VIDEOS

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Μια προσθήκη που ενθουσιάζει!

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Κλείνουμε τις αναρτήσεις του Απρίλη με ένα αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο που απολαμβάνουμε σε όλη την Ελλάδα από τώρα μέχρι αργά το Φθινόπωρο. Πολύ συχνά εμείς προσθέτουμε ένα αγαπημένο κρητικό μεζεδάκι-το κρητικό σύγλινο- σε παραλλαγή ενός παλιού παραδοσιακού πιάτου. Μια προσθήκη που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει.

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Από τώρα και μετά –λίγο πρόωρα φέτος- τα εύκολα και γρήγορα φαγάκια έχουν την τιμητική τους. Θέλουμε βέβαια να είναι και νόστιμα, και υγιεινά και αρέσουν σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Πολλές φορές αυτό το καταφέρνουμε συνδυάζοντας τα λαχανικά της εποχής με ρύζι και ζυμαρικά ώστε να πετύχουμε «το τερπνόν με το ωφέλιμον». 

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Τα πιλαφάκια   και οι μακαρονάδες  με λαχανικά είναι τα πιάτα που συχνά προτιμώνται απ’ όλους γιατί μαγειρεύονται γρήγορα, και  αρέσουν και στα πιο «δύσκολα»  παιδιά. Επί πλέον είναι χορταστικά και δεν χρειάζονται συμπληρώματα. 

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Μελιτζανόρυζο,  κολοκυθόρυζο, σπανακόρυζο (όσο βρίσκουμε σπανάκι), με πρώτο και καλύτερο το ντοματόρυζο είναι από τα πιο αγαπημένα  -όρυζα! Εμείς εδώ στην Κρήτη το εμπλουτίζουμε πολύ συχνά με πρωτεΐνη κι έτσι έχουμε ένα πλήρες –και από διατροφική άποψη- πιάτο. Το ντοματοπίλαφο μας έχει και μια εξαιρετική πρωτεΐνη!

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Χοχλιοί, θαλασσινά, κρέας αλλά και σύγλινα και απάκια είναι πολύ συχνές προσθήκες. Παραδοσιακά, όλα αυτά τα φαγάκια γίνονταν με χόντρο (σπασμένο στάρι) . Δείτε τις παλιές παραδοσιακές συνταγές για το στάρι με σύγλινο και το στάρι ή ρύζι με χοχλιούς.

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Η σημερινή μας συνταγή λοιπόν μπορεί να γίνει και με σπασμένο στάρι, αν αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του υγρού.  Ευτυχώς τώρα βρίσκουμε σύγλινα όλο το χρόνο!  Είναι η αλήθεια ότι το «ταπεινό» ντοματόρυζο γίνεται πιάτο περιωπής με την προσθήκη τους!

Ντοματόρυζο με σύγλινο Κρήτης (VIDEO)

Υλικά:

350- 400gr σύγλινο ΑΦΟΙ ΚΑΣΣΑΚΗ (μια συσκευασία)

4-5 κουταλιές σούπας (60-70ml) ελαιόλαδο (το σύγλινο έχει λίγο ακόμη)

2 μικρά  ξερά  κρεμμύδια (ή ένα μέτριο)

2-3 ντομάτες (400-450gr ζυγισμένες καθαρισμένες)

1,5 κούπα (περίπου 350gr) ρύζι νυχάκι ή καρολίνα

4 κούπες (1 l νερό)

Λίγο αλάτι

Προαιρετικά, 3 κουταλιές (περίπου 50ml) κρασί

Επί το έργον:

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά τον τρόπο παρασκευής του φαγητού! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο!

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε σε μικρούς κύβους ένα κολοκύθι ή μια μικρή μελιτζάνα και να τα προσθέσουμε μαζί με την ντομάτα στο φαγητό. Όχι όμως παραπάνω. Θέλουμε τη γεύση της ντομάτας και του σύγλινου.
  • Η επιλογή του ρυζιού είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Πιο κρεμώδες με την καρολίνα, πιο σπυρωτό με το νυχάκι. Στο βίντεο μαγειρεύτηκε με καρολίνα. Η αναλογία των υγρών είναι η γνωστή 1:3 αλλά λαμβάνουμε λίγο υπόψη και τα υγρά της ντομάτας, γι αυτό η μικρή μείωση. 
  • Το ρύζι πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι στο τέλος και να «κρατάει» ελάχιστα στο δόντι. Το σκέπασμα με την πετσέτα και το μαρούβισμα των 10 λεπτών είναι αναγκαίο για να ολοκληρωθεί το φαγητό χωρίς να λασπώσει.
  • Δεν χρειάζονται άλλα μπαχαρικά ή πιπέρι. Το συγκεκριμένο σύγλινο είναι ωραία αρτυμένο και δίνει στο ντοματόρυζό μας όση γεύση χρειάζεται. Αν μας αρέσει το πιπέρι προσθέτουμε λίγο στο σερβίρισμα.

Καλά να περνάτε!

Βρείτε τα προϊόντα Κασσάκη σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα εδώ.
 
Το κανάλι της εταιρείας Αφοί Κασσάκη στο youtube εδώ.
 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο