιπόν και λέμε!

Υλικά:

1 κιλό βερίκοκα ώριμα

750gr ζάχαρη

100ml νερό

60ml (4 κουταλιές  σούπας) χυμό λεμονιού

Ελάχιστο ελαιόλαδο για το πυρέξ

Επί το έργον:

Πλένουμε τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε σκεπασμένα να κατεβάσουν τα υγρά τους. Όταν μαλακώσουν αρκετά, τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ  κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα ή στο multi (αφού κρυώσουν λίγο). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να «βραχεί» όλη  και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρέξ. Βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Στα 60 λεπτά προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε το δέσιμο σε ένα πιατάκι όπως συνήθως. Επειδή ο βρασμός δεν είναι έντονος, στη διαδικασία της δοκιμής δεν χρειάζεται να βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο.

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει κανένα δεκάλεπτο και την αδειάζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Μαρμελάδα βερίκοκο στον φούρνο

Παρατηρήσεις:

  • Σε γενικές γραμμές, το νερό πρέπει να είναι 10% του βάρους των βερίκοκων και η ζάχαρη ¾ ως ίση σε γραμμάρια. Τη δεύτερη φορά τα βερίκοκά μου ήταν 1500 gr και έβαλα 150 ml νερό και περίπου 1200 gr ζάχαρη (1 κιλό και 1 κούπα). Μου πήρε βέβαια και περισσότερο χρόνο για να δέσει (λόγω ποσότητας). Χρειάστηκε παραπάνω από 1,5  ώρα. Αν την θέλουμε πολύ σφικτή σηκώνει και παραπάνω δέσιμο.
  • Με περισσότερη ζάχαρη δένει γρηγορότερα, όπως άλλωστε και στην κατσαρόλα. Πάντως ένα tip για να δέσει πιο γρήγορα είναι να μην έχει πολύ ύψος στο πυρέξ το μείγμα φρούτου – ζάχαρης. Αν είναι 2-3 cm θα δέσει πιο εύκολα.
  • Το ελαιόλαδο ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής για να μη κολλήσει στο πυρέξ η μαρμελάδα. Μπορεί να μη κολλούσε ούτως ή άλλως, πάντως με το ελαιόλαδο το πυρέξ έμεινε ολοκάθαρο!
  • Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε και σ’ αυτήν καμιά δεκαριά κουκούτσια (δίνουν έξτρα άρωμα όπως εξηγώ στην άλλη μου συνταγή) και να τα αφαιρέσουμε πριν το τελικό δέσιμο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο