Vegan/vegetarian

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Μια κερασόπιτα όλο άρωμα για να καλωσορίσουμε τον Ιούλη!

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Τα αναποδογυρισμένα γλυκά μας αρέσουν. Από την μηλόπιτα την αναποδογυρισμένη ως το αναποδογυριστό tutti frutti κέικ  όπου συνδυάζω ό,τι φρούτα έχω.  Αυτό το καραμέλωμα του φρούτου που γίνεται με τόσο εύκολο τρόπο, μου φαίνεται ότι ταιριάζει σε πολλές εφαρμογές.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Ειδικά με την  χρήση καστανής ζάχαρης που τώρα βρίσκουμε εύκολα παντού, θαρρώ πως η καραμελένια γεύση γίνεται πιο έντονη και σπάνια να μη ταιριάζει σε κάποιο φρούτο ή να μην αρέσει σε όσους το δοκιμάζουν.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

 Αυτό που αλλάζω κάθε φορά ανάλογα με τα κέφια της εποχής και το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, είναι ο χυλός της επικάλυψης. Άλλοτε δεν βάζω καθόλου βούτυρο, άλλοτε χτυπάω χωριστά ασπράδια και κρόκους, άλλοτε βάζω κανέλα, άλλοτε βανίλια και γενικά «παίζω» με τους συνδυασμούς αρωμάτων και υφών.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Στη σημερινή κερασόπιτα η ουσιαστική επέμβαση ήταν η προσθήκη ινδοκάρυδου. Θεώρησα ότι το άρωμα της τριμμένης καρύδας που εμείς αγαπάμε ιδιαίτερα,  θα ταίριαζε τέλεια με τα κεράσια και το καλοκαίρι. Δεν έπεσα έξω! Η κερασόπιτά μου έγινε ανάρπαστη! Δεν ξημερώθηκε που λέμε.  Ήταν έτοιμη νωρίς το απόγευμα και κόψε λίγο από δω κόψε λίγο από κει, ίσα ίσα που έμεινε μια μικρή φετούλα για το πρωινό! Και να σκεφτείτε ότι δεν είχαμε παγωτό, που πιστεύω ότι θα την έκανε ακόμη πιο λαχταριστή.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Η δεύτερη «επέμβαση» στη βασική ιδέα του χυλού προέκυψε λόγω χρόνου. Τα αυγά δεν χωρίστηκαν και τα υλικά χτυπήθηκαν στο multi, γρήγορα γρήγορα, γεγονός που κάνει την κερασόπιτα πανεύκολη.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Υλικά:

350-400gr κεράσια (ζυγισμένα ακαθάριστα)

125gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

80gr (1/2 κούπα) καστανή ζάχαρη

180gr (3/4 κούπας) κοινή ζάχαρη

100gr (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι

2 αυγά

2 σωληνάκια βανίλια

140gr (1 κούπα) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

50gr (1/2 κούπα) ινδοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

Επί το έργον:

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Κόβουμε το μισό βούτυρο σε κομματάκια και το βάζουμε σε ένα ταψάκι ή φόρμα με διάμετρο 24cm. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Βάζουμε τη φόρμα  στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αρχίζουμε να αφαιρούμε τα κουκούτσια κόβοντάς τα στα δύο. Ωστόσο έχει λιώσει το βούτυρο. Μοιράζουμε περιμετρικά στη φόρμα τα κεράσια ή τα απλώνουμε ομοιόμορφα αν χρησιμοποιήσουμε ταψάκι.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Ξαναβάζουμε στο φούρνο, μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα του κέικ. Βάζουμε στο multi το υπόλοιπο βούτυρο, την κοινή ζάχαρη, το γιαούρτι, τα αυγά και τη βανίλια και τα χτυπάμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και στο τέλος την καρύδα. Βγάζουμε τη φόρμα  (ή το ταψάκι)  από το φούρνο και απλώνουμε πάνω από τα κεράσια το μείγμα του κέικ. Ξαναφουρνίζουμε για 50 περίπου λεπτά ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες για κέικ.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα, περνάμε ένα μαχαίρι από τα τοιχώματα μη τυχόν έχει κολλήσει κάπου, και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη. Είναι ωραίο χλιαρό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κεράσια και ινδοκάρυδο

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά τότε θα αυξήσουμε το μπέικιν σε 2 κουταλάκια
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα είδος ζάχαρης. Αν βάλουμε καστανή και στο μείγμα του κέικ θα γίνει λίγο πιο σκούρο αλλά θα είναι εξίσου νόστιμο.
  • Αν δεν έχουμε γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε 100ml γάλα και 1 κουταλιά σούπας λεμόνι.
  • Η καρύδα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κούπα ακόμη από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε.  

Καλό μήνα!

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο