Γλυκά

Κέικ μπανάνας με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

Κέικ μπανάνας με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

Αρωματικό, νόστιμο και αφράτο!

Οι μήνες της Άνοιξης είναι η εποχή της μυζήθρας στην Κρήτη. Του ανθότυρου όπως τη λένε οι Χανιώτες, της γλυκομυζήθρας για τη μεριά μας. Φρέσκια, βουτυράτη και απαλή είναι από τα αγαπημένα μας μαλακά τυριά και την καταναλώνουμε με πολλούς τρόπους. Σκέτη με λίγο ψωμί ή  με μέλι, μέσα σε ομελέτες και σε μπουρέκια, και φυσικά ως γέμιση στα λυχναράκια και τα ανεβατά καλιτσούνια της Ανατολικής Κρήτης.

Κέικ μπανάνας με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

Εκτός από τις παραδοσιακές εφαρμογές, όλο και κάποια καινούρια χρήση της σκαρφίζομαι κατά καιρούς γιατί έχω συχνά νωπή μυζήθρα στο σπίτι. Επειδή δεν θέλω να μπαγιατεύει, τα τελευταία 200-300 gr, μια καλή φέτα δηλαδή, τα χρησιμοποιώ σε διάφορες εμπνεύσεις της στιγμής. Τελευταία μάλιστα έχω βάλει μυζήθρα σε πολλά ζυμάρια. Έτσι εκτός από τη χρήση της σε πολλά κρεμώδη γλυκά, την απολαμβάνουμε πια και σε πολλά «ψωμοειδή» όπως λέω τα αρτοσκευάσματα!

Κέικ μπανάνας με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνταγών είναι και τούτο εδώ το κέικ, με τις πιο ώριμες μπανάνες της φρουτιέρας. Επειδή στα κέικ μου τα τελευταία χρόνια σπάνια χρησιμοποιώ βούτυρο, η προσθήκη της βουτυράτης μυζήθρας μας, αναβάθμισε την αρχική συνταγή μου. Κι όπως είναι και πολύ εύκολο (δείτε πόσο μικρό είναι το “επί το έργον” αυτή τη φορά), είναι μια καλή επιλογή για καθημερινό –και όχι μόνο- κέικ!

Κέικ μπανάνας με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

Στα προσεχή, θα δώσω κι άλλη μια από τις συνταγές που δοκιμάσαμε τον τελευταίο καιρό και μας ενθουσίασε η προσθήκη μυζήθρας!

Κέικ μπανάνας με γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο)

Παρατηρήσεις

  • Οι δικές μας κρητικές μπανάνες (σας έχω ξαναμιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τον τόπο παραγωγής τους…) είναι μικρότερες από τις εισαγόμενες και χρειάστηκα τέσσερις. Γι αυτό δίνω την ποσότητα και σε γραμμάρια.
  • Επειδή οι ώριμες ήταν 6, βύθισα στο μείγμα του κέικ και 2 ολόκληρες την τελευταία στιγμή όπως φαίνεται στη φωτογραφία! Θα μπορούσε να κοπούν σε φετούλες και να ανακατευτούν με το μείγμα πριν βάλω το κέικ στη φόρμα! Πάντως η βασική συνταγή δεν τις έχει.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης έχει να κάνει και με το πόσο γλυκές είναι οι μπανάνες μας γι αυτό δίνω αυτήν την μεγάλη σχετικά διαφορά ελάχιστης με μέγιστη ποσότητας. Επειδή το κέικ είναι σχετικά συμπαγές (έχει μόνο 1 αυγό όπως είδατε) εμείς το προτιμούμε με λιγότερη ζάχαρη. Έτσι «σηκώνει» και μια ιδέα μαρμελάδας για τους πιο γλυκατζήδες!
  • Υποθέτω ότι θα ταιριάζει οποιοδήποτε νωπό τυρί με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχω δοκιμάσει για την ώρα κάτι άλλο εκτός από τη γλυκιά μας μυζήθρα, τον νωπό ανθότυρο όπως την λένε αλλού.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ½ κούπα σταγόνες σοκολάτας στη ζύμη του κέικ. Δεν είχα και για αυτό τις παρέλειψα αυτή τη φορά.

Καλό σας βράδυ, καλή εβδομάδα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο