Γλυκά

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Ένα ιαματικό ηδύποτο!

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Η πρώτη ανάρτηση του Ιούνη είναι  …μεθυστική!  Το λικέρ καρυδάκι σε μια εντελώς νέα εκδοχή, με βάση ανάμεικτη (ρακή και κρασί μαζί), με μέλι αντί ζάχαρη και αρκετό χρόνο ωρίμανσης. Φέτος εκτός από την δική μου συνταγή, έφτιαξα και τούτη εδώ και σας την παραδίδω, όσο είναι ακόμη καιρός για να βρούμε κατάλληλα καρυδάκια. 

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Ο βαλκάνιος γείτονάς μου, βλέποντας τα καρυδάκια που ετοίμαζα για γλυκό με ρώτησε τη συνταγή για να το φτιάξει και μου αποκάλυψε ότι εκείνος φτιάχνει  ένα χωνευτικό ποτό με τα πράσινα καρυδάκια (δεν το είπε λικέρ) με συνταγή της πατρίδας του, αλλά με τη δική μας ρακή αφού αυτήν βρίσκει εδώ. 

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Παίνεψε και το μέλι μας πως είναι εξαιρετικό και ιδανικό για την παρασκευή. Τα αρώματα του θυμαριού  του κρητικού μελιού κάνουν ακόμη πιο νόστιμο το ποτό αυτό μου είπε.  Υποστήριξε ότι είναι χωνευτικό και ιαματικό και άρχισε να μου απαριθμεί τις περιπτώσεις που γιατρεύει! “Μια –δυο κουταλιές κάθε μέρα” -μου λέει- “και δεν θες καλύτερο φάρμακο”. Δεν ξέρω αν έχει όντως τέτοιες ιδιότητες πάντως γεύση έχει υπέροχη! 

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

 

Έσπευσε μάλιστα να μου φέρει ένα μπουκαλάκι από το δικό του περυσινό για να δοκιμάσω. Είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες γιατί το δικό μου δεν είναι έτοιμο ακόμη.  Αυτονόητο  βέβαια ότι του ζήτησα τη συνταγή! Ανταλλαγές συνταγών κάναμε και μιλήσαμε για φαγητά, γλυκά και ζυμάρια. Πόσα κοινά σημεία που βρίσκουν οι άνθρωποι μεταξύ τους όταν θέλουν!

 

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Το γλυκό του πέτυχε όπως μου είπε χθες που τον ξαναείδα –εξαντλήθηκε μάλιστα και πάει για δεύτερη δόση λέει- και ευχήθηκε να πετύχει κι εμένα το λικέρ μου! Ας δούμε λοιπόν αυτό το πολύ ιδιαίτερο ηδύποτο.

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Υλικά:

40 πράσινα καρυδάκια

1 λίτρο ρακή

500ml  κόκκινο κρασί

500gr  μέλι

Επί το έργον:

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Πλένουμε καλά τα καρυδάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Κόβουμε τη μυτούλα, καθαρίζουμε λίγο το μέρος που ήταν το κοτσανάκι και τα βάζουμε σε ένα βάζο με τη ρακή. Τα αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 24 ώρες μόνο με τη ρακή. Μετά προσθέτουμε το κρασί και το μέλι στο βάζο.

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Κουνάμε το βάζο για 4-5 μέρες να διαλυθεί το μέλι και μετά αποθηκεύουμε για 60 μέρες σε σκοτεινό μέρος. 

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Φιλτράρουμε, σερβίρουμε σε καθαρά αποστειρωμένα μπουκάλια  και απολαμβάνουμε!

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Σήμερα, σχεδόν 20 μέρες μετά από την αρχή της διαδικασίας, το χρώμα στα βάζα μου είναι αυτό εδώ:

Λικέρ καρύδι με ρακή, κρασί και μέλι

Παρατηρήσεις:

  • Η δόση που μου έδωσε ο γείτονάς μου ήταν για 80 καρυδάκια αλλά είπα ότι φέτος θα φτιάξω τη μισή για δοκιμή. Χρησιμοποίησα λοιπόν 40 καρυδάκια. Απ’ αυτά έκανα τα ¾ της  μισής δόσης (δηλαδή: 30 καρυδάκια, 750ml, ρακή, 375ml  κρασί και 375 gr μέλι ) χωρίς να προσθέσω τίποτα άλλο στο βάζο, αλλά στα υπόλοιπα ( δηλαδή 10 καρυδάκια, 250ml ρακή, 125 ml κρασί και 125 gr μέλι) πρόσθεσα και κάμποσα μυρωδικά (ξύλο κανέλας και καμιά δεκαριά καρφάκια γαρύφαλλο) για να  το κάνω πιο αρωματικό.
  • Αντί ρακή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λευκό ουδέτερο ποτό
  • Ο γείτονάς μου μου είπε ότι στα χρησιμοποιημένα καρυδάκια μπορώ να προσθέσω μετά το φιλτράρισμα μισή ποσότητα από τα υλικά και να φτιάξω ακόμη μια ποσότητα ποτό, το μισό της αρχικής.
  • Υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο μετά από 6 μήνες (δηλαδή κοντά στα Χριστούγεννα). Το περυσινό που δοκιμάσαμε εμείς ήταν πολύ εύγευστο και ιδιαίτερο!

Καλό μήνα, καλή εβδομάδα!

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο