Vegan/vegetarian

Ψωμί με ζύμη τυριού

Ψωμί με ζύμη τυριού

Όχι, δεν είναι τυρόψωμο, είναι κανονικό ψωμί!

Η αρχή έγινε τις μέρες του Πάσχα, όταν οι γλυκές μυζήθρες που είχα προμηθευτεί φέτος δεν έγιναν καλιτσούνια για κάποιους  λόγους που δεν επέτρεπαν ζυμώματα! Είχα δει  βέβαια κατά καιρούς συνταγές με ψωμιού με προσθήκη μαλακών τυριών μέσα στη ζύμη και ήθελα κάποια στιγμή να το δοκιμάσω.

Ψωμί με ζύμη τυριού

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με συνταγές ψωμιού που περιέχουν στη ζύμη τους cream cheese και ricotta! Κι εμείς έχουμε τόσο ωραία μαλακά τυριά! Εγγλέζικα, δανέζικα, ιταλικά, λιβανέζικα και πολλών άλλων χωρών. Είπα λοιπόν κι εγώ να δοκιμάσω με ένα δικό μας τυρί,  να ξοδέψω  λίγη από τη μυζήθρα μου στη δοκιμή μιας τέτοιας συνταγής (μια άλλη ποσότητα χρησιμοποιήθηκε στο κέικ με μπανάνες ).

Ψωμί με ζύμη τυριού

Η πρώτη απόπειρα έγινε την επομένη του Πάσχα. Στο σπίτι δεν υπήρχε ψωμί αλλά υπήρχε άφθονο αλεύρι που προοριζόταν για τα γλυκά του Πάσχα ,  νωπή μαγιά και γλυκιά μυζήθρα.  Στην πρώτη εφαρμογή χρησιμοποίησα μείγμα κίτρινου σταρένιου αλευριού και σκληρού αλευριού που προόριζα για τσουρέκια. Φωτογραφίες εκείνη τη μέρα δεν έβγαλα γιατί βιαζόμουν πολύ, αλλά και γιατί δεν ήξερα τι θα προκύψει.

Ψωμί με ζύμη τυριού

Όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν!  Καλοψημένο, μαλακό αφράτο ψωμί, χωρίς σκληρή κόρα. Όμορφο στην εμφάνιση και πολύ νόστιμο στη γεύση. Ταίριαζε και με το φαγητό και με τις μαρμελάδες και το μέλι.  Βγήκαν δυο μεγαλούτσικα καρβελάκια  που κράτησαν 3 μέρες. Ακόμη και την τρίτη μέρα το ψωμί ήταν νόστιμο και αφράτο σαν φρέσκο!

Ψωμί με ζύμη τυριού

Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και ήδη το ψωμάκι μας έχει φτιαχτεί 3 φορές με τρία διαφορετικά τυριά και 3 διαφορετικούς συνδυασμούς αλεύρων. Τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής άλεσης, σκληρό αλεύρι και ξινομυζήθρα! Λίγο πιο σκούρο, διαφορετικό, αλλά πολύ νόστιμο κι έτσι.

Ψωμί με ζύμη τυριού
Μαύρα και άσπρα αλεύρια!

Χθες, στην τελευταία  δοκιμή,  έβαλα γαλομυζήθρα, σκληρό αλεύρι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δεν είχα μάλιστα νωπή μαγιά και χρησιμοποίησα ξηρή.  Άψογο κι έτσι!  Μένει μόνο η δοκιμή με προζύμι, που είναι στα προσεχή.

Ψωμί με ζύμη τυριού
Και στο φαγητό!

Τι να πω, το ένα καλύτερο από το άλλο βγήκαν και τις τρεις φορές! Ιδανικά, για πρωινό, για φαγητό, για σάντουιτς και για τοστ.

Ψωμί με ζύμη τυριού
Και στο σάντουιτς!

Ελάχιστος κόπος γιατί οι ποσότητες είναι μικρές κι ακόμη κι αν δεν υπάρχει μίξερ το ζύμωμα είναι θέμα πενταλέπτου. Εν ολίγοις καθιερώθηκε!

Ψωμί με ζύμη τυριού
Και με μέλι ή μαρμελάδα! 

Παρατηρήσεις

  • Ανάλογα με το πόση υγρασία έχει το τυρί, μπορεί να αυξομειωθεί λίγο η ποσότητα του νερού, και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί αυξομειώνουμε το αλάτι.
  • Την πρώτη φορά το ζύμωμα έγινε στο μίξερ. Σ’ αυτήν την περίπτωση ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να μαζεύεται η ζύμη γύρω του και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με ελάχιστο ζύμωμα στον πάγκο (μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη).
  • Η συνολική ποσότητα αλευριού είναι περίπου 4 κούπες. Οι 2,5 σε όλες τις δοκιμές μου ήταν σκληρό αλεύρι και η 1,5 κάθε φορά ήταν διαφορετικό (σταρένιο ζυμωτό, ολικής άλεσης, για όλες τις χρήσεις). Έπονται και άλλες δοκιμές!
  • Το τυρί ήταν 1 κούπα κάθε φορά, με μικρές διαφοροποιήσεις στα γραμμάρια, +/- 10. Η σημαντικότερή τους διαφορά ήταν στην υγρασία. Η γαλομυζήθρα ήταν πιο υγρή και έτσι το ζυμωτό πήρε λιγότερο νερό.

Δοκιμάστε το! θα χαρώ να μου πείτε τις εντυπώσεις, τις παραλλαγές και τις παρατηρήσεις σας. 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο