Άλλες γιορτές

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Γλύκισμα περιωπής για γιορτές και ειδικές περιπτώσεις!

Έχω γράψει πολλές φορές πόσο με συγκινεί το γεγονός ότι πολλοί φίλοι της σελίδας πια μου στέλνουν πρόσθετες πληροφορίες για συνταγές που έχω ήδη δημοσιεύσει, τοπικές συνταγές της περιοχής τους και οικογενειακές τους συνταγές, πολύτιμες και για τη συναισθηματική τους αξία.

Εκτός από τη χαρά μου για την καινούρια συνταγή, νιώθω και μια ιδιαίτερη συγκίνηση για την εμπιστοσύνη που εκφράζουν με αυτή την ενέργεια. Ξέρουν ότι θα διαχειριστώ με σεβασμό την κατάθεσή τους!  Είναι πολύ τιμητικό για μένα να έχω στα χέρια μου τετράδια με συνταγές από μητέρες και γιαγιάδες που δεν είναι πια στη ζωή.

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα όταν ο αγαπητός μου παπά Μιχάλης  μου εμπιστεύτηκε το τετράδιο της μητέρας του. Όταν το είπα στη μάνα μου –πέρα από τη συγκίνησή της- εξέφρασε και τον ενθουσιασμό της: «Α, οι παπαδιανές ήταν από τις πιο νοικοκυρές του χωριού, θα έχουνε πολύτιμες συνταγές.  Νοικοκυρές και στην καθαριότητα, και στις δουλειές και στα μαγειρέματα και στα γλυκά. Να τις προσέξεις  τις συνταγές τους».

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Μια από τις παπαδοπούλες ήταν η κυρία Ευαγγελία, η μητέρα του παπά Μιχάλη.  Κόρη παπά αλλά και μάνα παπά! Ο εγγονός περπάτησε στα βήματα του παππού αλλά με θεολογικές σπουδές υψηλού επιπέδου, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης! Ένας από τους πιο μορφωμένους κληρικούς που γνωρίζω!

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Η οικογένεια ήταν από τις «αρχοντικές» οικογένειες του χωριού. Ακόμη θυμάμαι κι εγώ την υπέροχη αυλή του παπά Κωνσταντή με τα  υπέροχα  λουλούδια στις περιποιημένες γλάστρες, τα όμορφα έπιπλα και εργόχειρα και τις καλοβαλμένες και καλοντυμένες αδελφές . Κοινωνικές  και εξελιγμένες για την εποχή τους, με συνήθειες αστικές θα λέγαμε, που παρέπεμπαν σε δεσποινίδες και κυρίες μεγάλων πόλεων.

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Το τετράδιό της λοιπόν εκτός από τις παραδοσιακές κρητικές συνταγές περιλαμβάνει και τις μοντέρνες της εποχής της. Βρήκα συνταγές για ροσμπίφ και ρόστο για τσουρέκια και κανταΐφι και βέβαια πάρα πολλές για παξιμαδάκια, σταφιδόπιτες και ανεβατά κουλουράκια!  Τα υλικά σε δράμια και σε οκάδες, με τα στερεότυπα κλεισίματα «όσο αλεύρι σηκώσουν» και «τα στέλνουμε στο φούρνο» στις περισσότερες και δοσολογίες του τύπου “Μιας δραχμής μαγιά” ή “ένα χαρτάκι αμμωνία”.

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Επέλεξα να φτιάξω και να παρουσιάσω πρώτη αυτή τη συνταγή γιατί έφτιαξα τα παστιτσάκια για την γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου. Είμαι βέβαιη ότι η κυρία Ευαγγελία σε τέτοια γιορτή θα επέλεγε να φτιάχνει τέτοιες συνταγές! Είναι μια γιορταστική συνταγή που έχει τον κόπο της (ειδικά σε εποχές που δεν υπήρχαν multi και μίξερ!). Με πατέρα, σύζυγο και εγγονό Κωνσταντίνους,  το πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που έτσι κι αλλιώς γιορτάζουμε όλοι στην πόλη μας, θα ήταν γι αυτήν -εκτός από τοπική- και οικογενειακή γιορτή!

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Με δεδομένο ότι τα υλικά δεν έχουν μετατραπεί σε γραμμάρια αλλά αναφέρονται σε δράμια, υποθέτω ότι η συνταγή χρονολογείται τουλάχιστον πριν το 1959 (οπότε καταργήθηκε η οκά).

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Μια ακόμη αιτία της επιλογής της συνταγής είναι η περίεργη ονομασία της που παραπέμπει στο γνωστό κι αγαπημένο φαγητό, ενώ πρόκειται για γλυκό κέρασμα. “Παστιστάκια με φύλλο” τα αναφέρει η κυρία Ευαγγελία και η ονομασία δικαιολογείται αν ανατρέξουμε σε μια από τις ερμηνείες της λέξης (δείτε εδώ ένα ωραίο άρθρο από την κ. Μ. Στοΐλη)

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Επίσης επειδή δεν είχα προβλέψει να πάρω παραπάνω από μια συσκευασία  βούτυρο και δεν θα είχα για το άλειμμα των φύλλων,  μείωσα την δόση ώστε να αρκούν 250gr βουτύρου.  Άλλωστε οι ποσότητες που δίνω είναι αρκετές για 24 μεγάλα και τουλάχιστον 30 μικρότερα παστιτσάκια!

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

Η ουσιαστικότερη διαφορά αυτών των αμυγδαλωτών από εκείνα της άλλης συνταγής για φορμάκια αμυγδάλου που έχω δημοσιεύσει το 2012 είναι ότι εδώ τα αμύγδαλα δεν ξεφλουδίζονται. Τα καβούρδισα όμως και ήταν πολύ αρωματικά! Όσοι δοκίμασαν τα γλυκίσματά μου τα βρήκαν υπέροχα!

Γλυκά «παστιτσάκια» (μαντηλάκια) αμυγδάλου με φύλλο κρούστας

 

 

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να τα κάνουμε μικρότερα χωρίζοντας σε 5 λωρίδες κάθε φύλλο. Για να γίνουν όμως τετράγωνα τα μαντηλάκια θα διπλώσουμε κάθε μερίδα στα 4. Έτσι θα φτιάξουμε περισσότερα. Θεωρώ ότι αυτό το πιο μικρό  είναι πιο σωστό μέγεθος, αλλά δεν είχα τις θήκες μου όταν τα έφτιαξα και χρησιμοποίησα τη φόρμα για μάφινς. Σκέφτηκα και το γεγονός ότι οι περισσότερες πια έχουμε θήκες για μάφινς (οι σιλικόνης έχουν και διάφορα μεγέθη) και όχι εκείνες τις παλιές που φαίνονται στα φορμάκια μου.
  • Έφτιαξα με τα 3 από τα 6 φύλλα 12 παστιτσάκια στα οποία χρησιμοποιήθηκε ακριβώς η μισή γέμιση. Τα υπόλοιπα φύλλα α έστρωσα  σε πυρέξ διπλωμένα στα δύο, σκαρώνοντας μια εξαιρετική αμυγδαλόπιτα.  Έβαλα τη μισή από την  υπόλοιπη γέμιση, εδώ κι εκεί κυδώνι γλυκό και κάλυψα με την υπόλοιπη γέμιση. Ο χρόνος ψησίματος ήταν πάλι  40 λεπτά, και τη σκέπασα στα 25 με χαρτί ψησίματος.
  • Χρησιμοποίησα φράουλα γλυκό στα φορμάκια (από μισή φράουλα σε καθένα) και κυδώνι στην πίτα αλλά και μια σφικτή μαρμελάδα θεωρώ ότι θα ταιριάζει μια χαρά.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον παπά Μιχάλη για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευτεί ένα τόσο πολύτιμο τετράδιο και εύχομαι να χαίρεται τον Κωνσταντίνο του!

Χρόνια Πολλά και σε όλους τους εορτάζοντες της χθεσινής μέρας.

Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνα, Ελένη,  Χρόνια σας Πολλά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο