Αλμυρά

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Εύκολο, νόστιμο, υγιεινό!

Ακόμη κι όσοι δεν είναι πολύ φίλοι του ψαριού, τώρα το καλοκαίρι το βάζουν πιο συχνά στο τραπέζι τους. Λίγο η ζέστη που προστάζει ελαφρά πιάτα, λίγο η θάλασσα που το επιβάλλει συνειρμικά, λίγο η αφθονία ψαριών που μας επιτρέπει πολλές επιλογές, κι όλα αυτά μαζί, αυξάνουν την κατανάλωση ψαριών τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσο μάλλον αν είμαστε και φίλοι του ψαριού ούτως ή άλλως!

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Παρόλο που προσωπικά λατρεύω τα καλοτηγανισμένα τηγανητά ψάρια, αμέσως επόμενη επιλογή στον τρόπο μαγειρέματος είναι για μένα τα ψητά. Στα κάρβουνα, στο φούρνο, στο γκριλ, μέσα σε κρούστα αλατιού, ένα σωστά ψημένο ψητό ψάρι λίγους αφήνει ασυγκίνητους. Αφήνω για άλλη ανάρτηση τα ψητά με διάφορες σάλτσες και λαχανικά και περιορίζομαι εδώ στα σκέτα ψητά “διαιτητικά” ψάρια! Σ’ αυτά ταιριάζει και το προτεινόμενο λεμονόλαδο.

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Δεν κάνουν βέβαια όλα τα ψάρια ψητά, αλλά η ποικιλία αυτών που κάνουν είναι μεγάλη όπως και η κλίμακα κόστους τους. Κατάλληλα για ψήσιμο είναι ο τόνος, ο κολιός, το σκουμπρί, το  χέλι, ο κέφαλος, ο  σπάρος, ο σαργός, η τσιπούρα, η μουρμούρα, η σαρδέλα, το  μελανούρι, το λαβράκι, η χοντρή γόπα, αλλά και φαγκρί, μέτριες συναγρίδες και σφυρίδες και αρκετά άλλα που δεν μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό.

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Το πώς θα το αρτύσουμε για να νοστιμίσει είναι θέμα επιλογής και ίσως έμπνευσης της στιγμής. Σάλτσες διαφόρων συστατικών και αρωμάτων ά απλά λεμόνι και ελαιόλαδο. Η αλήθεια είναι ότι αν το ψάρι είναι φρέσκο και σωστά ψημένο, όσο πιο απλή η σάλτσα τόσο πιο καλά!

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Αυτή εδώ είναι σ’ αυτήν τη λογική. Ένα λεμονόλαδο λίγο πιο πικάντικο. Οι αναλογίες της σύστασής του και η προσθήκη μουστάρδας και λίγου νερού το κάνουν λίγο πιο κρεμώδες μετά το χτύπημα και είναι πραγματικά μια ωραία δροσερή σάλτσα  για το ψητό μας ψάρι. Στην ουσία πρόκειται για ένα γαλάκτωμα (για να χρησιμοποιήσω όρους χημείας) που εκτός από νοστιμιά έχει και πολύ ωραία υφή!

Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Παρατηρήσεις

  • Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των ψαριών μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ . Η σάλτσα ταιριάζει και με ψάρια της σχάρας.
  • Το μείγμα μαϊντανού-κρεμμυδιού δεν είναι απαραίτητο να σερβιριστεί (προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο για να δώσει άρωμα στο ψητό μου ψάρι, αλλά δεν μου πολυαρέσει για σερβίρισμα).
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόνη μουστάρδας στο λαδολέμονο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο λαδολέμονό μας κάποιο από τα αρωματικά μας ελαιόλαδα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο